به گزارش جام جم آنلاین، علیرضا زاکانی در نشست خبری خود با موضوع بررسی عملکرد کمیسیون ماده 5 گفت: از این پس قرار است سه هفته یکبار جلسات تخصصی برگزار شود. این بار این جلسه تخصصی ناظر بر معاونت شهرسازی و در دفعات بعد ناظر بر معاونت منابع مالی، محیط زیست و ... است.
وی با تأکید بر این موضوع که امروز میخواهیم کمیسیون ماده 5 را واکاوی کنیم،گفت: موضوع مسکن یکی از نیازهای جدی خانوادهها است و باید رفاه مردم را در نظر بگیریم. ساخت مسکن باعث عبور از مشکلات و ایجاد اشتغال و رونق در عرصههای مختلف میشود.
وی با بیان اینکه در سال 99 اجارهنشینی رشد زیادی داشت،گفت: اجارهنشینی از 12 درصد در سال 65 به 38 درصد در سال 99 رسیده است. البته میزان اجارهنشینی در تهران 43 درصد بوده است و بعد از آن کرج با 41 درصد بیشترین میزان اجارهنشینی را در سال 99 داشته است.
خرید خانه فراتر از آرزو شده است
زاکانی با بیان اینکه قیمت مسکن و اجارهنشینی به صورت سرسامآور بالا رفته است، گفت: با حداقل دستمزدها اجاره یک مسکن مناسب آرزو شده و خرید خانه هم فراتر از آرزو شده است.
شهردار تهران با بیان اینکه بدترین وضعیت ما مربوط به 5 سال اخیر است،گفت: بدترین وضعیت در دوره صدارت آقای روحانی بوده است. اگر بخواهیم ادوار گذشته را مرور کنیم در دوره سازندگی تورم مسکن 22 درصد بوده و قیمت مسکن 3.9 برابر رشد داشته است و یک میلیون و 300 هزار واحد مسکونی عرضه شده است البته در دوران سازندگی از سال 68 تا 69 آماری وجود ندارد.
وی ادامه داد: در دوره اصلاحات تورم سالیانه مسکن 19 درصد بوده و طی 8 سال قیمت مسکن 3.7 برابر رشد داشته است و 2 میلیون و 100 هزار واحد مسکونی عرضه شده است. در دولت احمدینژاد 2 میلیون و 100 هزار مسکن عرضه شد و قیمت مسکن 4.7 برابر رشد داشته است و تورم سالانه مسکن 25 درصد بوده است.
به گفته زاکانی، در دوره تدبیر و امید تورم سالانه مسکن 31 درصد بوده و قیمت مسکن 8.7 درصد رشد کرده است و ما بدترین وضعیت مسکن را در دوره تدبیر و امید داشتیم.690 درصد رشد قیمت داشتیم به طوری که در ابتدای دوره قیمت هر مترمربع مسکن 3 میلیون و800 تومان بود و در انتهای دوره این رقم به 30 میلیون تومان رسیده بود.
شهردار تهران با تأکید بر این موضوع که مدیریت شهری به دنبال این است که تهران را ارزان اداره کند، گفت: تهران در دورههای قبل به خصوص در 4 سال گذشته گران اداره میشد اما ما تصمیم داریم تهران را به سمت ارزان شدن ببریم.
وی تأکید کرد: استان تهران یکی از مهاجرپذیرترین استانهای کشور است اما این موضوع در مورد شهر تهران صدق نمیکند چرا که مهاجرت در شهرستانهای تهران رخ میدهد.
می خواهیم رفاه را برای مردم ایجاد کنیم
به گفته زاکانی سیاست گران کردن تهران به تعبیری از دهه 70 بیان شد و میگفتند تهران باید گران اداره شود تا همه نتوانند در آن زندگی کنند؛ در نتیجه مهاجرت معکوس رخ دهد و راحتترین کار که زجر برای مردم بود را انتخاب کردند، لذا گران کردن تهران انتخاب ما نبود. ما میخواهیم رفاه را برای مردم ایجاد کنیم چرا که مردم جایگاه رفیعی در جامعه دارند و سالار جامعه هستند.
زاکانی با تأکید بر این موضوع که مسیر ارزانسازی در دستور کار است،گفت: یک بخش از ارزانسازی ناظر به مسکن است که بیشترین هزینه را در سبد خانوار دارد.
شهردار تهران در ادامه با بیان اینکه میخواهیم 180 هزار واحد مسکونی در تهران بسازیم گفت: قرارگاه مسکن برای این منظور در تهران ایجاد شد. 940 قطعه از عمر مفید ساختمانها را ما 50 سال در نظر میگیریم با اینکه مرکز تحقیقات راه و شهرسازی عمر مفید را 30 سال میداند ما به آن 20 سال هم اضافه میکنیم. سالانه باید 2 درصد قطعات مساوی شود تا تهران دچار فرسودگی نشود،بنابراین باید سالانه 20 هزار پروانه ساختمانی بدهیم تا بتوانیم مسیر نوسازی شهر تهران را دقیق دنبال کنیم.
وی با بیان اینکه از سال 91 سقوط صدور پروانه ساختمانی را داشتهایم، گفت: در سال 1401 شکست معکوس در صدور پروانه داشتیم و بازار مسکن را رونق دادیم و 10 هزار و 400 پروانه در تهران ساخته شد.
زاکانی با تأکید بر این که شهر را نباید گران اداره کنیم گفت: بسیاری از اقداماتی که پیشتر مطرح کرده بودند منجر به فرسودگی شهر میشد . ما در تهران مخاطرات زیادی داریم که یکی از آنها خطر زلزله است. ما باید در تهران تحول ایجاد کنیم و نقاط مخاطرهآمیز را از تهدید به فرصت تبدیل کنیم. 12 هزار هکتار بافت فرسوده داریم و خطر عمده ، این بافت فرسوده برای مردم است.
وی با بیان اینکه مسیر فرسودگی در شهر طی شده بود گفت: در سال 1401 کارهای خوبی انجام دادیم و شیب را متفاوت کردیم.
گذشتگان شهر را به سمت فرسودگی بردند
زاکانی با اشاره به اینکه عدهای سیاست راندن فقرا را از شهر داشتند و میخواستند طبقه ممتاز در تهران زندگی کنند،گفت:ما شهر را برای همه میخواهیم عملا گذشتگان شهر را به سمت فرسودگی بردند. اساسا به دنبال این هستیم که زمینه خطرآفرینی شهر را به حداقل برسانیم. سیاستهایی که از دهه 90 ایجاد شده بود و ما سال به سال کاهش صدور پروانه را داشتیم و همین امر شهر را به سمت گرانی میبرد.
شهردار تهران با تأکید بر این موضوع که تهران یک میلیون مسکن کم دارد گفت: برخی به دنبال سوداگری در این زمینه هستند.
تهران، میزبان 16 درصد از جمعیت کشور
به گفته شهردار تهران 16 درصد از جمعیت کشور در تهران است و این موضوع امری حیاتی به شمار می رود به همین دلیل باید سیاستهای جدی برای ساخت و ساز در تهران داشته باشیم به همین منظور یکی از ابزارهای جدی ما کمیسیون ماده 5 است.
زاکانی در خصوص وظایف کمیسیون ماده 5 گفت: یکی از ابزارهای ما در قرارگاه مسکن کمیسیون ماده 5 است که ارزش ذاتی دارد و میتواند شرایط خوبی را فراهم کند. طرح تفصیلی و طرحهای جامع در آن تدوین و در کمیسیون ماده 5 تصویب میشود.
به گفته زاکانی در همه جای کشور متولی کمیسیون ماده 5 استاندار است اما در تهران استثنائا دبیرخانه آن در شهرداری تهران و مسؤول آن شهردار است.
وی ادامه داد: اتفاق بزرگی که اتفاق سیاسی است در شهر ما روی داد. در دهه 90 طرح تفصیلی تصویب شد، در حالی که نیاز نبود آن طرح را برای تصویب به شورای عالی شهرسازی بردند و در آنجا هم تصویب کردند . وقتی آقای روحانی سر کار آمد هدفگذاری بر گرانسازی شهر معطوف شد و مسیر برای ایجاد مهاجرت معکوس از تهران شکل گرفت به همین دلیل عیبهایی در طرح تفصیلی ایجاد کردند و مسیر را طوری رقم زدند که گرانسازی در پیش باشد و به نوعی محدودیتهایی برای طرح تفصیلی ایجاد کردند.
وی با بیان اینکه امروز دخالتهای نابجای شورای عالی شهرسازی و معماری باعث شده که مردم دچار محدودیت شوند، گفت: در دوره شهرداری قالیباف هم به این عناصر تن ندادند و طرح تفصیلی اجرا شد. در دوران نجفی و افشانی هم تن به این کارها داده نشد تا زمانی که حناچی شهردار تهران شد و با توجه به اینکه خودش ابلاغیههایی را انجام داده بود برخی از آنها را قبول نکردند.
شهردار تهران ادامه داد: حناچی تعدادی از ابلاغیههای خود را قبول نکرد به شکلی که تا پیش از تیر ماه سال 98 مصوبات سیستمی نبود و پس از آن سیستمی شد تا 750 متر در تهران را یک طبقه اضافه میدادند و تا 1250 متر را دو طبقه اضافه میدادند و تمام این تصمیمگیریها در مناطق انجام میشد و از سال 98 به بعد ترافیک کمیسیون ماده 5 افزایش زیادی پیدا کرد.
نباید با زندگی مردم سیاسی برخورد کرد
به اعتقاد زاکانی نباید با زندگی مردم سیاسی برخورد کرد و با جان مردم به عنوان یک ابزار برخورد کرد.
زاکانی همچنین به نامهنگاریهای شورای عالی شهرسازی اشاره کرد و گفت: در این نامهنگاریها که از دورههای قبل وجود داشته به نوعی الزامات شهر را با نگاه محدود پیگیری میکردند و شرایط را به سمت سیاست گرانسازی و فرسودهسازی شهر دنبال میکردند.
وی تأکید کرد: برخی که خودشان در شورای عالی شهرسازی بودند و مصوباتشان را وقتی شهردار شدند نپذیرفتند، سیاست دوگانه را پیش گرفتند و درون اتاق شیشهای فاجعهای رخ داد که مردم را گرفتار کرد.
وی با بیان اینکه حناچی چندین ابلاغیه خود را قبول نکرد و بخشی از آن را قبول کرد، گفت: نمیشود با زندگی مردم سیاسی برخورد کرد . نمیشود به سرنوشت کشور نگاه سادهلوحانه داشت. ما در کمیسیون ماده 5 یک اهرم تحول درست کردهایم و به دنبال این هستیم که در این کمیسیون کارها را در مسیر درست و با جدیت پیگیری کنیم تا اسباب تحول در تهران شویم.
شهردار تهران با تأکید بر این موضوع که در کمیسیون ماده 5 ،شهرداری یک رأی دارد و آن هم رأی نافذی است،گفت: در آن کمیسیون وزارت راه، نیرو، مجموعه گردشگری و ... وجود دارند و همه در کنار هم نسبت به مصوبات نظر میدهند.
زاکانی تأکید کرد: در سیاستگذاریهای کلان کشور شورای عالی شهرسازی و معماری مسؤولیت تصویب طرحهای جامع را دارد و طرحهای تفصیلی که در قالبها این طرحها بررسی میشود در کمیسیون ماده 5 مصوب میشود.
به گفته شهردار تهران، پیش از آمدن به مدیریت شهری شورای عالی شهرسازی و معماری برای اینکه تهران را دور بزنند قاعده جدیدی گذاشتند و قفل جدیدی به تهران زدند. اینها جزءکسانی هستند که متهم وضع موجود در کشور هستند و باید به کار آنها رسیدگی شود. تصمیمات غلط گرفتهاند و باید به پرونده باز آنها رسیدگی شود.
وی ادامه داد: ما به دنبال ایجاد تحول در تهران هستیم و این موضوع در اولویت است. در این دوره مدیریت شهری کمیسیون ماده 5 دوره موفقی را پشت سر گذاشته است. قبلا متقاضیان 18 ماه در نوبت میماندند و همین امر باعث ایجاد امضاءهای طلایی میشد اما در حال حاضر کار را به دو ماه رساندهایم و تمام اقدامات کارشناسی میشود.
به اعتقاد وی فرق زیادی بین شهرفروشی، بازسازی و بهسازی وجود دارد و هر کدام از آنها قواعد خاص خود را دارد. اگر تعداد پروانههای ساختمانی در شهر زیاد میشود به معنای شهرفروشی نیست بلکه به معنی راه افتادن چرخه اقتصاد و ایجاد رفاه در جامعه است و اگر کسی با آن مخالفت کند در مخالفت با رفاه کشور به سر میبرد.
به گفته زاکانی در سال 1401، 340 مصوبه داشتیم، 66 طرح موضعی هم به رسانهها داده میشود.
وی با تأکیدبر این موضوع که مشکلاتی در تهران وجود دارد که سالها مردم را زجر میدهد گفت: ما با کمیسیون ماده 5 این مشکلات را حل کردیم. برخی عادت دارند مردم را آزار دهند.
زاکانی به چیذر، فرحزاد، ده ونک، حصارک، نفرآباد، اسلامآباد و ... اشاره کرد و گفت: اینها محلاتی بودند که مردم سالیان سال در آن رنج میبردند و کسی به آنها توجهی نمیکرد و اسم آن را تدبیر گذاشته بودند. دست مردم را لای در فشار میدادند و میگفتند ساکت باشید ما این محدودهها را ساماندهی کردهایم.
وی با تأکید بر این موضوع که رویکرد ما در یک کلمه این است که به فکر مردم هستیم گفت: ما سمت متخصصینی هستیم که رفاه را برای جامعه رقم بزنند لذا به سمتی میرویم که طرحهای موزونی اهمیت داشته باشد.
وی تأکید کرد: به دنبال این هستیم که اگر مردم هم طرح دارند فارغ از امضاهای طلایی دنبال شود. اتفاقا ما جلوی یکی از مفاسد و مراجع مفسدهانگیز را گرفتهایم.
شهردار تهران با تأکید بر این موضوع که محله کن 79 هکتار است ،گفت:ما همچنین 140 هکتار باغ خرمالو در تهران داریم. در کن راجع به 79 هکتار مباحثی مطرح شد و در نهایت ما 5 هزار هکتار را جز به جز قطعات بررسی کردیم و تصمیمگیری کردیم تا در زندگی شهروندان گشایش ایجاد شود.
وی همچنین به موضوع نفرآباد اشاره کرد و گفت: سالیان سال مردم در آنجا مشکلاتی داشتند و تبدیل به یک مخروبه شده بود ، مردم حق ساخت سه طبقه بیشتر را نداشتند اما کسانی بودند که همانجا با رانت 7 طبقه میساختند ما جلوی رانت را گرفتیم و امروز شرایط در آنجا متفاوت است و ساخت و ساز رونق گرفته است.
وی همچنین در خصوص شهرک شهید محلاتی گفت: در خصوص فرسودگی این شهرک تصمیماتی گرفتیم باز هم میگویم در خصوص طرحهای موضوعی و موضعی حساس بودیم. ما قطعا کار کارشناسی انجام میدهیم و کلید کارگشایی شهر تهران طرحهای موضوعی و موضعی تا بتوانیم یک محله را نجات دهیم.
به گفته وی، خیابان قزوین که روزی گل سر سبد اقتصادی پایتخت بود تبدیل به یک محله فرسوده شده بود. 2.9 کیلومتر در دو طرف آن تغییر پهنه داشتیم و امکان نوسازی در آن فراهم شد. ما همچنین در خیابان دماوند هم طرح اصلاحی داشتیم برای محور فدائیان اسلام هم که سالها در آن تغییری ایجاد نشده بود برنامهریزی کردیم.
زاکانی تأکید کرد: ما برای تمام تصمیمات کارگروه تشکیل میدهیم و تک تک پلاکها را بررسی میکنیم. از میدان امام حسین تا میدان آزادی 1081 پلاک داشتیم که بخش زیادی از آن رو به فرسودگی بود و بخش کمی ساخت و ساز صورت گرفته بود. ما به دنبال ساخت و ساز و ایجاد امید در شهر بودیم. اگر سیاست دولت تدبیر و امید را دنبال میکردیم شهر را به نابودی میبردیم یا باید مسیر را عوض میکردیم.
وی به تغییر وضعیت پادگان جی، دوشانتپه و ... اشاره کرد و گفت: برخی علاقه ندارند برای رفاه مردم کار کنند یا علاقه ندارند مردم در ایمنی باشند و یا شاید هم علاقهای ندارند که دورهای موفق عمل کنند اما نباید سیاسیکاری کرد و دقیق قدم برداریم.
به گفته زاکانی 66 طرح موضوعی در کمیسیون ماده 5 بررسی شد که در نوع خود بیسابقه است و برای تک تک قطعات کار کارشناسی صورت گرفت. ما از حقوق خود هم گذشتیم و سه قطعه زمین شهرداری را به مردم دادیم. ما به از ما بهتران و قوم و خویشهای خودمان زمین ندادیم بلکه به مردم عادی دادیم تا ساخت و ساز انجام دهیم ما نگفتیم ما شهرداری هستیم و شما مردم بلکه ما در کنار هم هستیم. تدبیر و دقت کردیم و این فرصت را در اختیار مردم قرار دادیم./فارس
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت