برای حل این مشکل تجربه کشورهایی نظیر ژاپن دراحداث پارکینگهای طبقاتی یا زیرزمینی تمام مکانیزه در بسیاری از موارد راه حل مناسبی بوده است.
در پارکینگهای تمام مکانیزه تمام عملیات یک پارکینگ از زمان مراجعه افراد و پلاکخوانی، دریافت اطلاعات خودرو، هدایت خودرو به موقعیت جای پارک، استقرار آن و در انتها فراخوانی خودرو بدون دخالت نیروی انسانی و با نرمافزار مدیریت اتوماسیون پارکینگهای مکانیزه (PLC) صورت میگیرد.
درحالیکه در پارکینگهای نیمه مکانیزه بخشی از عملیات مثل ورود و ثبت درخواست خودرو برعهده اپراتور و بهصورت دستی و بخش دیگر کار مثل چیدمان خودروها مکانیزه و اتوماتیک است. در همین رابطه، شرکت دانشبنیان «فنآوران صنعت میلاد» از مجموعههای پیشرو در طراحی، اجرا و بهرهبرداری از انواع پارکینگهای تمام مکانیزه در کشور است.
دفتر فنی و مهندسی فنآوران صنعت میلاد در سال 82 فعالیت خود را در زمینه طراحی و اجرای پروژههای اتوماسیون، مکانیزاسیون خطوط تولید و طراحی و ساخت قطعات و تجهیزات پیشرفته صنعتی آغاز کرد.
این شرکت پس از دو سال فعالیت در زمینه ساخت ماشینآلات و تجهیزات صنعتی برای مشتریهای مختلف، به پیشنهاد دکتر سعید میرسپاسی، از اعضای هیأتمدیره تصمیم میگیرد فعالیتهای گسترده خود را روی یک موضوع واحد و بحث پارکینگهای تمام مکانیزه متمرکز کند.
مدیر فروش شرکت فنآوران صنعت میلاد از سالهای اول ورود به این حوزه برای جامجم میگوید: «حدود سال 84، باتوجه به شرایط سیاسی که در کشور میدیدیم، تشدید تحریمها و بهوجود آمدن محدودیتهای بازرگانی و تجارتی را پیشبینی میکردیم. برای ما بهترین کار در آن زمان خرید کامل فناوری پارکینگهای تمام مکانیزه از شرکتهای خارجی معروف در این حوزه مانند ایتالیا، اسپانیا، آلمان، ژاپن، کره جنوبی و چین بود.»
مهندس حمید تقیپور ادامه میدهد: «همکار ما، دکتر میرسپاسی از اعضای هیأتعلمی یکی از دانشگاههای ژاپن است و پل ارتباطی ما را با شرکتی صاحبنظر و صاحبنام در بحث انتقال دانش فنی فراهم کرد. پس از عقد قرارداد با شرکت MPE ژاپن، همکاران فنی ما بهمدت شش ماه آموزشهای لازم را برای انتقال دانش فنی، تجهیزات و همینطور نصب و راهاندازی این نوع پارکینگها را در ژاپن فراگرفتند.»
جای پارک آسوده و مکانیزه در خیابان ایرانشهر
اگر گذرتان به خیابان ایرانشهر پایتخت افتاده باشد، جنب معاونت حملونقل ترافیک شهرداری تهران ساختمانی 11طبقه بانام پارکینگ مکانیزه ایرانشهر، خودنمایی میکند البته این ساختمان چهار طبقه هم در زیر زمین دارد و میتواند جای پارک 168 خودرو باشد.
این ساختمان بهعنوان اولین پروژه فنآوران صنعت میلاد با همکاری شرکت MPE ژاپن و با مشارکت شهرداری و معاونت حملونقل شهرداری تهران ساختهشده است.
مدیر فروش فنآوران صنعت میلاد درباره این ساختمان میگوید: «این پروژه درواقع تمرین اجرایی برای ما و با نظارت گروه ژاپنی بود. بعد از پایان این پروژه و دانش فنی که بهدست آورده بودیم، با معضلات و موانع اجرایی این کار در کشور مواجه شدیم و برای اولین بار استانداردها، ضوابط و قوانین را با همکاری سازمانهای دولتی مربوط، تنظیم کردیم.»
تدوین اولین استانداردها
شهرداریها متولی اصلی ساخت و ساماندهی پارکینگها هستند و برای اعطای مجوز اجرای پارکینگهای تمام مکانیزه به استانداردی ایرانی نیاز داشتند. شرکت فنآوران صنعت میلاد نیز طی قراردادی با پژوهشکده استاندارد ملی با بومیسازی استانداردهای ژاپنی و اروپایی، استانداردهای این حوزه را تدوین و در اواخر سال 94 به تصویب هیأت مرکزی سازمان ملی استاندارد رساند تا ازآنپس بهتمامی مراجع بهرهبردار و مجری چنین طرحهایی ابلاغ شود.
تدوین اولین ضوابط ایمنی
شرکت فنآوران صنعت میلاد موازی با امر پایهگذاری استانداردها، با معاونت خدمات ایمنی آتشنشانی شهرداری تهران نیز جلسات کارشناسی برگزار میکرد تا سرانجام اوایل سال 94 به تدوین ضوابط و آییننامه مورد تایید شهرداری منجر شد.
تدوین اولین اسناد ثبت برای این پارکینگها
بعد از تدوین استانداردها و ضوابط ایمنی، وقتی شرکت فنآوران صنعت میلاد روند عادی اجرایی خودش را در پیش گرفته بود، مسأله تفکیک سندهای مالکیت از سوی شهرداری مطرح شد. این مجموعه نیز طی جلسههایی با اداره ثبت کشور، تفاوتهایی را که پارکینگهای تمام مکانیزه با پارکینگهای رمپی متداول در کشور دارند، بررسی و تغییراتی را در ضوابط اجرایی اعمال کرد تا دیگر دغدغهای در ثبت و بحثهای مالکیتی و تفکیکی سندها وجود نداشته باشد.
طرز کار پارکینگهای تمام مکانیزه
پارکینگهای تمام مکانیزه طبقاتی هوشمند درواقع رباتهایی با چهار درجه آزادی هستند؛ یعنی میتوانند در سه محور طول، عرض، ارتفاع و چرخش 360 درجه حرکت کنند.
برای تامین حرکت در محور ارتفاع (جابهجایی بین طبقات) از دستگاه لیفتر برای حرکت در محور طول (جابهجایی داخل طبقات) از دستگاه تراورسر، برای حرکت در محور عرض (جاگذاری خودرو در محل پارک) از دستگاه فریکشنرول و برای تامین چرخش 360درجه نیز از روتیتینگ استفاده میشود. در پروژههای مختلف بسته به زمان در نظر گرفتهشده برای پروژه، نصب همزمان سه دستگاه یا دوتایی یا منفرد آنها، تعداد طبقات، مسیر حرکت و عمق زمین قیمتگذاریها متفاوت است. اما بهگفته مهندس تقیپور، بهطور تقریبی احداث هر جای پارک در پارکینگ تمام مکانیزه در زمان انتشار این نوشتار حدود 200 تا 250میلیون تومان هزینه دارد.
استقبال بخش خصوصی از این پارکینگها
مهندس تقیپور میگوید اگر نگاهی به فهرست مشتریان ما بیندازید، متوجه میشوید همه آنها شرکتهای خصوصی، تجاری، اداری و مسکونی هستند و خبری از هیچ سازمان دولتی نیست. او در خصوص علت این موضوع میگوید: «معمولا سازمانهای دولتی بهدنبال اجرا و اتمام پروژههای خود با حداقل بودجه هستند و در طرحهای توجهیشان هزینههای بالایی را منظور نمیکنند. اما پارکینگهای ما بهدلیل فناوری پیشرفتهای که دارد، هزینه مالی بیشتری را نیز میطلبد.»
مزایای پارکینگهای تمام مکانیزه
یکی از نکات مثبت پارکینگهای تمام مکانیزه نسبت به پارکینگهای سنتی استفاده بهینه از فضای موجود است.
در شکلهای سنتی برای هر جای پارک 30مترمربع فضا در نظر گرفته میشود، ولی در پارکینگهای مکانیزه این عدد به 18مترمربع کاهش مییابد. ازنظر ارتفاع نیز، 250 تا 270 سانتیمتر ارتفاع در جای پارکهای سنتی، به حداکثر 210 سانتیمتر در پارکینگهای مکانیزه میرسد.
درنتیجه پارکینگی با تعداد طبقات و ظرفیت بیشتری خواهیم داشت. برای مثال اگر ساختمانی 10طبقه با 30متر ارتفاع، می تواند با چیدمان رمپی 340خودرو را در خود جای دهد، با اجرای مکانیزه همین فضا، میتوان 750 خودرو در آن پارک کرد. البته باتوجه به اینکه ارتفاع خودروهای شاسیبلند و سواری متفاوت است، پیش از اجرای طرح، تعداد طبقات درنظر گرفتهشده برای هر دسته از خودروها توسط کارفرما مشخص میشود.
با رواج استفاده از پارکینگ تمام مکانیزه، در زمان و مصرف سوخت کاربران صرفهجویی قابل توجهی میشود. همچنین به علت دخالت نداشتن عامل انسانی در پارککردن خودروها، احتمال تصادف و هر گونه سرقت به صفر میرسد.
مدیر فروش فنآوران صنعت میلاد، بزرگترین مزیت رقابتی این شرکت را نسبت به سایر رقبا در اختیار داشتن دانش فنی اجرای پارکینگهای تمام مکانیزه میداند و میافزاید: «شرکت ما هیچ دغدغه بازرگانی برای تامین قطعات و تجهیزات ندارد و خدمات پس از فروش ما فعال است. فنآوران صنعت میلاد تا به امروز 105 پروژه اجرایی در شهرهای تهران، کاشان، بوشهر و شیراز داشته است و در شهرهایی مثل اصفهان، قزوین، همدان و تنکابن نیز درحال مذاکره و طراحی پروژه هستیم.»
راههای تماس با «فن آوران صنعت میلاد»
وبسایت:fsmilad.ir و fsmiladparking.com
اینستاگرام:fsmiladparking
یوتیوب: fsmilad
ایمیل: fsmilad2004@gmail.com
تلفن های تماس: 02126424693 و 02126424615
آدرس: تهران، بلوار میرداماد، میدان مادر، خیابان سنجابی، کوچه شریفی، پلاک 10، واحد 1
ریحانه رادی - نشان ایرانی 2 / روزنامه جام جم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم