موضوعی که باعث شده است چنین عملی، تحت پوشش بیمه نیز قرار بگیرد و چاقی و البته دیگر بیماریهایی را که از اضافهوزن ناشی شده است، بهبود ببخشد. اما آنچه که در این میان اهمیت دارد، این است که با چشمهای کاملا باز و آگاهانه، تصمیم به عمل اسلیو معده گرفته شود؛ عملی که علاوه بر فوایدش، عوارضهای متفاوتی نیز به همراه دارد.
چاقی امالامراض یا همان مادر مریضیهاست؛ عبارتی که احتمالا از زبان بسیاری از پزشکان و متخصصان شنیدهایم و برای درمان بسیاری از بیماریها، ما را به کاهش وزن هدایت میکنند! کاهش وزنی که میتواند همراه با درمان دیگر بیماریها هم همراه باشد. «اسلیو دیگر بیشتر از هرچیز، جنبه درمانی دارد.» این را مریم عمادی، متخصص و مشاور تغذیه و رژیمدرمانی میگوید که معتقد است در حال حاضر عمل اسلیو معده برای افرادی تجویز و توصیه میشود که دارای اضافهوزن بسیار بالایی هستند؛ آنقدر که به بیماریهای دیگر ازجمله دیابت و فشار خون و کبد چرب و... هم دچار شدهاند: «در واقع افرادی که چاقی مفرط دارند و با روشهای لاغری دیگر، جوابی نگرفتهاند، در نهایت این جراحی را انتخاب میکنند؛ نوعی از جراحی که میتواند مانع از پیشروی و تشدید بیماریهای دیگر آنها که در اثر چاقی شکل گرفته است، بشود.»
بالاخره اسلیو
قریب به اتفاق متخصصان تغذیه معتقدند که بهترین راه برای کاهش وزن افرادی که اضافهوزنی درحد معمول و قابل کنترل دارند، ورزش و رژیم غذایی سالم است: «اما در برخی موارد، مشکل چاقی از مرز گذشته و بسیار جدی میشود؛ در چنین مواقعی، لازم است که به راههای دیگری ازجمله انواع جراحیها روی آورد.» موضوعی که مریم عمادی بر آن تاکید دارد و به جامجم میگوید: «در میان انواع جراحیها، روش جراحی اسلیو معده که باعث کاهش حجم معده و طبیعتا کاهش اشتها میشود، از رایجترین روشهای موجود است؛ روشی که اگر در بهترین حالت ممکن انجام شود، بیماریهای مزمن را کاهش میدهد و حتی باعث بالا رفتن کیفیت خواب، راه رفتن، افزایش اعتماد به نفس و توانایی بیشتر برای ورزش و پیادهروی نیز میشود.» اما بر کسی پوشیده نیست که دستکاری در هر نسخه طبیعی، میتواند با عوارضی همراه باشد؛ موضوعی که عملهای جراحی لاغری هم از آنها مستثنی نیستند!
۲ روی یک سکه
اسلیو هم میتواند یک درمان ایدهآل برای مجموعهای ازبیماریها باشد وهم میتواند گاهی دردسرساز شود وبیمار را با عوارض متفاوتی روبهرو کند. دراین میان آنچه مهم است اینکه در قدم اول، دقت داشته باشیم که این عمل توسط چه جراح و متخصصی انجام میشود: «حتما باید این عمل را یک جراح فوقتخصص لاپاراسکوپی انجام بدهد؛ چرا که تجربه نشان داده که عارضههای اصلی جراحی چاقی، در اثر جراحی نامناسب بوده است. بنابراین جراح باید علم، تخصص و تجربه کافی داشته باشد.» در مرحله بعدی هم دستورالعملهایی را که بیمار پیش از عمل و بعد از آن باید رعایت کند جدی بگیریم؛ آنوقت است که تغییرات در سیستم گوارش، خطری برای شما محسوب نمیشود. روی خوبش این است که این عمل، نه فقط باعث کاهش وزن در افراد چاق میشود، بلکه باعث بهبودی نسبی یا درمان کامل برخی بیماریهای دیگر مانند بیماریهای قلبی - عروقی، دیابت و... هم میشود. البته که در برخی موارد، میتواند با عوارضی، گاهی کوتاهمدت و گاهی هم بلندمدت نیز همراه باشد.
عوارضی اینچنین!
فارغ از برخی عارضههایی که عملهای جراحی درهر نوع و شکلی میتوانند به همراه داشته باشند، این عمل هم از عارضههای متفاوتی برخوردار است. حالت تهوع که به مرور زمان ممکن است به رفلاکس تبدیل شود یا در موارد نادر، منجر به زخم معده شود. سرگیجه، ریزش مو، مشکلات گوارشی، یبوست و...ازجمله عوارضهای کوتاهمدت این عمل است؛ عوارضی که تجربه نشان داده است که بعد از گذشت زمانی مثلا شش ماهه از بین خواهد رفت. تغییرات هورمونی و اثرات منفی بر کبد هم ازجمله عارضههای نادر این عمل است که اگر به توصیههای متخصص بهدرستی عمل شود، رخ نخواهد داد! البته در این میان، شکل گرفتن سنگ کیسه صفرا بهدلیل کم نوشیدن آب، از باقی بیماریها محتملتر است.