اما این تنها خبری نیست که بهتازگی درباره کرونا رسانهای شده است، چرا که براساس آماری که مرکز اطلاعرسانی وزارت بهداشت و درمان منتشر کرد در دوشنبهای که گذشت بیش از 14 هزار نفر ایرانی به ویروس کرونا مبتلا شدهاند و 286 هموطن نیز به دلیل ابتلا به کرونا جان خود را از دست دادهاند. افزون بر این، از برنامه واکسیناسیون نیز خبر میرسد که تاکنون حدود 388 هزار ایرانی در برابر ویروس کرونا واکسینه شدهاند؛ یعنی هر دو دوز واکسن را تزریق کردهاند.
شاید سخنان وزیر بهداشت و درمان درباره کنترل موج چهارم کرونا امیدوارکننده باشد اما وضعیت بسیاری از استانها هنوز شکننده است.
در واقع میتوان گفت احتمال وقوع موج پنجم کرونا دور از انتظار نیست، چون تا زمانی که پوشش واکسیناسیون فراگیر نشود یعنی دست کم حدود 70 درصد از مردم واکسینه نشده باشند، احتمال وقوع موجهای بعدی ویروس کرونا وجود دارد.
با فراگیر شدن واکسیناسیون میتوان امیدوار بود که احتمال طغیان کرونا به حداقل برسد. حال این که در کشورمان هنوز آمار واکسیناسیون با شرایط مناسب فاصله دارد به همین دلیل باید یادآور شد که خطر شیوع ویروس هنوز جدی است و احتمال موجهای دیگر کرونا دور از انتظار نیست.
در پاندمیهایی مانند کرونا و آنفلوآنزا که از راه تنفسی سرایت میکند، احتمال وقوع پیکهای بعدی شیوع ویروس با گذشت زمان کاهش پیدا میکند، چرا که افراد در برابر ویروس واکسینه و مقاوم میشوند. این اما بهآن معنا نیست که موج بعدی ویروس کرونا در کشور شایع نخواهد شد؛ چراکه با شناسایی واریانتهای جدید مانند واریانتهای آفریقای جنوبی و هندی، احتمال وقوع موجهای بعدی قوت میگیرد.
نباید فراموش کرد که در واریانتهای جدید، سرعت و شدت انتقال ویروس بیشتر است و همین مساله میتواند به طغیان دوباره بیماری و شلوغی بیمارستانها بینجامد.
لازم به یادآوری است که با توجه به مناسبنبودن آمار واکسیناسیون در کشور تنها راه کاهش احتمال وقوع موجهای بعدی کرونا در کشور، رعایت پروتکل های بهداشتی است.
استفاده از ماسک، حفظ فاصله گذاری اجتماعی و همچنین پرهیز از تجمعات می تواند خطر وقوع موج های بعدی کرونا در کشور را کاهش دهد.
بنابراین بهترین کار این است که به پروتکلهای بهداشتی وفادار بمانیم و محدودیتها تا زمانی که شیوع ویروس بالاست برقرار باشد و با کاهش آمار ابتلا و مرگ و میر ناشی از کرونا، محدودیتها کمکم برداشته شود تا کادر درمان و مدیران سلامت توان مدیریت بحران را داشته باشند.
تصمیمگیری برای اعمال یا لغو محدودیتها در ستاد ملی مقابله با کرونا با درنظرگرفتن بسیاری از شرایط مانند مسائل اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی گرفته میشود، اما آنچه در این بین اهمیت دارد و مدیران باید برای آن بیش از گذشته تلاش کنند سرعتبخشیدن به امر واکسیناسیون و توجه به پروتکلهای بهداشتی است.
بابک عشرتی - اپیدمیولوژیست / روزنامه جام جم
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد