طبق هماهنگیهای صورتگرفته توسط کمیته مشارکتهای مردمی، اسکان و تغذیه ستاد مرکزی اربعین حسینی، صحن حضرت فاطمه زهرا در کنار حرم مطهر امامعلی(ع) و همچنین برخی حسینیهها و مدارس برای اسکان زائران در نظر گرفته شده که در صورت نبود فضای اسکان، میتوان به آنجا مراجعه کرد.
زائران میتوانند در مدت حضور در شهر نجف، علاوه بر زیارت مرقد نورانی امیرمؤمنان و علمای مدفون در کنار مرقد ایشان از جمله علامه حلی و حاج آقا مصطفی خمینی، مقدس اردبیلی، سیدمحمدکاظم یزدی، شیخ مرتضی انصاری، میرزای نائینی، آخوند خراسانی، آیتا... بهبهانی، آیتا... خویی و ... از اماکن تاریخی و مذهبی این شهر مقدس از جمله مسجد کوفه و مسجد سهله دیدن کنند. قبرستان وادیالسلام از دیگر اماکن دیدنی نجف است که مزارحضرت هود و حضرت صالح و مدفن بسیاری از علما، عرفا و بزرگان از جمله سیدعلی قاضی طباطبایی و رئیسعلی دلواری است.
صافی صفا، مسجد حنانه که بنا بر روایات، هنگامی که سر امامحسین(ع) در آن قرار داده شد، به ناله پرداخت، آرامگاه کمیل بن زیاد نَخَعی، مسجد و آرامگاه شیخ طوسی از دیگر اماکنی است که در نجف میتوانید برای دیدن آنها برنامهریزی کنید.
برای شروع مسیر پیادهروی، عمودها از شماره یک داخل نجف شمارهگذاری شده است که تا ابتدای بزرگراه نجف به کربلا به شماره ۱۸۲ میرسد، پس از آن شماره ستونها مجددا از شماره یک شروع میشود. معمولا آغاز پیادهروی جمعی زائران ایرانی، از کنار پل «ثوره العشرین» در نجف اشرف یا از حرم حضرت امیر است. برای این منظور میتوان از در ساعت حرم حضرتعلی خارج شد و از سمت راست باب الساعه، پیادهروی را از کنار خیابان امام
جعفر صادق(ع) شروع کرد و این مسیرها تا بزرگراه کربلا ادامه دارد.
مسیر دیگری که برای آغاز پیادهروی میتوان انتخاب کرد، خروج از در شیخ طوسی حرم حضرت علی (ع) و حرکت به سمت وادیالسلام است. پس از عبور از وادیالسلام ،بزرگراه نجف به کربلاست که سمت چپ آن، مسیر حرکت به سوی کربلاست.معمولا مسیرهای متعددی برای پیادهروی به سوی کربلای معلی تعیین شده، از جمله: «نجف ــ حیدریه ــ کربلا»، «حله ــ طویریج ــ کربلا»، «بغداد ــ مسیب ــ کربلا»، «عین التمر ــ کربلا» و مسیر «کوفه ــ طویریج ــ کربلا» که به طریق العلماء، طریق سبا یا اسراء و مسیر شط فرات شهرت دارد.
معمولا مسیر انتخابی زائران ایرانی برای پیادهروی مسیر اول نجف ــ حیدریه ــ کربلاست که کوتاه، پرتردد و مشهورترین مسیر دسترسی از نجف به کربلاست. زمان لازم برای طی مسیر به صورت پیادهروی مداوم، ۲۰ تا ۲۵ ساعت است؛ بنابراین با توجه به زمانهای مورد نیاز برای استراحت، اقامه نماز و خوردن غذا، زمان تخمینی سفر پیاده حدود سه روز است.
در راهپیمایی اربعین با توجه به خیل زیاد جمعیت، ناآشنایی به محیط، گرمای شدید و ... نیاز است نکات زیر را به خاطر بسپارید:
حرکت پیوسته و منظم با سرعت نسبتا ثابت، اثر زیادی در کمشدن خستگی مسیر و جلوگیری از بروز گرفتگی عضلات دارد؛ پس باید برنامه منظمی برای مسیر و مکانهای توقف و تجدید قوا داشت. استراحتهای چند دقیقهای به فاصله هر ۵۰ عمود، بسیار مناسب است.
از آنجا که به سبب کثرت جمعیت در مسیر پیادهروی، احتمال گمکردن همراهان وجود دارد، برای حل این مشکل، بهتر است محل توقفها و شماره میله و عمود مورد نظر، برای یافتن همراهان و نیز محل استراحت اصلی برای اقامه نماز و خوردن غذا تعیین شود.
هر بار که برای استراحت یا نماز توقف میکنید، ضمن شستن پاها، در صورت امکان کف پا را ماساژ دهید، سپس به پشت بخوابید و پاها را به دیوار تکیه دهید تا خون جمع شده برگردد. هنگام درازکشیدن، پاها را طوری قرار دهید که مقداری بالاتر از بدن باشد؛ زیرا این اقدام، باعث رسیدن خون بیشتر به مغز شده و از متورمشدن پاها پیشگیری میکند.
جایی برای نگرانی در به پایان رساندن مسیر نیست؛ هر جا که تصور شد توانایی ادامه دادن مسیر وجود ندارد، میتوان از خودروهایی که در مسیر هستند، برای رسیدن به کربلا استفاده کرد.
بهتر است زائران، کتابچه زیارتی یا نرمافزاری که زیارتنامههای معتبر اماکن زیارتی در نجف، کوفه و کربلا را داشتهباشد، مانند رهپویه زیارت را (که از سوی کمیته فرهنگی و آموزشی اربعین منتشر شده) همراه داشتهباشند.
پس از رسیدن به کربلا با توجه به شلوغی این شهر لازم است به منظور رعایت حال سایر زائران، به مدت طولانی در کربلا توقف نکنید. حتی یک سلام به حضرت سیدالشهدا هم صدق زیارت میکند. از طرفی باید توجه داشته باشید یافتن محل اسکان در ایام اربعین در کربلا، سختتر از نجف است. پس مناسب است به گونهای برنامهریزی کنید که توقف در کربلا کوتاه باشد.
با این حال بد نیست پس از حضور در کربلا، به دیگر اماکن تاریخی و زیارتی معتبر آن از جمله قتلگاه، آرامگاه حبیببن مظاهر اسدی، آرامگاه سید ابراهیم مجاب، تل زینبیه، مدفن میرزای شیرازی و امیرکبیر و مرقد شریف حُرّ نیز سری بزنند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم