دکتر سیدمحمد میرزایی، استاد پیشکسوت دانشگاه و متخصص جمعیت شناسی در گفتگو با خبرنگار جام جم البرز گفت: کسانی که به کلانشهرهای کرج یا تهران می آیند به دنبال بهبود شرایط زندگی خود هستند زیرا در محل تولد آنها امکانات لازم فراهم نیست.
وی افزود: در حال حاضر یک عدم توازن جمعیتی در مناطق مختلف کشور وجود دارد. این مشکل از دهه ها پیش وجود داشته و تداوم دارد به نحوی که منفعت مهاجرت بیشتر از منفعت ماندن در زادگاه است و مردم هر گونه ریسکی را می پذیرند.
میرزایی ادامه داد: جمعیت را به عنوان یک موضوع پیش پا فتاده و یا یک جزیره دور افتاده در نظر نگیرید زیرا با انواع و اقسام متغیرها پیوند ناگسستنی دارد؛ اشتغال، اقتصاد، مسکن و... از این جمله است.
وی با اشاره به سیاست های افزایش جمعیت در کشور تاکید کرد: فرزندآوری به یک سری امکانات اولیه نیاز دارد که مسکن مهمترین آن است. ضمن این که باید مسائل فرهنگی و اجتماعی را هم در نظر گرفت که تبعات آن غیر قابل کنترل و پیش بینی خواهد شد.
میرزایی تصریح کرد: روی آوردن دولت به ساخت خانه ها 25 متری برای تامین مسکن جوانان، جای سوال و تعجب دارد در حالی که یک مسکن ایده ال برای شروع زندگی باید حداقل 50 متر باشد.
استاد جمعیت شناسی دانشگاه تهران ادامه داد: سالمند شدن جمعیت یک جریان اجتناب ناپذیر است و نمی توان جلوی افزایش سن را گرفت ولی بحث جایگزینی آنها با سیاست های اقتصادی دولت و ساخت خانه های 25 متری امکان پذیر نیست. اکنون متوسط اجاره بها در کلانشهرها حدود 6 میلیون است و شهرستان کرج که خودش زمانی جمعیت سرریز تهران را تقبل می کرد در حال حاضر با مشکل تامین مسکن برای متقاضیان مواجه است.
وی با تاکید بر توزیع عادلانه ثروت در استان های کشور گفت: بازگشت نیروی انسانی مهاجر به شهرهای زادگاه خود، نیازمند ایجاد شرایط ایده ال و مدیریت منابع انسانی و غیر انسانی است یعنی برای استان های مهاجرفرست اعتبارات، خدماتی و امکانات زیر بنایی بیشتری در نظر بگیرند تا تقاضا برای بازگشت و مهاجرت معکوس وجود داشته باشد.
میرزایی افزود: ما زمانی می توانیم درست تصمیم بگیریم و راه را برای توسعه هموار کنیم که دریچه علم و روشنگری را بسوی مردم باز بگذاریم، از مشورت و تجربیات دیگران استفاده کنیم، حرف های مخالف را بشنویم و بر اساس مقتضیات زمانه تصمیم بگیریم. همه اینها دست خود ما است اگر غلط تصمیم گیری و برنامه ریزی کنیم نتیجه مطلوب در انتظار نخواهد بود.
وی ادامه داد: وحدت نسلی زمانی اتفاق می افتد که نسبت به تجارب سالمندان بی توجه نباشیم. در حال حاضر شکاف نسل ها در ایران مشهود است و نسل جوان با سالمند کمتر تبادل اطلاعات دارد و استفاده از تجربیات گذشتگان در ایران به ندرت صورت می گیرد در حالی که در این موضوع باعث وحدت اجتماعی خواهد شد.
میرزایی تاکید کرد: هیچ ثروتی پایدارتر موثرتر و تعیین کننده تر از نیروی انسانی و جمعیتی کشور نیست. ما هنگام بررسی مسائل جمعیتی بیشتر در مورد معلول ها صحبت کردیم ولی علت ها مغفول مانده اند یکی از مهمترین آنها عدم مدیریت علمی در توزیع منابع انسانی و غیر انسانی در جامعه است.
استاد پیشکسوت دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: آینده متعلق به نسل جوان است، باید ببینیم جوان چه می خواهد و سود و زیان آنها بررسی شود تا به حال ضوابط دستوری از بالا به پایین جواب نداده است باید به زیر دست ها اجازه تفکر بدهیم و منابع تفکر در اختیار بگذاریم و نخواهیم مثل ما فکر کنند نیاز نسل جوان گوش دادن به صحبت های آنها و گفتگوی دوطرفه است.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت