جام‌جم» روند طرح ۵۵۰ هزار هکتاری احیای دشت‌های خوزستان و ایـلام را بررسی می‌کند

سرمایه‌گذاری چینی در پروژه ۵۵۰ هزار هکتاری

طرح ۵۵۰ هزار هکتاری احیای دشت‌های خوزستان و ایـلام از دولت اصلاحات تاکنون که روند آرامی را طی می‌کرد، این روزها وضعیت بهتری نسبت به گذشته دارد و اگر مشکل تامین مالی در این بخش حل شود، پیشرفت پروژه بهتر خواهد شد.
کد خبر: ۱۴۲۱۵۴۸

این طرح مورد تاکید رهبر معظم انقلاب اسلامی است و بر احیای این دشت تاکید داشتند. مقابله با ریزگردهای گسترده در جنوب غرب کشورمان و افزایش تولید محصولات کشاورزی با حاصلخیزتر کردن اراضی کشاورزی خوزستان و بخشی از ایلام در سال ۱۳۹۳ در قالب طرح ۵۵۰ هزار هکتاری رقم خورد به طوری که در فاز نخست آن قرار شد ۲۹۵ هزار هکتار از این اراضی آماده برداشت محصولات کشاورزی شود. از این رو وزارت جهاد کشاورزی عملیات اجرایی فاز یک را تا سال ۹۷ انجام داد و توانست به اهداف از پیش تعیین شده خود برسد، به طوری که فاز نخست این طرح در ۲۰ شهرستان استان خوزستان و سه شهرستان استان ایلام (۲۴۸هزار هکتار در خوزستان و ۴۷هزار هکتار در ایلام) اجرا شد و آن‌طور که مسئولان مرتبط با این طرح اعلام کردند در این فاز ۱۵هزار نفر به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم مشغول کار شده‌اند. علاوه بر افزایش اشتغال‌زایی و مهار ریزگردها، این طرح توانسته مهاجرت معکوس شهریان به روستا، صرفه‌جویی ۸۷۰ میلیون مترمکعبی مصرف آب و رشد چهار میلیون تنی محصولات کشاورزی را رقم بزند.

متوسط برداشت محصول از هر هکتار اراضی کشاورزی خوزستان و ایلام پس از اجرای طرح ۵۵۰ هزار هکتاری به پنج تا هفت تن رسیده است. به عنوان مثال، می‌توان به افزایش قابل توجه برداشت گندم اشاره کرد، به طوری که تا روز گذشته حدود ۵۵ درصد گندم برداشت شده در کشور(سه میلیون و ۱۰۰هزار تن) مربوط به استان خوزستان (با برداشت یک میلیون و ۷۰۰هزار تن) بوده است. 

با این حال طی سال‌های گذشته اجرا و بهره‌برداری فاز دوم طرح ۵۵۰ هزار هکتاری که قرار بود در سطح ۲۵۵ هزار هکتار انجام شود، توسط وزارت جهاد کشاورزی و وزارت نیرو به اجرا درنیامده که دلیل اصلی آن نبود بودجه و تامین مالی مناسب برای آن است.

مسئولان وزارت جهاد کشاورزی می‌گویند که اجرای فاز دوم طرح ۵۵۰ هزار هکتاری مورد تاکید مقام معظم رهبری، اعتباری ۱۵۰هزار میلیارد تومانی نیاز دارد از سوی دیگر استاندار خوزستان نیز گفته ۳۰هزار میلیارد تومان از طرف دولت اختیار داده شده تا با فروش سهم نیشکر، بخشی از هزینه فاز دوم طرح ۵۵۰ هزار هکتاری جنوب غرب تامین شود. 

اجرای فاز دوم 

سید رحمت‌ا... پریچهر، رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان با بیان این‌که با بررسی‌های انجام شده برای سال زراعی جدید برنامه‌ریزی‌های متعددی انجام شده، تصریح کرد: از جمله این برنامه‌ها می‌توان به اجرای فاز دوم طرح‌ ۵۵۰ هزار هکتاری مقام‌ معظم رهبری در سطح ۲۵۰هزار هکتار و تولید چوب و زراعت چوب در استان اشاره کرد.

 به‌زودی فاینانس چین برای طرح ۵۵۰هزار هکتاری نهایی می‌شود
در همین خصوص رضا عظیمی، مدیرعامل موسسه جهاد نصر در گفت‌وگو با جام‌جم، تصریح کرد: فاز اول طرح ۵۵۰ هکتاری غرب و جنوب غرب با اذن رهبر معظم انقلاب و با حمایت صندوق توسعه ملی به بهره‌برداری رسید که آثار و برکات زیادی برای افزایش تولید محصولات کشاورزی و مقابله با ریزگردها در مناطقی از خوزستان و ایلام داشته است.

وی تصریح کرد: با این حال فاز دوم طرح ۵۵۰ هکتاری جنوب غرب کشورمان ۱۵۰هزار میلیارد تومان اعتبار لازم دارد که ۵۰درصد آن در اختیار وزارت جهاد کشاورزی و ۵۰ درصد آن در اختیار وزارت نیرو قرار می‌گیرد.

مدیر عامل موسسه جهاد نصر افزود: سه محل برای تامین اعتبار این مگاپروژه در نظر گرفته شده که شامل تامین آن از طریق تهاتر نفت، فروش سهام وزارت جهاد کشاورزی و شرکت‌های وابسته مانند هفت‌تپه و جذب فاینانس از طریق کشور چین است.

عظیمی درخصوص فاینانس(تامین مالی پروژه داخلی از منابع بانک‌های خارجی) برای فاز دوم طرح ۵۵۰ هکتاری غرب کشور گفت: فاینانس کشور چین دو مرحله دارد، ابتدا اقداماتی باید در داخل کشور صورت گیرد به طوری که چون وقتی قرار است تسهیلاتی از بانک‌های داخلی و خارجی دریافت کنیم، آنها خواستار تضامین و مدارکی هستند.

مدیرعامل موسسه جهاد نصر با بیان این که این امر یکی از زیربخش‌های توافق ۲۵ساله ایران و چین است، تصریح کرد: بخشی که مربوط به کشور ماست و تضمین دادن بانک مرکزی و دولت بوده، همگی به طور کامل انجام شده ولی در وضعیت فعلی به مراحل پایان کار نزدیک شده‌ایم و قرار است تضامین لازم با هماهنگی دو کشور داده شود تا تامین مالی پروژه ۵۵۰ هزار هکتاری جنوب غرب به اجرا برسد.
​​​​​​​
عظیمی خاطرنشان کرد: برآوردهای حاکی از افزایش پنج برابری تولید محصولات کشاورزی در مناطقی است که فاز اول طرح ۵۵۰هزار هکتاری به اجرا درآمده به طوری که همین امر زمینه ساز رشد تولید محصولات کشاورزی را با وجود خشکسالی و تغییرات آب‌وهوایی در کشور فراهم کرده است. وی افزود: در برخی اراضی کشاورزی که خاک آن شوری کمی دارد متوسط در هر هکتار ۷هفت تن محصول برداشت شده است که این میزان افزایش بسیار خوبی را در واحد سطح در کشور به بار آورده است.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها