ورود پزشکان بدون تخصص، ورود آرایشگرها و برخی تکنیسینها به این بخش سبب شده که یک نفر که برای زیباترشدن اقدام کرده است تا پایان عمر چهره و اندامی را تحمل کند که اصلا دوست ندارد و او را از همه آینههای دنیا متنفر کند. آمارهای سازمان پزشکی قانونی نشان میدهد که بر اساس پروندههای شکایت ثبتشده در کمیسیون ثبت جراحی پلاستیک، میزان شکایت از این عملها نسبت به سال گذشته نزدیک به دو برابر شده است.
آمارها چه میگویند
بر اساس موضوع کمیسیون جراحی پلاستیک در هفت ماهه سال۱۴۰۰ شکایت از قصور پزشکی که مربوط به همه بخشهای پزشکی میشود، ۳۷۷پرونده بوده که از این تعداد ۲۲۰پرونده منجر به محکومیت پزشک معالج و ۱۵۷پرونده منجر به تبرئه پزشک شده است. این در حالی است که در هفتماهه نخست سال۱۴۰۱ بر اساس موضوع مشابه، ۶۱۸پرونده ثبت شده که از این تعداد ۳۵۶پرونده به محکومیت و قصور کادر درمان منجر شده و ۲۶۲ پرونده نیز منجر به تبرئه پزشک معالج شده است . این آماری است که دکتر بابک سلحشور، مدیر کل امور کمیسیونهای سازمان پزشکی قانونی به جامجم میدهد و تاکید میکند: « تنوع این شکایتها بسیار بالا است و میتواند شامل جراحیهای مینور مانند تزریق ژل یا بوتاکس باشد یا این که جراحیهای بزرگ مانند ابدومینوپلاستی و... را شامل شود. اما در هر حال اگر شکایتی صورت بگیرد این مرکز شکایت را بررسی و وضعیت را به مراجع قضایی اعلام میکند.»
قصور از طرف پزشک است یا مداخلهگر؟
این پزشک به یک موضوع دیگر هم اشاره میکند و معتقد است که شکایتها دو دسته هستند؛ گاهی یک پزشک یا کادر درمان در حوزه عملهای زیبایی قصوری انجام میدهد، گاهی هم افراد غیرمتخصص مانند تکنیسینها یا آرایشگر یا افرادی که مجوز آنها لغو شده است به صورت غیرقانونی عملهای زیبایی انجام میدهند . بر اساس گفتههای این مقام مسئول، نوع نامهای که از سوی پزشک قانونی برای مراجع قضایی فرستاده میشود در هر دو مورد متفاوت است؛ به این معنا که برای گروه اول بحث قصور و مداخله در درمان مطرح میشود اما برای گروه دوم که بدون تخصص در این حوزه ورود پیدا میکنند، جرم مطرح است و قاضی بر اساس این تشخیص، حکم صادر میکند. او تاکید میکند: «در حال حاضر در آرایشگاهها نیز انجام برخی کارهای تخصصی پزشکی مانند تزریق ژل یا بوتاکس باب شده که این ماجرا شوخیبردار نیست و در صورتی که فردی از آنها شکایت کند، این موضوع جرم مسلم به شمار میرود و برای او با عنوان دخالت غیرحرفه ای در امور پزشکی مجازات زندان نیز در نظر گرفته میشود. اما در مورد پزشکان وضعیت تغییر میکند برای این گروه ماجرای قصور پزشکی مطرح میشود که این موضوع میتواند مجازات نقدی به همراه داشته باشد.»
در دوران کرونا عملهای زیبایی کاهش پیدا کرده بود
کرونا با همه بدیای که داشت مسبب برخی کارها هم شده بود. یکی از آنها این که سبب شده بود عملهای زیبایی که ضرورتی برای انجام آن وجود نداشت در بیمارستانها انجام نشود. سلحشور تاکید میکند:«آمارها نشان میدهد که در دورانی که کرونا در کشور جولان میداد، عملهای جراحی زیبایی نیز کمتر انجام میشد. مردم هم ترس از ابتلا به کرونا را داشتند و هم بیمارستانها این عملها را انجام نمیدادند و اینها دلیلی بر این شده بود که مردم احتیاط بیشتری کنند و عملها را انجام ندهند». او فرهنگسازی و اطلاعرسانی به مردم را یکی از مهمترین راهکارها برای هشیاری مردم میداند و تاکید میکند همین آمارها میتواند زنگ خطر را برای مردم به صدا د بیاورد، از انجام این عملها صرف نظر کنند.
فضای مجازی و عملهای زیبایی
دکتر سلحشور به این موضوع اشاره میکند که «کرونا تا حدود زیادی این آمار را کاهش داده بود اما بعد از کرونا آمار این عملها افزایش پیدا کرد که یکی از مهمترین دلایل آن فضای مجازی، تبلیغات زیاد و مشکلات فرهنگی در جامعه است. متاسفانه رسانهها نیز در افزایش این آمار نقش موثری دارند و میتوان گفت پروسه زیبایی به اولویت اول مردم در زندگی تبدیل شده است. از سوی دیگر هر چه میزان درخواست مردم برای عملهای زیبایی بیشتر شود ، قصور نیز افزایش پیدا میکند».
او میگوید: «خود ما در تحقیقات میدانی که انجام دادهایم متاسفانه به نتایج خوبی نرسیدهایم. نکته اینجا است که پزشکان نیز به این حیطه ورود زیادی داشتهاند و دلیل اصلی آن نیز درآمد زیادی است که بسیاری از پزشکان از انجام عملهای زیبایی به دست میآورند . از سوی دیگر وقتی مردم اقبالشان به این عملها بیشتر شده است، حتی پزشکان عمومی نیز حاضرند دورههای انجام برخی عملهای زیبایی را بگذرانند و در مطب خود آن را انجام دهند، زیرا هم درآمدشان بیشتر میشود و هم بدون طی دورههای دانشگاهی میتوانند برخی عملها را انجام دهند و این موضوع سبب میشود که آمار قصور پزشکی بالا برود .
روزنامه جام جم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت