نتایج پژوهشهای جدید، شگفتیهای تازهای از ورزش و اثراتی که بر بدن دارد را نشان میدهد؛ شگفتیهایی که دانستن جزئیات آن شاید بتواند میل و انگیزه ما برای انجام حرکات ورزشی مختلف حتی در حد پیادهروی را افزایش دهد اما این بار تحقیقات تازه فقط درباره ورزش کردن نیست، بلکه اثرات استرس و تنشهایی که بر اثر انجام حرکات ورزشی به بدن وارد میشود، مورد بررسی قرار گرفته است. برای خیلی از ما باور اینکه ورزش چنین قدرتی دارد و میتواند مغز و قلب و مهمترین اندامهای بدنمان را از پیری در امان نگه دارد و حتی بر توان و قدرت آنها در دوره جوانی بیفزاید، مسأله پیچیدهای نیست اما چون ورزش کردن وقت و انرژی و انگیزه میخواهد همیشه آن را پشت گوش میاندازیم.
دانستن درباره دستاوردهای تازه محققان درخصوص اثرات ورزش بر بدن انسان میتواند انگیزهای باشد برای اینکه همه ما دوره سالمندی راحتتری را داشته باشیم و هزینه کمتری برای درمان بیماریها و مقابله با اثرات کهنسالی پرداخت کنیم. در این مطلب نگاهی داریم به چکیدهای از اثرات ورزش و تنشهای ناشی از آن برای مقابله با پیری انسان. استرس برای ما با قبضهای پرداخت نشده و اجارهخانه و فشار امتحانات ترم و ورود به موقعیتهای ناآشنا معنا میشود، در حالی که اینها تمام معنای استرس نیستند. در واقع استرس فقط معنای نگرانی برای انجام کاری نیست بلکه میتواند به فشارهای مختلفی که به روان و جسم انسان وارد میشود هم تعبیر شود.
«استرس» همیشه منفی و مخرب نیست
استرس همیشه برای ما واژهای نگرانکننده و منفی بوده است و از دیگران شنیدهایم استرس نداشته باش، نگران نشو، برای بدن و سلامت روانت خوب نیست، در حالی که تحقیقات تازه پژوهشگران حوزه روانپزشکی نشان میدهد تنشهای کم و کنترلشده ناشی از ورزش یا کار روزانه(البته به اندازه متوسط) میتواند تواناییهای انسان را چه از نظر روانی و چه از بعد فیزیکی افزایش دهد. ابعاد مخرب استرس را خیلی از ما خوب میشناسیم و به قدر کافی در زندگیمان تجربهاش کردهایم، اما اینبار لازم است بدانیم شکلهای دیگر استرس که با نام فشارهای ناشی از کار و ورزش است چه تاثیری در مغز و عملکرد ذهنیمان دارد. اولینبار، فردوس دبهار، روانپزشک آمریکایی و محقق در دانشگاه راکفلر نیویورک اواسط دهه ۱۹۹۰ متوجه ارتباط بین استرسهای کوتاهمدت و سیستم ایمنی بدن شد. او با این ایده که در دیدگاه زیستی داروین، غرایز انسان برای زنده ماندن با تنشهای ناشی از خطرات روزانه تقویت میشد، سعی کرد تحلیلهای دقیقتری از اثرات استرس بر بدن انسان ارائه دهد. از مهمترین نتایج تحقیقات در این زمینه که در۲۰سال اخیر انجام شده این است که تحمل فشارها و تنشهای ناشی از مسابقهای مهم برای یک ورزشکار باعث میشود سیستم قلبی، عروقی، اسکلتی و عضلانی او سالمتر بماند و اثرات بیماری و پیری کمتر در او بروزکند. مثال مهم دیگری که در درک بهتر این موضوع کمک میکند کار کردن والدین در بیرون از خانه است که در کنار مسئولیتهای داخل خانه و نگهداری از بچه میتواند کارایی آنها را بالا ببرد و ظرفیتهای بیشتری از آنان را شکوفا کند.
فواید استرس جسمی و روانی در حد متعادل
استرسهای جسمی و روانی کم تا متوسط باعث تولید ماده شیمیایی به نام اینترلوکین(interleukins) در خون میشود و به دنبال آن سیستم ایمنی بدن فعال شده و توانایی بدن برای مقابله با عفونتها بیشتر میشود. بنابه نتایج تحقیقات منتشر شده این مسأله میتواند در رشد کودکان قبل از تولد تاثیر بگذارد، شاید بپرسید چگونه؟ محققان میگویند مادرانی که فشار کاری روزانه در حد کم یا متوسط را در دوران بارداری تحمل میکردند، فرزندانی خواهند داشت که در دوسالگی در مقایسه با فرزندان مادرانی که بارداری بسیار آرامی داشتند مهارتهای رشدی پیشرفتهتری خواهند داشت.
به تعویق انداختن پیری
قصه دوچرخهسوار فرانسوی به نام روبرت مارچند که سال ۲۰۱۷ رکورد جهانی مهمی در یک مسابقه ثبت کرد، ماجرای مهمی در مطالعات محققان درباره اثر استرس بر بدن است. او در ۱۰۵سالگی این رکورد را ثبت کرد و اولین صدسالهای شد که همزمان با افزایش سن توانسته بود تواناییهای قلبی- عروقی خود را افزایش دهد و جلوی ضعف بدنیاش را بگیرد. فیزیولوژیستهایی که روی او تحقیق و بررسی میکردند متوجه شدند مارچند از ۶۸ سالگی دوچرخهسواری را آغاز کرده و توانسته با تمرینهای مستمر ظرفیت هوازی بدنش را برای انجام ورزش ارتقا بدهد. آنها با مقایسه ظرفیتهای بدن او با مردان ۴۲ تا ۶۱ سال دریافتند سلامت قلب و عروق او بسیار بهتر از این گروه سنی است. این نمونه خوبی برای پیری سالم است که میشود اثر فشار ناشی از ورزش بر رگها و قلب را در آن بررسی کرد. گرچه مارچند را نمیشود با تمام انسانها مقایسه کرد، اما آنچه مشخص است اینکه با افزایش سن بدن به آرامی ضعیف میشوند و اگر ماهیچهها تحت فشار و استرس قرار نگیرند فیبرهای درون آنها بهتدریج آتروفی میشوند و ضعف بدن بیشتر و بیشتر خواهد شد. در حقیقت تعامل بین سیستم عصبی و ماهیچهها با تحرک منظم کارآمدتر میشوند و بدن را در برابر آسیبدیدگی حفظ میکنند.
سنگ بزرگ، علامت نزدن است
با خودتان فکر میکنید چه کاری کنم که اثرات سالمندی دیرتر خودش را نشان دهد، اما درنهایت میگویید خب من که به خاطر حجم کارهای روزمره نمیتوانم زمان منظمی برای ورزش بگذارم و ناامید میشوید، اما این را بدانید که فعالیتهای روزمره شما خودش نوعی کمک برای سلامت جسمیتان است. اگر بتوانید در کنار آن زمانهای کوتاه و مستمری را برای ورزش با وزنه یا دوچرخه سواری در نظر بگیرید خواهید توانست اندازه و قدرت عضلات خود را حفظکنید. با این حال یادتان باشد مهمترین و اثرگذارترین تمرینها، آنهایی هستند که دوستشان دارید و واقعا برای انجام دادنشان وقت میگذارید. پس سنگ بزرگ برندارید تا از پس آن برآیید.
کوچک شدن مغز بعد از ۴۰سالگی را جدی بگیرید
ورزش نوعی تعامل دو طرفه بین عضلات و اعصابی است که از نخاع خارج میشوند. وقتی ماهیچهها منقبض میشوند پیامهایی را به سمت نورونهای حرکتی میفرستند و سلولهایی که حرکت بدن را کنترل میکنند را فعال نگه میدارند. افزایش جریان خون طی این روند باعث میشود پروتئینهای مرتبط با بیماری آلزایمر از مغز و مایع نخاعی حذف شود و مادهای به نام نوروترفیک در مغز ترشح شود تا سلولهای مغزی را از خطرات مختلف حفظ کند. از آنجا که اندازه مغز ما پس از ۴۰سالگی در هر دهه، ۵درصد کاهش پیدا میکند و بعد از ۷۰سالگی سرعت کوچک شدن آن افزایش هم پیدا میکند باید تلاش کنیم تا قبل از بروز نشانههای سالمندی، بدنمان را با کار و ورزش و تنشهای عادی روزمره آبدیده کنیم. این تنها راه ماست برای حفظ سلامت و مراقبت از خودمان.
روزنامه جام جم
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
اکبرپور: آزادی استقلال را به جمع ۸ تیم نهایی نخبگان میبرد
در گفتوگوی اختصاصی «جام جم» با رئیس کانون سردفتران و دفتریاران قوه قضاییه عنوان شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی بیپرده با محمد سیانکی گزارشگر و مربی فوتبال پایه