پرادو سفیدرنگی که دو خانم سرنشین آن هستند ماشینهای شهرداری را تعقیب میکند. در هر نقطهای از خیابان که به دامنه کوههای کلکچال محدود میشود دقیقاً هرجایی که وانتهای مسقف متوقف میشوند تا برای گرفتن سگهای بلا صاحب اقدام کنند از خودرو پیاده میشوند و حیوان را فراری میدهند. در این میان عدهای هم موبایل به دست از اتفاقاتی که در حال رخ دادن است تصاویری را ثبت و ضبط میکنند.
«حامی نما» لفظی که اکبریان کارشناس کنترل حیوانات شهری سازمان مدیریت پسماند برای معرفی دو خانم پرادو سوار به کار میبرد.
وی بابیان اینکه حامیان حیوانات کاملاً شناختهشده هستند و بهصورت مستقیم با ما در ارتباطاند ادامه میدهد: عده از شهروندان که خود را حامی و دوستدار حیوانات معرفی میکنند تصور میکنند که با غذا دادن به سگهای بلا صاحب در اطراف بوستانها به میتوانند در فضایی که برای استفاده عموم است از آنها نگهداری کنند.
اکبریان در خصوص حمایتهای بیمورد حامی نماها که درروند کار آنان اختلال ایجاد میکنند میگوید: با توجه به فراوانی شکایتها از طریق سامانه ۱۳۷ در خصوص حضور سگهای بلا صاحب واحدهای زنده گیری در مناطق ۲۲ گانه شهرداری تهران فعالیت میکنند. در حال حاضر ۱۰ گروه زنده گیری با همراهی ۱۰ متخصص مشغول جمعآوری سگهای ولگرد در تهران هستند. دراینبین مناطق ۱، ۲، ۴، ۵، ۱۵، ۱۸، ۱۹، ۲۰،۲۱و ۲۲ به دلیل جغرافیای خاص و داشتن نقاط حاشیهای و حریم، بیشترین تعداد سگهای بلا صاحب را دارا هستند.
او با تأکید بر اینکه جمعآوری سگهای بلا صاحب شهر تهران، علاوه بر حامی نماها دو مشکل دیگر هم وجود دارد عنوان میکند: رهاسازی سگهای ولگرد شهرهای اقماری در تهران و بازار خریدوفروش سگها در حاشیه تهران از دیگر مواردی است که مارا دچار چالش میکند.
طرح زنده گیری در بوستان جمشیدیه هم از ساعت ۲ بامداد آغازشده، اما به دلیل مزاحمتهایی که این افراد از طریق فراری دادن سگها ایجاد کردهاند عملیات دچار اختلال شده است.
در بوستان جمشیدیه چه میگذرد؟
درحالیکه برای مصاحبه در فضای داخلی بوستان جمشیدیه قرارگرفتهایم صدای پارس چندین سگ و به دنبال آن دویدن نیروهای جمعآوری حیوانات به دنبال آنها توجهم را جلب میکند.
از آقای اکبریان میخواهم در مورد نحوه زنده گیری این سگها برایمان توضیح دهد.
پس از تماسهایی که با سامانه ۱۳۷ گرفته میشود عملیات در مناطق ۲۲ گانه شهرداری آغاز میشود. در گام اول کلونیهایی که سگهای بلا صاحب در آنجا متمرکزشدهاند شناسایی و سپس از طریق داروی بهوشی با دز کم نیمه هشیار میشوند و پناهگاه آرادکوه انتقال داده میشوند.
سگهای منتقلشده به پناهگاه آرادکوه بلافاصله پس از ورود غربالگری (جداسازی سگهای نر، ماده و توله) شده و توسط گروه دامپزشک مستقر معاینه میشوند. چنانچه بیماری داشته باشند در قفسهای جداگانه و انفرادی نگهداری میشوند تا روند درمان روی آنها صورت گیرد و اگر هم در سلامت کامل بودند در قفسهای نرو ماده نگهداری میشوند. این توضیحاتی است که اکبریان بهعنوان ناظر و کارشناس پروژه جمعآوری حیوانات شهری از روند زنده گیری سگها ارائه میدهد.
هنوز صدای پارس سگها میآید یکی از خانمهای پرادو سوار و بهاصطلاح حامی نما هم وارد بوستان شده و سعی دارد مجدد آنها را فراری دهد. بچههای گروه جمعآوری سگها که لباسهای خاکیرنگی به تن دارند نفسزنان به دنبال سگهایی که داروی بیهوشی دریافت کردهاند میدوند تا در هرجایی از پارک که روی زمین افتادند آنها را به دوش بگیرند و به ماشینهای جمعآوری منتقل کنند.
برای اینکه با حامینماها هم گفت وگویی کرده باشم نزدیک ماشینشان میشوم. شیشه ماشین پایین است دو خانم که عینک آفتابی زدهاند و رویشان را پوشاندهاند مخاطبم هستند با توجه به پوششان گاردی هم برای مصاحبه ندارند. پیش از اینکه من سؤالی کنم، یکی از آنها که پشت فرمان نشسته باحالت طلبکارانهای میگوید: گناه دارند خون این سگها شمارا میگیرد؟ من هر شب سه بسته ده کیلویی برای این حیوانها غذا میآورم چه آزاری دارند؟
با تعجب نگاهش میکنم و میگویم: خون؟ کدام خون؟ این سگها را به آرادکوه میبرند غربال میکنند در آنجا نگهداری میکنند.
خانم دیگری که کنار او نشسته است میگوید: عمراً به این سگهای بی زبون غذا بدهند یا آنها را میکشند و یا اینکه از گرسنگی تلف میشوند. این سگها هیچ آزاری ندارند ما انسانها مزاحم زیستن شان شدهایم.
ادامه میدهم: از تماسهایی که با سامانه ۱۳۷ میگیرند و اعلام گزیدگی و مزاحمت سگ میکنند خبر دارید؟ هر دو باهم میگویند همهاش دروغ است. کسانی که تماس میگیرند خودشان سگها را اذیت میکنند و آنها هم برای دفاع از خودشان حمله میکنند سالهاست ما به اینجا میآییم با سگها غذا میدهیم و از نزدیک لمسشان میکنیم و با ما هیچ کاری ندارند.
در مورد اینکه از بیماریهای واگیردار سگها اطلاع دارند سؤال میکنم و در جواب میشنوم سگ هیچ بیماری جز هاری ندارد.
دستوپا زدن برای متقاعد کردنشان بیهوده است در حالیکه سعی میکنم از آنها تشکر و خداحافظی کنم به صندوقعقب ماشینش اشاره میکند و میگوید: برو صندوق بازکن من هر شب سه کیسه ده کیلویی غذا برای سگها و گربهها میآوردم. شبی ۱۰ میلیون تومان!
نزدیک اکبریان که در حال تعامل با نیروهایش برای گرفتن سگهای نیمه هشیار است میشوم متوجه حضور من میشود سری تکان میدهد و میگوید: حرف زدن با آنها فایدهای ندارد. تفکرات خاص خودشان رادارند و حتی برای آگاهی از بیماریهای که از سگ به انسان منتقل میشود مطالعه هم ندارند!
به گفته کارشناس کنترل حیوانات شهری سازمان مدیریت پسماند آمار جمعآوری سگهای بلا صاحب در ۶ ماه ابتدای امسال حدود ۹۰۰۰ قلاده در سطح ۲۲ گانه بود است. آمارهای شکایت و تماس با سامانه ۱۳۷ هم در شهریور امسال در مقایسه با سال همین زمان در سال گذشته ۴۴ درصد کاهش داشته است. چراکه علاوه بر جمعآوری مستمر سگها از واگذاری بدون ضابطه آنها هم جلوگیری شده است. (درگذشته نیمی از سگهای واگذارشده مجدد در شهر رها میشدند) روزانه حدود ۵۰ تا ۶۰ قلاده سگ جمعآوری و به نقاهتگاه آرادکوه منتقل میشوند که حدود ۱۱ هزار مترمربع وسعت دارد و دارای یک کلینیک مجهز به همراه چندین متخصص شامل دامپزشکان، کمک دامپزشکان و البته نیروهای خدماتی بهصورت شبانهروزی فعال است.
نحوه واگذاری سگ های بلا صاحب
او با اشاره به اینکه ۲۰۰۰ قلاده سگ در آرادکوه نگهداری میشود در مورد نحوه واگذاری سگها به افراد متقاضی ادامه میدهد: طبق دستورالعملهای موجود، سگهای بلا صاحب عقیمسازی شده و واکسن هاری دریافت و پلاک شناسایی دارند. درصورتیکه اشخاص حقیقی برای باغ، کارخانه و … تمایل به در اختیار گیری این سگها داشته باشند، میتوانند با مراجعه به سازمان مدیریت پسماند و پر کردن فرم تعهد که بعدها سگ را در سطح شهر رهاسازی نکنند، بدون پرداخت کوچکترین هزینهای سرپرستی آنها را بر عهده بگیرند.
البته بر اساس مطالعات صورت گرفته گفتنی است حتی اگر ۷۰ درصد سگهای بلاصاحب عقیم شوند ۳۰ درصد باقیمانده بعد از ۵ سال به دلیل تعدد زاد و ولد با همان تعداد اولیه مواجه خواهیم شد. اگرچه عقیمسازی سگها نقشی هم دارد کاهش آسیبها ندارد و بهصورت مستمر گزیدگی، هاری، بیماریهای انگلی و پوستی انسانها را تهدید میکند.
وزارت بهداشت: هر گزیدگی سگ یک بیماری هاری
پسر جوانی که همان لباس خاکیرنگ گروه را به تن دارد سگ قهوهای رنگی را به دوش گرفته و سمت ما میآید. در حالی از دویدن مداوم و سنگینی باری که همراه دارد نفس هایش به شماره افتده و هن هن میکند میگوید این یکی از همان سگهایی است که داروی بیهوشی گرفته و پارس بالاخره گرفتیمش!
پسازاینکه سگ را در پشت یکی از وانتهای مسقف سفیدرنگ قرار میدهد او را مخاطب قرار میدهم و میخواهم در مورد سختیهای کارش بگوید:فارغ از انواع و اقسام بیماریها حضور سگها در بوستانها، خیابانها و معابر ناامنی ایجاد میکند. ۷ سال است در حوزه فعالیت دارم و شاهد خبرهای ناخوشایندی از گازگرفتگی سگ تا سقطجنین زن باردار و افتادن کودک از ارتفاع به دلیل مواجهه آنی با سگهای بلا صاحب بودهام. سگ اهلیترین حیوان وحشی است از ابتدای امسال تاکنون ۸۷۴ مورد سگ گزیدگی در مناطق ۲۲ گانه ثبتشده است (به گفته وزارت بهداشت هر گزیدگی سگ یک بیماری هاری محسوب شده و فرد گزیده شده باید واکسن هاری دریافت کند) که همه تبعات قانونی آن به عهده شهرداری است. هزینه جمعآوری هر سگ در عملیات ضربتی حدود ۷۰۰ هزار تومان است.
رضایت شهروندان از جمعآوری سگهای بلاصاحب
او تأکید میکند: قاطعانه میتوانم بگویم در تمام عملیاتهایی که داشتم شاهد این بودم که اغلب مردم و شهروندان از جمعآوری سگهای بلاصاحب رضایت دارند، اما عدهای حامی نما که به دنبال انتشار تصاویر حمایتهای بیمورد از این سگها در فضا مجازی تولید محتوا میکنند صرفاً بیزنس شخصی و کسب درآمد هستند. بهعنوانمثال در جستوجوهایی که در فضای مجازی برای مقابله با این افراد داشتیم با فردی مواجه شدیم که در صفحه شخصی خودش بهعنوان حامی حیوانات جهت درمان شکستی پای سگ درخواست کمکهای مالی کرده و توانسته بود از این طریق ۹ میلیارد تومان پول جمع کند درحالیکه هزینه درمان سگ موردنظر چیزی حدود ۳ میلیون تومان بود.
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد