نظام سلطه برای تزریق عصبیت به جامعه ایرانی به سینما متوسل شده است

دو قطبی‌سازی با رمز سینما

به بهانه سالروز شهید مفتح

در انتظار یک پیوند سینمایی

با وجود همه نیات خیر، قدم‌های برداشته‌شده، تلاش‌های صورت‌گرفته و حتی با توجه به تولید بعضی از کارهای شاخص و ماندگار در زمینه روایت سینمایی و تلویزیونی و تئاتری از انقلاب اسلامی، در مناسبت‌های تقویمی کم و کاستی‌ها عیان می‌شود و خودش را بروز می‌دهد.
با وجود همه نیات خیر، قدم‌های برداشته‌شده، تلاش‌های صورت‌گرفته و حتی با توجه به تولید بعضی از کارهای شاخص و ماندگار در زمینه روایت سینمایی و تلویزیونی و تئاتری از انقلاب اسلامی، در مناسبت‌های تقویمی کم و کاستی‌ها عیان می‌شود و خودش را بروز می‌دهد.
کد خبر: ۱۴۱۲۵۲۴
نویسنده امید رحمانی | گروه فرهنگ‌وهنر

قصور و کم‌کاری نهادهای سینمایی و متولیان ارگان‌های انقلابی که برای تولید آثار استاندارد و شایسته آن‌طور که باید دل ندادند باعث شد انبوهی از شخصیت‌های مهم و تاثیرگذار انقلاب اسلامی هنوز رد و نشانی در سینما نداشته باشند یا در حد اشاره‌ای گذرا و ویکی‌پدیایی به آنها پرداخته شده باشد.
یکی از این شخصیت‌های محوری و تعیین‌کننده انقلاب، شهید آیت‌ا... دکتر محمد مفتح است که همه خوانش سینما و تلویزیون از او به یک مستند و یک حضور فرعی و کوتاه در یک سریال تلویزیونی است. در بخشی از سریال «معمای‌شاه» سکانسی به گفت‌وگوی شهید مفتح و شهید مطهری اختصاص دارد؛ سکانسی که با وجود بحث مهمی که بین این دو شخصیت مهم مطرح می‌شود اما به علل مختلفی ازجمله دراماتیزه نشدن کافی صحنه و ارجحیت گریم به بازی و شخصیت‌پردازی، همه چیز در سطح برگزار می‌شود و چندان اهمیت حضور دو شخصیت مهم و محوری انقلاب اسلامی بروز و ظهور نمی‌یابد. انتخاب اسکندر کوتی، گزارشگر سابق فوتبال برای بازی در نقش شهید مفتح اگرچه از لحاظ شباهت چهره و گریم، انتخاب اولیه مناسبی برای تجسم‌بخشیدن به این شخصیت به نظر می‌رسد اما با توجه به عقبه برخی گزارش‌های پر از تپق این گزارشگر ورزشی و البته کیفیت بازی، نقض‌غرض است و نشانی از ابهت و جایگاه شهید مفتح ندارد.
مستند «پیوند» به کارگردانی ایمان گودرزی و محصول خانه مستند انقلاب اسلامی هم با وجود برخی امتیازات و حضور برخی فرزندان شهید مفتح و تعدادی از اهالی مسجد قبا ــ که شهید مفتح از اولین امامان جماعت این مسجد بود ــ درمجموع اثر کم‌رمقی درباره این شخصیت بزرگ است و حق مطلب را درباره این شهید ادا نمی‌کند. استفاده از برخی تصاویر آرشیوی همچون یکی دو مصاحبه از شهید مفتح، مصاحبه با شهید باهنر که از شکوه نماز عید فطر سال۵۷ به امامت شهید مفتح می‌گوید، صحبت‌های حضرت‌امام(ره) که در کنار سخنان مصاحبه‌شونده‌ها، با وجود این‌که برآیندی از شخصیت، نقش و جایگاه این روحانی مبارز و اندیشمند ارائه می‌دهد اما فاقد یک نگاه خاص و ویژه سینمایی و هم‌شأن شخصیت شهید مفتح است. بااین‌حال فارغ از نفس پرداختن به شهید مفتح و برداشتن قدمی مثبت و اولیه در این زمینه، باید عنوان مناسب این مستند را هم جزو امتیازات خوب آن دانست، چراکه به نقش مهم و موثر شهید مفتح در پیوند حوزه و دانشگاه اشاره کرد، نقشی چنان پررنگ که ۲۷ آذر، سالروز شهادت او به پاس فعالیت‌های چشمگیر شهید مفتح در راه تحقق وحدت حوزه و دانشگاه لزوم ارتباط، همکاری و همفکری این دو قشر اندیشمند، به‌نام روز وحدت حوزه و دانشگاه نام‌گذاری شده است.
همین حضور موثر همراه فرازهای مختلف زندگی شهید مفتح، می‌تواند ظرفیت مناسبی برای روایت‌های سینمایی باشد و شخصیتی با ویژگی‌های این روحانی متفکر در داستانی جذاب، مخاطبان را با خود همراه کند. نحوه شهادت ایشان هم مستعد پرداختی پر از تعلیق است و درعین‌حال می‌تواند به‌عنوان سبعیت گروه تروریستی فرقان و مظلومیت جبهه حق، نمونه و در یک بازخوانی تاریخی هشداردهنده باشد.

 

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها