به گزارش روابط عمومی رسانهملی، حسین آبادیان، پژوهشگر تاریخ معاصر و استاد دانشگاه در نشست اندیشهورزی هفته اخیر شورای فرهنگی رسانهملی در جمع مدیران و برنامهسازان سازمان با اشاره به کودتای ۲۸ مرداد و درخصوص اسناد منتشر شده در این زمینه گفت: برای بررسی تاریخی کودتای ۲۸ مرداد باید از زوایای گوناگون به این موضوع نگاه کرد و با بررسی اسناد درباره آن قضاوت کرد.
وی افزود: ریشههای این اتفاق را باید در دو رویداد ملیشدن صنعت نفت و سیاست موازنه منفی جستوجو کرد که هر دو تأثیر مهمی در شکلگرفتن این کودتا داشتند.
این استاد تاریخ دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره) ملیشدن صنعت نفت را اتفاقی ملی و حق مسلم ایرانیان دانست و گفت: بدیهی است که نفت در سرزمین ایران متعلق به ایرانیان بود اما همین حقوق اولیه از استحصال تا فروش آن به موضوع جذاب میان قدرتهای جهانی تبدیل شد و اختلاف ایران با شرکتهای نفتی و اختلاف شرکتهای نفتی با خودشان به مسألهای آزاردهنده در کشور تبدیل شد. در حالی که نفت میراث ماست اما قدرتهای جهانی میخواستند بهواسطه آن بر ما حکومت کنند.
آبادیان با اشاره به نفوذ شرکتهای انگلیسی در صنعت نفت، بیان کرد: اعمال حاکمیت انگلیسیها به نحوی بود که به محض مخالفت با قراردادهای نفتی و ایجاد سؤال برای این بهرهکشی، فرد مخالف ترور میشد؛ این درحالی بود که سهم ایران از ثروت طبیعی خودش ۴۹درصد و سهم دولت انگلیس ۵۱درصد بود که همین موضوع وضع پیچیدهای ایجاد کرده بود، چون دولت انگلیس سهامدار اصلی نفت ایران شده بود.
استاد و پژوهشگر تاریخ ادامه داد: نکته بعدی نارضایتیای بود که از این حضور استعماری پیش آمده بود. عدم ارائه دفاتر حسابداری شرکت به نماینده دولت ایران و رفتار شرکت نفت با کارگران ایرانی ناشایست بود. تفاوت فاحش بین رفتار با یک انگلیسی و حتی یک هندی مشغول در صنعت نفت ایران با یک ایرانی مشهود بود.
وی ادامه داد: پس از استعفای رضاشاه در بیست شهریور و ورود نیروهای متفقین به ایران، نخستین انتقادها به قرارداد ۱۹۳۳ در دوره چهاردهم مجلس شورای ملی انجام شد. محمد مصدق در همین مجلس توانست طرح تحریم امتیاز نفت را تصویب کند.
وی در ادامه با اشاره به کودتای ۲۸ مرداد بیان کرد: این کودتا یکی از بحثبرانگیزترین رخدادهای تاریخ معاصر ایران بهشمار میرود و صفبندیهای سیاسی جدی میان طیفهای مختلف درباره آن وجود دارد.
بهگفته آبادیان، مخالفان مصدق وابستگان شرکت نفت ایران و انگلیس و هواداران سیاست بریتانیا در ایران بودند که در کنار پهلوی احساس خطر میکردند. پهلوی نیز با دولت بریتانیا در مقابله با محمد مصدق همسو بود و مقدمات کودتای ۲۸ مرداد یک سال پیش از آن فراهم شده بود.مؤلف کتاب «مبانی نظری حکومت مشروطه و مشروعه»، با اشاره به نقش رسانه در تشریح مسائل پیرامون کودتای ۲۸ مرداد تصریح کرد: رسانهملی باید با نگاهی همگرا بهدور از بیان اختلافات میان نگاههای مختلف، از این موضوع بهعنوان یک اتفاق مهم در تاریخ ایران یاد کند.
وی گفت رسانهملی باید با نگاهی وحدتآفرین، این واقعه را حرکتی در مسیر عدم وابستگی ایران به کشورهای خارجی ببیند و اینکه در راستای عبرت گرفتن از این کودتا، هرگز به هیچ نیروی خارجی نباید اعتماد کرد.
آبادیان انسجام ملی را حرکت مهمی در مقابله با این کودتا دانست و گفت: در آن شرایط فوقالعاده، ما نیاز به همسویی و همبستگی ملی داشتیم اما این اتفاق نیفتاد و حوادث کودتای ۲۸ مرداد رخ داد.
وی در پایان تصریح کرد: رسانهملی که همواره بر تمامیت ارزی و منافع ملی تکیه داشتهاست، در این موضوع هم با همین نگاه باید برنامهسازی و تولید محتوا کند.
گفتنی است این سلسله نشستها، روزهای دوشنبه به همت دبیرخانه ستاد تحول سازمان صداوسیما برگزار میشود.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
بهتاش فریبا در گفتوگو با جامجم:
رضا کوچک زاده تهمتن، مدیر رادیو مقاومت در گفت گو با "جام جم"
اسماعیل حلالی در گفتوگو با جامجم: