به گزارش جام جم آنلاین از گرگان علیرضا مهاجر روز یکشنبه در همایش بین المللی دانش، صنعت و تجارت پنبه در گرگان، اظهار کرد: رییس جمهور در نخستین دیدار حضور در وزارت جهاد کشاورزی، احیای این سازمان را مورد تاکید قرار داد.
وی بیان کرد: اگر قرار است صنعت نساجی کشور و مشاغل وابسته به آن بار دیگر رونق بگیرد چارهای جز توجه به زیرساختهای آن مانند احیای سازمان پنبه وجود دارد.
معاون امور زراعت وزارت جهادکشاورزی افزود: صنایع پوشاک، نخریسی، پارچه بافی و کارخانههای پنبه پاککنی و وشکشی بعد از انحلال سازمان پنبه دچار مشکل و حتی تعطیلی شدند و با روند فعلی تولید پنبه کشور به دوران باشکوه گذشته بازنخواهد گشت.
مهاجر ادامه داد: وزارت جهادکشاورزی با هدف بازگرداندن دوباره رونق به تولد پنبه و افزایش عملکرد در واحد سطح و افزایش طول الیاف، از ورود تکنولوژی وابسته به صنعت نساجی در کشور حمایت خواهد کرد.
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی گرگان هم در این همایش گفت: بهصرفهبودن تولید پنبه نیازمند تامین امکانات و تجهیزات در فرایند کاشت، برداشت و فرآوری این محصول است.
امیر یوسفی اظهار کرد: بهدلیل بالابودن قیمت پنبه تولیدی ایران با میانگین جهانی، واردکردن این محصول سود زیادی برای واردکنندگان دارد و به همین دلیل صنایع داخلی متقاضی پنبه خارجی هستند.
وی بیان کرد: گلستان بهدلیل کیفیت بالای خاک و شرایط اقلیمی، شرایط بسیار مناسبی برای تولید پنبه دارد که باید با برنامهریزی هدفمند، بازگشت به دوران کشت پنبه در ۱۷۰ هزار هکتاری زمینهای استان مورد نظر باشد.
یوسفی افزود: اتاق بازرگانی گرگان برای احیای صنعت پنبه گلستان به عنوان بخش خصوصی در کنار مسوولان است.
سازمان پنبه در سال ۱۳۷۱ منحل شد.
کشت پنبه در گلستان که به سرزمین طلای سفید معروف است، هر ساله با مساعد بودن شرایط آب و هوایی از اواسط فروردین ماه با ریختن بذر در زمین آغاز میشود و با برداشت محصول در شهریور و مهر به پایان میرسد.
گلستان با بیش از ۲۰ هزار کیلومتر مربع وسعت و جای دادن هفت اقلیم از ۱۳ اقلیم دنیا در همسایگی سه استان مازندران، خراسان شمالی و سمنان و کشور ترکمنستان قرار دارد و در تولید محصولات کشاورزی از جایگاه ممتازی در کشور برخوردار است به طوری که بخش کشاورزی این استان با ۲۲۰ هزار خانوار بهره بردار معادل ۳۸ درصد اشتغال خالص را به خود اختصاص داده است.
شرایط خاص آب و هوایی و حاصلخیزی اراضی زراعی گلستان مستعد کشت پنبه است بهگونهای که در سال ۱۳۵۳ سطح زیر کشت این محصول به ۱۸۸ هزار هکتار هم رسید اما اجرای سیاستهای نادرست اقتصاد کشاورزی در اواخر دهه ۷۰، دوره طولانی کاشت تا برداشت و به صرفهبودن کشت سایر محصولات زراعی سبب شد تا رغبت زراعت پنبه در گلستان آرام آرام کاهش یابد و سطح زیر کشت آن به ۱۰ هزار هکتار تنزل یابد.
از دهه ۹۰ به بعد، اعمال برخی سیاست حمایتی و برنامههای دراز مدت، بروز برخی وقایع اقلیمی و اعمال سیاستهای اقتصادی در سایر حوزههای کشاورزی، بهرهبرداران گلستانی را بار دیگر به کشت پنبه علاقمند کرد بهگونهای که در سال زراعی جاری مساحت زیرکشت این محصول در استان ۲۰ درصد بیشتر از سال قبل است اما همچنان راه درازی برای احیا و گسترش زراعت این محصول راهبردی در پیش است.
کارشناسان هزینه بالای تولید محصول، نبود توسعه ماشین آلات برداشت، دوره رشد طولانی محصول، عمکرد پایین راندمان تولید در واحد سطح، پرداخت یارانه و شکستن قیمت بازار توسط کشورهای بزرگ تولید کننده وش پنبه و نبود توفیق در تنظیم بازار را از جمله موانع توسعه زراعت پنبه در گلستان میدانند.
سومین همایش بینالمللی ۲ روزه دانش، صنعت و تجارت پنبه از امروز (یکشنبه) با حضور مسوولان ملی و استانی و کارشناسان مرتبط با این حوزه در گرگان آغاز بهکار کرد.
گلستان اکنون رتبه سوم تولید وش پنبه کشور را در اختیار دارد.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد