مرگ مشکوک آبزیان در سواحل کشور زخمی کهنه است که هیچوقت آنطور که باید برای درمانش اقدم نشده، زخمی که با مرگ گسترده گربهماهیها در سواحل جاسک این روزها دوباره تازه شده است.
اولین بار 13فروردین بود که لاشه حدود 10تن گربهماهی در سواحل جاسک دیده شد،آن زمان برخی مسؤولان ادعا کردند این ماهیها از سوی صیادان محلی صیدشده اما براثر واژگونی قایق صیادان، لاشهها به دریا ریخته و به ساحل آمده است.
درحالیکه برخی کارشناسان از این دلیل قانع نشده بودند و میگفتند قایق صیادان محلی گنجایش چنین حجمی را ندارد حادثه دوباره تکرار شد و این بار سهشنبه گذشته حدود 15تن لاشه گربهماهی به ساحل رسید.
محمدرضا فاطمی،پژوهشگر علوم دریا یکی از کارشناسانی است که در این ماجرا انگشت اتهام را به سمت صید صنعتی میگیرد و به ما میگوید: گربهماهی در کف دریا زندگی میکند به همین دلیل صید گسترده آن به ترال نیاز دارد.
آنطور که او توضیح میدهد گربهماهی حرامگوشت است و به دلیل ارزش کم اقتصادی، صیادان محلی به صید آنها رغبتی ندارند.
فاطمی به نکته دیگری نیز اشاره میکند و میگوید در تصاویر نیز مشخص است لاشه بیشتر ماهیان تلفشده، یکدست است. علاوه براین فقط کشتیهای صنعتی توانایی ذخیره این حجم از ماهیان صیدشده را دارند.
او این اطلاعات را کنار هم میگذارد و نتیجه میگیرد بهاحتمالزیاد یک کشتی صید ترال ماهیان را صید کرده است و این روزها به دلیل اینکه مشتریاش را ازدستداده یا گونه بهصرفهتری برای صید پیداکرده، لاشهها را از فریزرش خارج کرده و درون آب میریزد تا برای صید تازه جا باز کند.
فاطمی به همین دلیل از مدیران سازمان شیلات میخواهد برای شفافسازی، محل کشتیهای صید ترال را که فعالیتشان ممنوع شده مشخص و اعلام کند این روزها چه فعالیتهایی میکنند.
محیط زیست: امکانات نداریم!
سازمان حفاظت محیط زیست نیز احتمال میدهد حجم گسترده لاشه گربهماهیان از طریق یک کشتی صنعتی به دریا ریخته شده باشد.
داوود میرشکار، مدیرکل دفتر حفاظت از زیستبومهای دریایی سازمان حفاظت محیطزیست در گفتوگو با ما میگوید بار اول که لاشه گربهماهیها در سواحل دیده شد،تازه بودند اما در ماجرای اخیر علاوه بر گربهماهی مقداری لاشه ساردین ماهی نیز به ساحل آمده است.
به گفته او، بسیاری از لاشهها تخریبشدهاند، بنابراین میتوان گفت مدت زیادی از مرگ آنها میگذرد.
میرشکار درباره فعالیت شناورهای صنعتی نیز میگوید تعدادی از این شناورها مجوز صید هور ماهی دارند به همین دلیل احتمال میدهیم گربهماهیها نیز از سوی این شناورها صیدشده باشند.
سرنخ آشفتهبازار محیط زیست دریایی را که دنبال کنید به این نتیجه میرسید که سازمان حفاظت محیطزیست از این گلایه دارد که قادر نیست برمحیط زیست دریایی نظارت داشته باشد، چراکه ابزارش را در اختیار ندارد و قانون نیز این مهم را به شیلات سپرده است.
مدیرکل دفتر حفاظت از زیستبومهای دریایی سازمان حفاظت محیط زیست روی همین نقطهضعف دست میگذارد و میگوید: براساس قانون در حوزه دریایی و شیلات محیط زیست هیچ مسؤولیتی ندارد و برنامهریزی صید و برداشت از ذخایر و مدیریت آن در اختیار شیلات است.
آنطور که او میگوید، محیطزیست حتی در چنین مواردی قادر به نظارت نیست، چون تجهیزات لازم را ندارد به همین دلیل شفافسازی در این خصوص وظیفه قانونی شیلات است.
اگر از میرشکار درباره چگونگی برخورد و مجازات متخلفان صید حدود 25 تن گربهماهی بپرسید، او میگوید:محیط زیست حتی در جلسات شورای عالی محیطزیست اجازه ندارد نام گونههای شیلاتی را که در معرض خطر انقراض هستند، مطرح کند مگر اینکه خود شیلات اینکار را انجام دهد.
در دست بررسی است
محیط زیست که مدتهاست اقرار میکند کارشناس و ابزار لازم را برای مدیریت مسائل زیستمحیطی کشور در اختیار ندارد. بهاینترتیب اگر ماجرای مرگ گسترده گربهماهیان را با مسؤولان شیلات جاسک در میان بگذارید، جواب خواهید شنید که ماجرا در دست بررسی است.
امید زارعی، رئیس شیلات جاسک به خبرنگار ما میگوید علت تلف شدن گربهماهیان درحال بررسی است. جالب اینکه او برخلاف معاون محیطزیست و برخی کارشناس احتمال صید گربهماهیان توسط کشتیهای ترال را رد میکند و میگوید:کشتی صید ترال در منطقه وجود ندارد و فعالیت این نوع کشتیها در منطقه ممنوع است.
او تأکید میکند باید منتظر آماده شدن نتایج آزمایشها بود اما براساس قانون با متخلفان برخورد خواهد شد.
حدود دو هفته از ماجرای مرگ گسترده گربهماهیها میگذرد و به نظر میرسد این مرگومیر نیز خیلی زود مانند مرگ نهنگها در سواحل کیش یا مرگ پرندگان مهاجر در میانکاله و خلیج گرگان به فراموشی سپرده شود، چراکه رسیدگی به مسائل محیط زیستی در اولویت بسیاری مدیران نیست و نقش محیطزیست برای آنها از ابزاری برای تزیین متن سخنرانیها فراتر نمیرود.
مهدی آیینی - دبیر گروه جامعه / روزنامه جام جم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
روایتی از انقلاب اسلامی در گفتوگو با قاسم تبریزی، استاد تاریخ معاصر