به گزارش جام جم آنلاین، تا چشم کار میکند، نهال درختان جنگلی است که کاشته شده است، نهالهایی مانند افرا، ون و شمشاد. چند مرد میانسال نیز در حال کار هستند آنها لا به لای نهالها را میگردند و علفهای هرزی را که در نهالستان روییده است جمع آوری میکنند تا نهالها رشد بهتری داشته باشند؛ اینجا نهالستان شماره دو لاجیم در سوادکوه مازندران است، جایی که باغبانان برای پرورش نهالهای درختان بومی جنگلهای شمال کشور تلاش میکنند و امیدوارند با کاشت آنها بتوان اراضی جنگلی از دست رفته کشور را احیا کرد.
هر گوشه از نهالستان لاجیم به کاشت و پرورش یک نوع نهال اختصاص پیدا کرده است، برای نمونه در یک قسمت افرا شیردار کاشته شده است و در طرف دیگر ونها خودنمایی میکنند.
شیروان سرتاره، مجری طرح تولید نهال، نهالستان لاجیم در این باره به جام جم آنلاین میگوید: نهالستان لاجیم به دلیل شرایط کوهستانی منطقه به سه قسمت تقسیم شده است.
آن طور که او توضیح میدهد در نهالستان شماره یک گونههای سوزنی برگ و گلدانی پرورش داده میشود. در نهالستان شماره دو نیز گونههای پهن برگ جنگلی تولید میشود. نهالستان شمار سه نیز به پرورش صنوبر اختصاص دارد.
سرتاره درباره اینکه در این نهالستان در سال چند نهال پرورش داده میشود؟ میگوید: به سازمان منابع طبیعی برای تولید 720 هزار اصله نهال تعهد داده بودیم. اما براساس طرح کاشت یک میلیارد نهال ما نیز میزان تولید خود را افزایش دادهایم و میتوانیم تا حدود 1.5 میلیون اصله در سال نهال تولید کنیم.
سازمان منابع طبیعی کشور برای کاشت یک میلیارد درخت برنامه ریزی کرده است و مدیران این سازمان میخواهند این طرح را در مدت چهار سال اجرایی کنند.
عباسعلی نوبخت، رئیس سازمان منابع طبیعی کشور نیز که در این نهالستان حضور دارد، درباره برنامههای سازمان منابع طبیعی برای تولید نهال توضیح میدهد: برنامهریزی برای تولید 250 میلیون اصله نهال در سال انجام شده است و در نهالستانهای کشور برای این مهم اقدامات لازم انجام میشود
او درباره اینکه چند نهالستان فعال در کشور وجود دارد، نیز میگوید: در کشورمان 126 نهالستان دولتی، 309 نهالستان خصوصی و 24 نهالستان بیابانی وجود دارد.
رئیس سازمان منابع طبیعی کشور درباره اینکه طرح کاشت یک میلیارد درخت به چه میزان اعتبار نیاز دارد؟ توضیح میدهد: هزینه پرورش، کاشت و نگهداری از نهال در کشورهای مختلف با توجه به شرایط اقلیمی آنها متفاوت است. برای نمونه این هزینه برای کشوری مانند عربستان حدود 10 دلار برآورده شده است. اما در کشورمان با توجه به شرایط و اقداماتی که از گذشته انجام شده، هزینه تولید، کاشت و نگهداری هر نهال حدود 100 هزار تومان است.
آن طور که نوبخت میگوید، برای کاشت یک میلیارد درخت در کشورمان دستکم به حدود 18 هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است.
او درباره اینکه چه میزان اعتبار تاکنون به این طرح اختصاص داده شده است؟ نیز عنوان میکند: در بودجه امسال حدود 250 میلیارد تومان به این طرح اختصاص داده شده است. اما برای اجرایی شدن این طرح به اعتبار بیشتری نیاز است.
به گفته رئیس سازمان منابع طبیعی صنایع نیز باید در راستای مسئولیت اجتماعی خود در این طرح مشارکت کنند.
کارشناسان معتقدند که برای بهبود شرایط اقلیمی در کشورمان نیاز است که مراقبت از عرصههای جنگلی با جدیدیت بیشتری در دستور کار مدیران قرار گیرد و برای جنگلکاری نیز اقدامات لازم انجام شود.
به گفته نوبخت کشورمان در بین هفت کشور تولید کننده کربن قرار دارد و براساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس ایران ششمین کشور در زمینه انتشار کربن است.
رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با اشاره به اینکه کشورمان در زمینه جذب کربن نیز چهلمین کشور دنیاست، میافزاید: برای کنترل و کاهش کربن راهی بجز کاشت درخت وجود ندارد.
آن طور که نوبخت توضیح میدهد در کشورمان امکانات لازم برای تولید و پرورش نهال وجود دارد و در این بین برای تامین اعتبار با مشکلاتی رو به رو هستیم.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت