گلایه حداد از مراجعه اندک نمایندگان به کتابخانه مجلس

رئیس اسبق مجلس شورای اسلامی گفت: کتابخانه مجلس قرار بود محل ارجاع نمایندگان مجلس شورای اسلامی باشد اما این اتفاق نه قبل از انقلاب رخ داد نه بعد از آن.
رئیس اسبق مجلس شورای اسلامی گفت: کتابخانه مجلس قرار بود محل ارجاع نمایندگان مجلس شورای اسلامی باشد اما این اتفاق نه قبل از انقلاب رخ داد نه بعد از آن.
کد خبر: ۱۳۴۸۰۷۳

 

 

 

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از  خبرگزاری تسنیم، مراسم رونمایی از سه دستاورد مهم کتابخانه مجلس امروز  در تالار شهید مدرس ساختمان موزه مجلس با حضور حداد عادل رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، حجت‌الاسلام والمسلمین سیدمحمود مرعشی نجفی رئیس کتابخانه آیت‌الله مرعشی نجفی قم، اشرف بروجردی رئیس کتابخانه ملی، سیدمحمدجواد شوشتری رئیس حوزه ریاست مجلس برگزار شد.

حجت‌الاسلام والمسلمین غلامرضا قاسمیان، رئیس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی در ارائه گزارش عملکرد یک ساله اخیر کتابخانه مجلس گفت: در آغاز دوره جدید ریاست کتابخانه مجلس یعنی یک و نیم سال قبل، دقیق نمی‌دانستیم چه مقدار منبع و با چه کیفیتی در کتابخانه مجلس موجود است و منابع به ویژه در حوزه اسناد آشفتگی بساری داشت؛ به همین دلیل در آغاز ورود، پروژه رف‌خوانی منابع کتابخانه مجلس را آغاز کردیم.

وی در مورد سامانه کتابخانه مجازی مجلس گفت: پس از رف‌خوانی منابع، نهضت دیجیتال‌سازی منابع را آغاز کردیم و کارهای طراحی سامانه «باغ میراث بهارستان» برای ارائه فایل کلیه منابع این مرکز رقم خورد تا امکان دسترسی منابع این مرکز برای عموم فراهم شود.

رئیس کتابخانه مجلس فعالیت بزرگ دیگر این مرکز در ایام ریاست خود را راه‌اندازی سامانه تور مجازی موزه مجلس عنوان کرد و گفت: متاسفانه در فضای کنونی موزه، امکان معرفی و نمایش همه اشیاء موزه میسّر نیست و از طرفی با وجود جذابیت بالای موزه مجلس و بخش‌های متنوع این موزه مهم، نیاز به ارائه موزه مجازی احساس می‌شد. به این ترتیب تلاش‌ها برای ارائه سامانه تور مجازی موزه مجلس آغاز شد و خوشبختانه توانستیم این سامانه را با قابلیت‌های ویژه ارائه و رونمایی کنیم.

حجت‌الاسلام قاسمیان در مورد ویژگی‌های سامانه تور مجازی موزه مجلس گفت: گشت در موره مجازی از دیدن حضوری آن زیباتر است؛ زیرا زوایای موزه در سامانه قابل دیدن است و تصاویر با چرخش 360 درجه ارائه می‌شود، اسناد موجود قابل استنساخ و ارائه است و به طور کلی تاریخ تحلیلی دوره مشروطه را می‌توان در این موزه دید.

رئیس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، سومین عملکرد دوران ریاست خود را تحول در حوزه پژوهش برشمرد و گفت: پیش از این مرکز پژوهش کتابخانه مجلس تنها به انتشار تصحیح نسخ خطی آن هم با تمرکز روی دیوان‌های شعری می‌پرداخت، اما در این مدت یک و نیم سال تلاش کردیم انتشار آثار در حوزه‌های مختلف تاریخ پارلمان، اسلام‌شناسی و... نیز انجام شود.

حجت‌الاسلام والمسلمین قاسمیان در پایان سخنان خود، با تأکید بر تلاش‌های صورت گرفته در  یک و نیم سال اخیر یادآور شد: اکنون دقیقاً می‌دانیم چه منابعی در کتابخانه مجلس داریم و چه کارهایی می‌خواهیم بکنیم و کاملاً تخصصی عمل می‌کنیم.

غلامعلی حداد عادل دیگر سخنران این نشست نیز در سخنانی گفت: بعد از مدت‌ها با دعوت حجت‌السلام و المسلمین به کتابخانه مجلس آمدم؛ با علاقه 60 ساله به کتابخانه مجلس که از دوران دانش‌آموزی در من ایجاد شده است به این کتابخانه تعلق خاطر دارم و با اشتیاق در این جلسه شرکت کردم. محیط بهارستان، تالار و کتابخانه مجلس بخشی از میراث فرهنگی حال حاضر ماست که باید قدر آن را بدانیم و اهمیت آن را بشناسیم. اما دلم از دیوارکشی‌ها و اقدامات خشنی که بعد از حمله داعش، ناگزیر به انجام آن برای حراست از کتابخانه و مجلس شدند، گرفت. واقعاً این اقدامات خشن با روحیات یک مکان فرهنگی مطابقت ندارد هر چند که گریزناپذیر است. 
 
وی گفت: وجود کتابخانه در کنار مجلس‌ قانون‌گذاری در همه جای دنیا یک رسم شناخته شده است، گفت: قانون‌گذاری یک مسئله مهم است که با زندگی مردم سرو کار دارد هر چه این قانون‌ها با واقعیت منطبق باشد، تاثیر بهتری در زندگی مردم خواهد داشت.
 
 وی با بیان اینکه کتابخانه‌ها با هدف دسترسی نمایندگان و مطالعه آثار مورد نیاز آن‌ها در کنار مجالس شکل گرفت، اظهار کرد: نمایندگان باید اطلاعات لازم برای قانون‌گذاری را کسب کنند. نمونه بارز کتابخانه‌های جهان، کتابخانه کنگره آمریکاست که موفق و نمونه است. بعد از تشکیل مجلس شورای اسلامی، کتابخانه‌ای تشکیل شد تا نیاز مطالعاتی نمایندگان را برطرف کند. این کتابخانه قرار بود محل ارجاع نمایندگان مجلس شورای اسلامی باشد اما این اتفاق نه قبل از انقلاب رخ داد نه بعد از آن. 
 
وی افزود: هر چند کتابخانه مجلس در طول سالیان سال، به یک مرکز و موسسه علمی و فرهنگی در مقیاس علمی تبدیل شد، اما با هدف رجوع نمایندگان مجلس، تشکیل شد که البته این امر محقق نشد با این حال تفاوتی نمی‌کند که نمایندگان از این کتابخانه استفاده کنند یا خیر، مهم این است که محل رجوع محققان و پژوهشگران باشد. در سال‌های بعد از مشروطه، مجلس یکی از مکان‌های مورد اعتماد مردم و محققان بود و پژوهشگران مجموعه‌های اهدایی خود را به مجلس می‌سپرند تا در محل کتابخانه آنجا حفاظت شود؛ زیرا می‌دانستند با وجود اتفاقات مختلف، مجلس دچار حوادث نمی‌شود و این کتاب‌ها در امان می‌مانند.
 
وی گفت: آستان قدس رضوی هم دراین سال‌ها یکی از مکان‌های مورد اعتماد محققان و پژوهشگران برای اهدای کتاب بود. در مجموع محققان، آثار ارزشمندی را به کتابخانه مجلس و آستان قدس رضوی در طول این سال‌ها اهدا کردند.
 
حداد تصریح کرد: گفت: پیشنهاد می‌کنم تاریخچه‌ای براساس یک کار پژوهشی برای کتابخانه مجلس تهیه شود تا بینش و هدف بنیانگذاران این کتابخانه مشخص شود. این کتابخانه صندوق امانت ملی کشور است که به کتابخانه مجلس داده شده است؛ این صندوق به‌عنوان یک میراث باید شناخته شود و در عین حال برای شناسایی آن از سوی افراد هم اقدام شود.
 
وی گفت: کتابخانه ایران‌شناسی کتابخانه موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی یکی از بهترین کتابخانه‌های موجود در ایران است که شاید نظیرش در کشورش نباشد و گنجینه‌ای است که از سوی کتابخانه مجلس سنا به کتابخانه مجلس افزود شد.
 
حداد گفت: انتقال محل قوه قانونگذاری از بهارستان به مجلس سنای سابق، به‌شدت مرا ناراحت کرد. همیشه دوست داشتم مجلس در محل فعلی خود بهارستان باشد اما نمایندگان مجلس هفتم، با این رخداد مخالف بودند. در واقع یکی از اهداف و اصرار من در بازگرداندن محل استقرار قانون‌گذاری به بهارستان، نزدیکی به کتابخانه مجلس بود.

رئیس بنیاد سعدی تاکید کرد: من معتقدم کتابخانه مجلس باید در نزدیکی مجلس باشد تا بتوان بر آن نظارت داشت و برای آن وقت گذاشت. مسئله دیگری که در آن زمان مورد توجه قرار داشت، ایجاد موزه مجلس بود که امروز در شکل حقیقی و مجازی شکل گرفته است؛ اما مقدمات ایجاد این موزه در آن زمان مطرح شده بود.
 
 حداد عادل با اشاره به ایجاد کتابخانه ویژه نمایندگان در سال‌هایی که ریاست کتابخانه مجلس را داشت؛ عنوان کرد: من با ایجاد این کتابخانه در نزدیکی صحن مجلس تلاش کردم کتابخانه را نزد نمایندگان ببرم اما این کتابخانه بعد از مدتی منحل شد.عبدالحسین حائری، نسخه‌پژوه بزرگ که بیش از 20 سال ریاست کتابخانه مجلس را بر عهده داشت، نقش مهمی در گردآوری و حفظ نسخ خطی چاپ سنگی و سربی کتابخانه مجلس داشت. شخصیتی که رهبر، بسیار مشتاق دیدار ایشان بود و این اتفاق در مجلس هفتم و با هماهنگی‌های بنده رخ داد.

در این مراسم از 10 کتاب علم و پژوهشی و یک نشریه جدید با نام «نامه اندیشه» انتشارات کتابخانه مجلس و همچنین «تور موزه مجازی» و «باغ میراث بهارستان» با حضور میهمانان رونمایی شد. 

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها