فصلی نوین در روابط تهران و دوشنبه

اولین سفر خارجی رئیس‌جمهور محترم به کشور همزبان، هم‌فرهنگ و هم‌آیین تاجیکستان با موفقیت‌ های جدی و پردامنه‌ای مواجه بود.
کد خبر: ۱۳۳۸۲۶۷

در این سفر، علاوه بر عضویت رسمی جمهوری اسلامی ایران در پیمان شانگهای در موضوعات دوجانبه، گفت‌وگوهای بسیار مفیدی برای گسترش مناسبات بین دو کشور در حوزه‌های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی صورت گرفت.

تاجیکستان که به عنوان رئیس دوره‌ای پیمان شانگهای عهده‌دار اداره جلسات این پیمان منطقه‌ای بود، کشوری است که از نظر داشتن موادمعدنی و فرصت‌های لازم برای کارهای عمرانی بسیار مستعد است و جمهوری اسلامی ایران تاکنون دو پروژه بزرگ را در آن کشور به انجام رسانده است.

نیروگاه برق آبی سنگ توده و تونل انزاب که هر دو از مهم‌ترین پروژه‌های عمرانی تاجیکستان بودند از سوی ایران در آن کشور عملیاتی شدند.

همزبانی دو کشور، یکی از مهم‌ترین عواملی است که در توسعه مناسبات می‌تواند تاثیرگذار باشد. مردمان تاجیکستان که به زبان فارسی یا به قول خودشان تاجیکی تکلم می‌کنند با مردم ایران در عرصه‌های مختلف همکاری‌های فرهنگی و علمی داشته و دارند، به نحوی که در بین کشورهای حوزه تمدن ایرانی، تاجیکستان نزدیک‌ترین کشور به ایران محسوب می‌شود؛ همکاری‌های علمی و فرهنگی در حوزه‌های دانشگاهی، تبادل دانشجو، ارسال کتاب‌های ایرانی به تاجیکستان، اهدای بورسیه‌های تحصیلی به دانشجویان تاجیک برای تحصیل در دانشگاه‌های ایران، برگزاری نمایشگاه‌های هنرمندان دو کشور، برگزاری کنسرت‌های موسیقی هنرمندان دو کشور و بسیاری از فعالیت‌های دیگر که در کشور همزبان ایران و تاجیکستان در آینده قابل اجراست.

گردشکری یکی از حوزه‌های مهمی است که دو کشور می‌توانند در آن عرصه، همکاری مشترک و قابل توجه داشته باشند.

وجود چند سند برادر خواندگی شهرهای ایران و تاجیکستان همانند تهران با دوشنبه و تبریز با خجند و مشهد با کولاب و چند مورد دیگر نشان از علاقه‌مندی مردمان کشور به بازدید از کشورهای همدیگر دارد.

وجود شخصیت برجسته‌ای همانند کمال خجندی که در خجند باستانی زاده شده و در تبریز وفات یافته و مدفون است، باعث شده مردم خجند علاقه‌مندی بسیار قابل‌توجهی برای بازدید از شهر تبریز و آرامگاه کمال خجندی داشته باشند.

از سویی، وجود مقبره میرسید علی همدانی در کولاب که یکی از مهم‌ترین زیارتگاه‌های تاجیکستان است آن شهر را به یکی از محل‌های مورد علاقه برای بازدید ایرانیان تبدیل کرده است.

فرصت همکاری و توسعه گردشگری برای دو کشور فراوان است که در سفر آقای رئیس‌جمهور به تاجکیستان به بخش‌هایی از آن پرداخته شد و امیدوار است در آینده این مهم محقق شود و با ایجاد و از سرگیری پروازهای مستقیم بین تهران و دیگر شهرهای کشورمان به تاجیکستان مانع اصلی رفت و آمد برداشته شود.

یکی از دستاوردهای مهم این سفر، ایجاد زمینه برای تفاهم بیشتر و از‌بین‌رفتن اندک سوءتفاهم به‌وجود آمده میان دو کشور در سال‌های گذشته بود.

این سوءتفاهم باعث شده بود بسیاری از عرصه‌های همکاری بین دو کشور مغفول بماند اما مذاکرات خصوصی و غیرخصوصی روسای‌ جمهور دو کشور گام مهمی در رفع شدن این سوءتفاهمات بود.

علی‌اصغر شعردوست - سفیر پیشین ایران در تاجیکستان / روزنامه جام جم

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
اجتهاد زنان سیره عُقلاست

درگفت‌وگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کرده‌ایم

اجتهاد زنان سیره عُقلاست

نیازمندی ها