خبرهایی که از مناطق حفاظت شده کشور مخابره میشود از ناگوارتر شدن شرایط حیات وحش کشور تحت تاثیر بحران آب حکایت دارد.
برای نمونه محیط زیست خراسان شمالی هشدار داده که برخی گونهها به دلیل خشکسالی به حاشیه روستاها و مناطق مسکونی آمدهاند، مسالهای که به تعارض انسان و حیاتوحشدامن میزند. اما این ماجرا به خراسانشمالی محدود نیست.
در استان خراسانرضوی نیز شرایط همین قدر ناگوار است. چهارشنبه گذشته بود که مسؤول محیطزیست مشهد از مرگ آهویی آبستن خبر داد که در جستوجوی آب به حاشیه جاده مشهد سرخس آمدهبود، اما بخت با آهوی مادر یار نبود چراکه بر اثر تصادف با خودروهای عبوری بهشدت آسیب دید و تلاش محیطبانان نیز برای نجات او و دو جنین نارسش موفقیتآمیز نبود.
با توجه به چنین رخدادهای تلخی میتوان گفت بحران آب جان اندک حیاتوحش باقیمانده کشور را بیش از گذشته تهدید میکند، بحرانی که حاصل پافشاری برخی مدیران برای اجرای سیاستهای اشتباهی مانند سدسازی و حفرچاههای عمیق است، سیاستهایی که حاصل شان چیزی نیست جز تالاب و چشمههای خشکیده.
لازم به یادآوری است که بحران آب فقط جوجه فلامینگوها را تهدید نمیکند و گونههایی که مهاجرت نمیکنند این روزها بیش از گذشته با خطر مرگ دست و پنجه نرم میکنند، در این بین میتوان به خزندگان اشاره کرد یا از پستاندارانی نوشت که تحرک کمی دارند.
شرایط اما برای سمداران ناگوارتر است، چراکه کل و بزها هر روز برای نوشیدن آب خود را به آبشخور زیستگاههایشان میرسانند، زیستگاههایی به دلیل جادهسازی و معدنکاوی این روزها حکم جزیرههایی کوچک را پیدا کردهاند. در چنین شرایطی خشک شدن آبشخورها میتواند مرگ را به گلههای کوچک کل و بز بیش از گذشته نزدیک کند.
بحران آب، پلنگ و یوزپلنگها را نیز تهدید میکند، چراکه منجر به کاهش جمعیت طعمههای آنها( گراز وخرگوش) میشود. این درحالی است که برای نجات یوزپلنگها از خطر انقراض تلاشهای زیادی شدهاست؛ تلاشهایی که بحران آب میتواند آنها را به باد دهد.
در چنین شرایطی لایروبی چشمهها و تعمیر آبخشورها در کنار آبرسانی با تانکر میتواند حکم مسکنی را برای شرایط ناگوار محیطزیست کشور داشتهباشد، راهکارهایی که برای اجرای آنها نیز باید نکاتی را در نظر گرفت، زیرا اگر در زمان مناسبی انجام نشود میتواند تنش بیشتری به حیات وحش کشور تحمیل کند.
بحران آب درحالی امسال بیش از گذشته برای محیطزیست کشور شاخ و شانه میکشد که باید یادآور شد کشورمان در طول تاریخ همواره با این مشکل روبهرو بودهاست و آنچه بیش از بحران آب به بحرانی شدن شرایط دامن میزند سوءمدیریت است.
برای نمونه حدود چهار سال پیش که عیسی کلانتری سکان هدایت محیطزیست کشور را در دست گرفت از آب به عنوان اولویت محیطزیستی کشور یاد کرد و گفت ۷۰درصد وقت خود را روی مساله آب خواهد گذاشت.
این روزها که عمر دوران مدیریت عیسی کلانتری در ساختمان پردیسان به روزهای پایانیاش نزدیک میشود، میتوان گفت رئیس سازمان حفاظتمحیط زیست 70درصد وقتش را به شکلی سپری کردهاست که گرهی از مشکلات محیط زیست کشور باز نشدهاست، زیرا بیشتر زیستگاههای کشور این روزها شرایطی مانند بختگان دارند یا بزودی دچار آن میشوند.
مهدی آیینی - دبیر گروه جامعه / روزنامه جام جم
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد