پس از گوجه‌فرنگی و مرغ نوبت به گرانی سیب‌زمینی و نان رسیده است

تماشاگه بازار

«جام‌جم» وضعیت تولید و توزیع محصولات کشاورزی را بررسی می‌کند

وعده آرامش گوجه تا شب یلدا

براساس اعلام سازمان میوه و تره‌بار، هرکیلوگرم گوجه‌فرنگی گلخانه‌ای و خوشه‌ای ۳۰هزار تومان قیمت دارد اما در سطح شهر بین ۷۰تا ۸۰هزار تومان فروخته می‌شود.
کد خبر: ۱۴۳۳۲۸۲
نویسنده محمد‌حسین کشاورزی - گروه اقتصاد
وعده آرامش گوجه تا شب یلدا
 
درواقع اختلاف قیمت آن رقمی حدود ۴۰ تا۵۰هزار تومان است. برای بررسی این موضوع به چند فروشگاه عرضه میوه و تره‌‌بار در سطح شهر در مناطق مختلف سر زدیم. برخی فروشگاه‌ها از افزایش قیمت اجاره‌بها سخن می‌گفتند وبرخی دیگر اعلام می‌کردند در میادین اصلی ارقامی که گفته می‌شود وجود ندارد و قیمت‌ها بیشتر است. به میدان میوه و‌ تره‌بار مرکزی رفتیم. در آنجا بنکداران که پیش از این گوجه‌ها را به‌صورت ۵۰۰ کیلوگرمی عرضه می‌کردند اکنون پالت‌های خود را به ۳۰۰کیلویی تقلیل دادند. درواقع فروشگاه‌هایی که به بنکداران مراجعه می‌کنند تنها یک پالت می‌توانند خریداری کنند. یکی از فعالان بازار در میدان میوه و تره‌بار به جام‌جم گفت: قیمت محصولات کشاورزی ایران با کشورهای همسایه تقریبا یکسان است و قاچاقی در کار نیست و موضوع اصلی به مدیریت بازمی‌گردد. یک کارشناس کشاورزی هم در گفت‌وگویی که با خبرنگار ما داشت دراین‌باره توضیح داد در اغلب کشورها برای این‌که بتوانند بازار محصولات مختلف رامدیریت کنند ازسیستم گلخانه بهره‌ می‌برند. درایران وضعیت کمی متفاوت است. به این دلیل که کاهش دما در پاییز یکباره اتفاق می‌افتد اما برنامه‌ریزی دقیق برای محصولات کشاورزی به‌منظور تنظیم بازار وجود ندارد و همچنان به روش‌های سنتی بازار کنترل می‌شود. 
     
تهدید بازار
مجتبی شادلو، رئیس اتحادیه باغداران، یکی از عوامل گرانی گوجه‌فرنگی در بازار میوه و تره‌بار را تداخل زمانی کشت دو منطقه گرم و کوهستانی دانست و گفت: همواره وقفه‌ای که بین ادامه تولید در مناطق سردسیر و کوهستانی و مناطق گرمسیر وجود دارد، مشکلاتی از قبیل عرضه میوه و ضرر و زیان به تولیدکننده را به همراه خواهد داشت. امسال نیز با این موضوع مواجه شدیم.شادلو با اشاره به دیگر عوامل تاثیرگذار بر این اتفاق، تصریح کرد: امسال علاوه‌بر موضوع تداخل مناطق، به‌دلیل باران‌های زودهنگام در مهرماه و همچنین وزش باد و کاهش نسبی دما، به تولید محصولات کشاورزی در مناطق کوهستانی آسیب وارد شد. بر همین اساس بوته‌هایی که محصول و رشد خوبی داشته و به مرور به بازار عرضه می‌شدند، دچار سرمازدگی و آسیب شدند. علاوه‌بر این موضوع، تولید محصولات در مناطق گرمسیری نیز هنوز به ثمر نرسیده است. این موضوع بازار را تهدید کرد. این مقام مسئول وضعیت پیش‌آمده را مقطعی دانست و تاکید کرد: واقعیت این است که این اتفاق، مقطعی و کوتاه‌مدت خواهد بود. در مناطق گرم وضعیت نشاء و کشت خوبی داشته‌ایم و محصولات در حال به‌ثمررسیدن است.برهمین اساس نه‌تنها مشکلات بازار میوه و تره‌بار حل شده و با فراوانی محصول روبه‌رو می‌شویم، بلکه ظرفیت صادرات نیز فراهم خواهد شد.
     
۲۰روز دیگر بازار آرام می‌شود
شادلو، رئیس اتحادیه باغداران از کاهش قیمت گوجه‌فرنگی در بازار و فراوانی آن تا حدود۲۰ روز آینده خبر داد و اضافه کرد: عمده تامین گوجه‌‌فرنگی کشور از مناطق گرمسیر نظیر استان‌های بوشهر، هرمزگان، سیستان‌وبلوچستان، خوزستان و بخشی از استان فارس تامین خواهد شد. اگر کشت را در مناطق گرمسیری زودتر انجام دهیم، به تبع بوته‌ای که دارد، رشد خوبی نخواهد داشت و اگر در زمان سرما این کشت عقب بیفتد، تولید دچار مشکل خواهد شد. راه‌حلی که برای این موضوع وجود دارد و در سال‌های آتی باید به آن توجه شود، افزایش کشت گلخانه‌ای در این مقطع زمانی است. البته این کشت بازار خاص خود را دارد اما می‌تواند کمی از مشکلات بازار را حل کند.

کمیابی ۵ محصول در ۵ سال
بررسی بازار صیفی‌جات درپنج سال گذشته نشان می‌دهد درفصل پاییز شاهد افزایش قیمت برخی محصولات بودیم. خیاردر سال۹۸ گران شد و درآن سال دلیل اصلی سیل در منطقه کرمان بود. در سال۹۹ پرتقال کمیاب شد و این محصول روند افزایش قیمت را طی کرد که دلیل گرانی سیل در مناطق شمالی کشور گزارش شد. همچنین سیب‌زمینی در سال۱۴۰۰ و پیاز در سال۱۴۰۱ افزایش قیمت داشتند. امسال هم گوجه‌فرنگی گران شد. اسدا... کارگر، رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی تهران درباره گرانی برخی محصولات کشاورزی به جام‎‌جم گفت: تغییر فصل عامل اصلی گرانی قیمت است و بارندگی‌هایی که در جنوب کشور اتفاق افتاده هم عامل اصلی همین موضوع به حساب می‌آید. وی افزود: زمانی که قیمت محصولات کشاورزی افزایش می‌یابد با افزایش عرضه به قیمت قبلی خود بازمی‌گردد. کارگر درباره اختلاف قیمت بسیار زیاد میادین میوه و تره‌بار هم توضیح داد:از خریداران می‌خواهیم در زمان خرید فاکتور بگیرند و در صورت گران بودن بیش از نرخ مصوب آن را به اتحادیه تحویل دهند تا با گران‌فروشان برخورد کنیم. 

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها