صبحانه کامل برای دانش‌آموزان باید حاوی پروتئین، لبنیات و غلات باشد

الفبای تغذیه سالم برای دانش‌آموزان

زندگی به سبک تغذیه دینی

با وجودی که این روزها همه از سبک زندگی حرف می‌زنند اما هنوز روی تعریف سبک زندگی اتفاق نظری وجود ندارد. فعالان علوم اجتماعی، روزنامه‌نگاران و مردم کوچه و خیابان از این واژه تقریبا برای توصیف هرچیزی که برای‌شان جالب است، استفاده می‌کنند و به نظر می‌رسد هرچه بیشتر در مورد این واژه صحبت می‌شود، معنا و مفهومش بیشتر از دست می‌رود.
کد خبر: ۱۴۱۵۷۲۷
نویسنده فاخره بهبهانی - گروه جامعه

اما اهمیت سبک زندگی در حوزه سلامت به قدری چشمگیر و قابل توجه است که بسیاری از متخصصان سلامت به منظور ارتقای کیفیت زندگی به مفهوم سبک زندگی توجه ویژه‌ای کرده و سراغ اصلاح سبک تغذیه و پیشگیری و کنترل بیماری‌هایی رفته‌اند که اغلب در نتیجه سبک نادرست زندگی ایجاد شده‌ است. بیماری‌هایی مانند پرفشاری خون، سکته، سرطان، دیابت، چربی خون بالا، بیماری‌های قلبی-عروقی، چاقی یا لاغری، مشکلات بی‌خوابی یا پرخوابی و... از این جمله ‌است. واقعیت این است که هر فردی با پیروی از موازین و آموزه‌های دینی در زندگی، می‌تواند از جهات مختلف، سبک زندگی خود را اصلاح و سلامت جسمی و روانی خویش را تامین کند اما یکی از تدابیری که می‌تواند تاثیر مستقیم بر ارتقای سلامت جسمی و بهداشت روانی افراد داشته باشد، اصلاح سبک زندگی در عرصه تغذیه و کمک به برقراری تعامل و تبادل منطقی آموزه‌های طب سنتی و طب نوین است. 
   
 سلامتی تن تابع تغذیه سالم
همان‌گونه که غذای سالم، سلامت انسان را تضمین می‌کند، می‌تواند با اثربخشی بر اعمال و رفتار ما بر سبک زندگی و پیشگیری از بروز بیماری‌های مربوط تاثیرگذار باشد. روایات گویای آن است که برخی از انواع غذاهای توصیه‌شده در اسلام بر اخلاق و رفتار آدمی تاثیر گذاشته و به طبع، خلقیات ما را دینی‌تر و نگرش ما را به زندگی واقع‌بینانه‌تر خواهد کرد. اعتدال در خوردن گوشت موجب خوش‌اخلاقی و افزایش توان، شیر موجب آرامش اعصاب، عسل و زیتون سبب رشد و تقویت حافظه، انـگـور موجب شادابی و رفع غـم و انـدوه و خرما صبر و قدرت ما را بالا می‌برد. آنچه که دین ما در اصلاح شیوه خورد و خوراک گفته به اینجا ختم نمی‌شود و این‌بار توصیه‌هایی درخصوص انواع رژیم‌های غذایی دارد. رژیم‌های مطلق گوشت‌خواری، گیاه‌خواری، میوه‌خواری، دانه‌خواری و... را تایید نمی‌کند و اصل را بر این می‌داند که ساختار دستگاه گوارش انسان همچون چهارپایان، پرندگان، خزندگان و سایر موجودات نیست و هیچ شباهتی هم به آنان ندارد. درنتیجه براسـاس نـیـاز بدن انـسـان و بـاتـوجـه بـه مـحـیـط، سـن، جنس و... بـرای انسان استفاده همزمان از همه گروه‌های غـذایـی را مناسب و سازگار دانسته اما مصرف برخی از گروه‌های غذایی همچون میوه‌ها، غلات، سبزی‌جات و لبنیات را بر گوشت و محصولات پرچرب و بسیار شیرین در اولویت قرار داده است. انواع میوه‌ها و غذاهایی که از دیدگاه قرآن طیب یعنی سازگار، نیکو و لذتبخش بوده و در مقایسه با غذاهای حلال برتری دارد، زیتون، انجیر، انگور، خرما، انار، پیاز، عدس، ترنجبین، زنجبیل، شیر و عسل معرفی شده که ارزش تغذیه‌ای و درمانی فوق‌العاده و نقش آنها در شـادابـی و نـشـاط انـسـان چه در طب نوین و چه در طب سنتی به اثبات رسیده است. 
     
سلامتی به سبک طب سنتی
موضوعی که در طب سنتی درعرصه تغذیه مطرح است، انتخاب غذاهایی است که بتواند سبک تغذیه ما را اصلاح و سبب ارتقای کیفیت سبک زندگی شود. از دیدگاه طب سنتی غذاها به چند دسته غذاهای لطیف، غیرلطیف و معتدل تقسیم‌بندی می‌شود. غذای لطیف یا زودهضم به غذایی گفته می‌شود که با ورود به بدن به سهولت در دستگاه گوارش هضم و مورد استفاده اندام‌ها قرار می‌گیرد و برای استفاده در دوران نقاهت بیماری سودمند و برای افرادی که فعالیت فکری زیاد دارند، مناسب و سبب تجمع سموم در بدن نمی‌شود. زرده تخم‌مرغ عسلی، گوشت کبک، نان گندم، انار، سیب، کاهو، انواعی از سوپ‌های آبکی، ملین و... از این جمله‌ است. غذای غیرلطیف نوعی غذای دیرهضم است که بدن برای هضم و جذب به زحمت افتاده و مواد زاید آن زیاد است. گوشت گوساله، تخم‌مرغ نیمرو، گوشت نمک‌سود و دودی، غذاهای سرخ‌کردنی، انواع برگرها، ناگت‌ها، سوسیس، کالباس و... از این جمله ‌است. غذاهای معتدل نیز خوردنی‌هایی است که برای افراد با مزاج معتدل و فعالیت متوسط مناسب‌ است. ماهی، گوشت بره، گوشت شتر جوان و اغلب گوشت پرندگان از این جمله‌ است. 
ناگفته نماند سلامت طیف وسیعی دارد که دین ما درخصوص آن راهکارهای فراوانی ارائه داده که البته نیاز به محققان و مفسران زیادی است تا بتوانند این راهکارها را به گونه‌ای روان و بی‌پیرایه و به شیوه‌ای ماهرانه بر زبان آورند تا به‌درستی تفهیم و اجرا شود. متاسفانه امروزه با فاصله گرفتن از آموزه‌های دینی، طب سنتی ایرانی مرتبط با این آموزه‌ها نیز کمتر به‌کار رفته یا مورد سوءاستفاده و تحریف مدعیان منتسب به طب سنتی قرار گرفته و به طبع، سبک زندگی افراد به دلیل نگرش‌های ناکارامد و ناصحیح دستخوش تغییرات نامطلوبی شده و هنوز نمی‌توان به صورت دقیق حد و مرز بیماری‌های ناشی از سبک نادرست زندگی را مشخص کرد. 

 

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها