دولت با اصلاح ارز ترجیحی در اردیبهشت سال گذشته، مرحله آزمایشی کالابرگ الکترونیکی را آغاز کرد و سپس در خرداد سال جاری این طرح بهصورت رسمی در سراسر کشور اجرا شد.پس از آن نیز نوبت به طرحهای تغذیه کودکان زیر پنج سال و مادران دارای کودکان شیرخوار زیر دو سال رسید که بهترتیب در آبان و دی سال جاری به اجرا درآمد. به همین دلیل از طرح فجرانه بهعنوان چهارمین اقدام برای حمایت از دهکهای پایین نام برده شده است.
دولت اعلام کرده بود در این طرح مردم میتوانند
۱۱قلم کالای اساسی شامل برنج ایرانی، حبوبات، شیر کمچرب، پنیر، ماست کمچرب، مرغ، تخممرغ، روغن مایع، ماکارونی و قند و شکر که طبق نظر انستیتوی تغذیه ایران به تایید رسیده است را در فروشگاههای متصل به طرح کالابرگ شامل ۲۱۰ هزار فروشگاه خُرد و فروشگاههای زنجیرهای افقکوروش، جانبو، هفت، دیلیمارکت، گندم، هایپرفامیلی، والمارکت، محسن، مینومارت، ترقی و فروشگاههای اینترنتی اسنپمارکت و دیجیکالا بهصورت الکترونیکی خریداری کنند.اما با همه این اوصاف به نظر میرسد عدم ایجاد زیرساختهای مناسب برای اجرای درست این طرح مردم را دچار مشکلات زیادی کرده و بهشدت نسبت به عدم هماهنگیها برای اجرای آن ناراضی هستند.
عدم فروش کالاهای مشمول در فروشگاههای بزرگ
بازدید میدانی خبرنگار جامجم از فروشگاههای افق کوروش، دیلیمارکت و هفت در شهر تهران نشان میدهد خبری از ارائه کالابرگ ۲۲۰ هزار تومانی به ازای هر نفر نیست؛ به همین دلیل عمده مردم بدون خرید کالا، این فروشگاهها را ترک میکنند.برخی غرفهداران این فروشگاهها نیز اعلام کردند که همچنان گزینه «فارا» برای خرید کالابرگ ۲۲۰ هزار تومانی برای آنها از مرکز فعال نشده و به همین دلیل هیچ خدمتی به مردم ارائه نمیدهند. برخی غرفهداران فروشگاههای کوروش هم اعلام کردند که فقط در دو روز ابتدایی این گزینه برای سه دهک ابتدایی فعال بوده و بعد از این دو روز، برای آنها نیز همانند دهکهای ۴ تا ۷ غیرفعال شده است.
صفهای عریض و طویل برای خرید کالا در شهرستانها
گزارشهای منتشرشده از برخی شهرهای کشور از جمله مشهد مقدس نشان میدهد صفهای طولانی در مقابل بعضی فروشگاهها و سوپرمارکتهابرای خرید این یک قلم کالای اساسی شکل گرفته شده است.ازطرف دیگر برخی مردم عنوان کردهاندکه برخی غرفهداران قبل از آنکه کالا را خریداری کنیم، خودشان یک روغن پنجکیلویی و یک بسته چای برایمان حساب کردهاند که اصلا به آن نیاز نداشتهایم. در یک مورد دیگر فردی میگفت نمیدانم چطور حساب میکنند؛ فروشگاهی که من از آن خرید کردم ۱۰۰ هزار تومان از من پول دریافت کرد اما یکی از دوستانم فقط ۳۰۰۰ تومان پرداخت کرده است.
مشکلات ارائه کالابرگ در شهرستانها
علی صفری، یکی از شهروندان کرمانشاهی درتماس تلفنی با خبرنگار جامجم گفت: همه فروشگاههایی که کالابرگ ۲۲۰ هزار تومانی به ازای هر نفر ارائه میدهند، در ابتدا از سرپرست خانوار ۳۰ تا ۷۰ هزار تومان پول اخذ میکنند، در غیر این صورت به مردم کالا نمیفروشند. وی افزود: از طرف دیگر دولت و وزارت کار اعلام کردهاند که این ۱۱قلم کالای اساسی باید به قیمت سال ۱۴۰۱ به دست مصرفکننده برسد ولی همه فروشگاهها این محصولات و مایحتاج سبد خانوار را به قیمت روز به مردم ارائه میدهند. به نظر میرسد نبود نظارت،طرح مهم کالابرگ را با مشکل مواجه کرده است.
شبکه ملی اعتبار از دسترس خارج است
وزارت تعاون، کارورفاه اجتماعی به مردم اعلام کرده بودکه میتوانند برای دسترسی به فروشگاههای عرضه کالاهای اساسی و تعلقگرفتن این کالابرگ به نرمافزارکاربردی شمایاهمان شبکه ملی اعتبارمراجعه کنند.بااین حال بسیاری اوقات این اپلیکیشن از دسترس خارج است وبرخی متقاضیان هنگام ورود به اپلیکیشن مشاهده میکنند که نمیتوانند وارد آن شوند چون پیامک رمزی که برای آنها ارسال شده، هنگام ورود به اپلیکشین اشتباه عنوان میشود ونمیتوانند به آن دسترسی پیدا کنند.