این اسناد علاوه بر آنکه نقطه آشکارساز ضعف و ناتوانی دستگاههای نظامی آمریکا در اوکراین محسوب میشود، افشای آنها میان واشنگتن و متحدانش مانند رژیم اشغالگر قدس و کره جنوبی نیز تنشهایی ایجاد کرده است. اکنون اصلیترین نگرانی پنتاگون، افشای گستردهتر این اسناد در سطوح فوق محرمانه است، ضمن آنکه هنوز منبع اصلی نشت این اطلاعات مشخص نشده است.
وزارت دفاع آمریکا از افشای اسناد طبقهبندیشده این وزارتخانه که بخشی از آنها به جنگ بین روسیه و اوکراین برمیگردد، بهعنوان خطری بسیار جدی برای امنیت ملی آمریکا یاد کرده است. پنتاگون افزوده در حال ارزیابی خطرات مرتبط با افشای این اسناد طبقهبندیشده است. این اسناد محرمانه هفتههای گذشته در شبکههای اجتماعی منتشر شد. در این مطلب افشای این اسناد که منبع درز آنها نیز نامشخص است مورد بررسی گرفته است. بسیاری از اسناد طبقهبندیشده پنتاگون که اخیرا افشا شده به موضوع تهاجم نظامی روسیه به اوکراین برمیگردد. در یکی از این سندها وضعیت جنگ بین دو طرف در ابتدای ماه مارس ارزیابی شده است. در این سند طبقهبندیشده میزان تلفات هر دو طرف روس و اوکراین مورد ارزیابی قرار گرفته است. فراتر از آن، تاکید شده که اگر اوکراین قصد یک پاتک ( ضد حمله) به نیروهای روسی را در بهار امسال داشته باشد، قطعا بهدلیل ناتوانی در رصد میدان نبرد و ناتوانی میدانی با شکست مواجه خواهد شد. فراتر از آن در این اسناد به محدودیتهای آمریکا در ارسال برخی تجهیزات نظامی پیشرفته به اوکراین اشاره شده است.
وقتی پرده از چهره انگلیسیها میافتد
این در حالی است که در برخی دیگر از این مدارک طبقهبندیشده وضعیت جبهههای نبرد در شرق اوکراین مانند درگیریها بر سر شهر باهموت بررسی شده است. براساس این اسناد محرمانه، انگلیس با ۵۰ نیرو بزرگترین واحد نیروهای ویژه غربی در اوکراین را دارد و پس از آن لتونی با ۱۷، فرانسه با ۱۵، آمریکا با ۱۴و هلند با یک نفر قرار گرفتهاند. در این مدارک مشخص نشده که این نیروها دقیقا کجا مستقر و مشغول چه نوع فعالیتی هستند.بیش از یک سال است که حدس و گمانهایی درباره حضور نیروهای غربی در این جنگ مطرح میشد، موضوعی که حالا با افشای این اطلاعات میتوان آن را تایید کرد. وزارت دفاع انگلیس در واکنشی عجولانه اعلام کرد این اسناد حاوی اطلاعاتی است که «دقت آنها بهطور جدی زیر سؤال است». در این بیانیه آمده است: «خوانندگان (این اسناد) باید محتاط باشند و ادعاهایی را قبول نکنند که بالقوه ممکن است باعث انتشار اطلاعات نادرست شود.»
جاسوسی آمریکا از متحدان
این اسناد همچنین نشان میدهد واشنگتن از برخی متحدان خود جاسوسی میکند. به عنوان مثال در یکی از این مدارک آمده است که(مطابق جاسوسیهای صورت گرفته از سوی آمریکا) موساد از تظاهرات علیه اصلاحات قضایی نتانیاهو و کابینهاش دفاع میکند. مقامات موساد از افشای این سند به شدت ناراضی هستند. همچنین مشخص شده که مقامات آمریکایی از مکالمات درونی و تلفنی اعضای دولت کره جنوبی بر سر نحوه مواجهه با جنگ اوکراین و چگونگی ارسال کمکهای نظامی، جاسوسی کردهاند. وزارت خارجه کره جنوبی اعلام کرده که در بررسی اسناد منتشر شده جدی عمل خواهد کرد.
افزایش قدرت مانور روسیه در مقابل آمریکا
کاملا مسجل است که درز اطلاعات محرمانه میتواند منابع اطلاعاتی آمریکا را در معرض خطر قرار دهد. این در حالی است که مسکو با بررسی این اطلاعات محرمانه احتمالا تصویری روشنتر از وضعیت نیروهای اوکراینی به دست خواهد آورد. اشارههای موجود به متحدان واشنگتن در این اسناد طبقهبندیشده میتواند بهدلیل جاسوسی به روابط آمریکا با کشورهای متحد خود آسیب بزند. اسناد محرمانه وزارت دفاع آمریکا در شبکههای اجتماعی مختلف از جمله توییت، ۴چن و دیسکورد منتشر شده است. با این حال بسیاری از این مدارک اکنون دیگر روی وبسایتهایی که اولین بار در آنجا منتشر شدند در دسترس نیستند. واشنگتن در تلاش است تا این اسناد از همه شبکههای اجتماعی حذف شود. دیسکورد، شبکه اجتماعی محبوب در میان علاقهمندان به بازیهای ویدئویی است. قطعا در مجموع، انتشار این اسناد قدرت مانور روسیه را درجنگ اوکراین و به طورکلی جنگ اطلاعاتی علیه آمریکا و ناتو افزایش خواهد داد.
واکنش پنتاگون
وزارت دفاع آمریکا گفته در حال ارزیابی صحت اسنادی است که تصویر آنها در شبکههای اجتماعی پخش شده است. با این حال پنتاگون افزوده است به نظر میرسد این مدارک شامل اطلاعات حساس و با درجه طبقهبندی بالا باشد. با این حال رسانههای آمریکا گزارش دادهاند مسئولان این کشور بر این باورند که بسیاری از اسناد افشا شده واقعی است. وزارت دادگستری آمریکا تحقیق درباره افشای اسناد طبقهبندیشده متعلق به پنتاگون را آغاز کرده است. این در حالی است که وزارت دفاع آمریکا در حال ارزیابی خطرات احتمالی افشای این اسناد برای امنیت ملی این کشور است.از سوی دیگر مقامهای آمریکا در پی افشای این مدارک با همتایان خود در کشورهای دیگر در تماس بودهاند. به گفته پنتاگون، کمیسیونهای مرتبط با اطلاعات افشا شده در مجالس نمایندگان و سنای آمریکا در جریان این ماجرا قرار گرفتهاند. سخنگوی وزارت دفاع آمریکا گفت که افشای اسناد طبقهبندیشده این وزارتخانه در شبکهاینترنت،خطری بسیار جدی برای امنیت ملی آمریکاست و میتواند به پخش اخبار جعلی نیز کمک کند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت