کتابخانه‌مرکزی یزد با حضور معاون اول رئیس‌جمهوری و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افتتاح شد

نبرد کتاب با کرونا

یک کتابخانه تازه به جمع کتابخانه‌های عمومی کشور اضافه شد. در آستانه سالروز تاسیس نهاد کتابخانه‌های‌عمومی‌کشور، کتابخانه‌مرکزی شهر یزد به بهره‌برداری رسید.
کد خبر: ۱۳۰۶۴۰۲
این کتابخانه قرار بود خیلی زودتر از اینها به بهره‌برداری برسد اما به دلایل متعدد دیروز افتتاح شد. اسحاق‌جهانگیری معاون‌اول رئیس‌جمهوری، سیدعباس صالحی وزیرفرهنگ‌وارشاد اسلامی، محمدعلی طالبی استاندار یزد، محمدرضا ناصری نماینده ولی‌فقیه و امام‌جمعه یزد، جمال‌الدین عزیزی شهردار یزد، اعضای شورای شهر یزد، شیخ‌محمدصدوقی نماینده بیت‌شهیدصدوقی، علیرضا مختارپور دبیرکل و معاونان و مدیران کل نهادکتابخانه‌های‌عمومی کشور در این مراسم حضور داشتند.

کتابخانه مرکزی یزد یکی از مهم‌ترین مطالبات مردمی استان یزد، پس از حدود ۲۵سال، با همت نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور اواخر سال ۹۸ آماده افتتاح شد، اما به دلیل آغاز شیوع کرونا افتتاح آن تاکنون به تاخیر افتاد که در نهایت طی مراسمی روز گذشته با رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی به بهره‌برداری رسید.
با افتتاح این کتابخانه تعداد کتابخانه‌های مرکزی کشور به ۱۰باب رسید و حدود ۸۰۰۰ مترمربع نیز به سرانه کتابخانه‌ای کشور افزوده شده‌است. این در حالی است که نهادکتابخانه‌های‌عمومی‌کشور در یک سال گذشته ۱۰۰کتابخانه به ناوگان کتابخانه‌های عمومی کشور افزوده‌است.

دولت حمایت می‌کند
اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهوری با ابراز خوشحالی از حضور در مراسم افتتاح کتابخانه‌مرکزی یزد، به بهره‌برداری کتابخانه‌مرکزی یزد پس از ۲۵سال، اشاره کرد و توضیح داد: متأسفانه گاهی کارهای عمرانی با موانعی روبه‌رو می‌شود که روند کار را طولانی می‌کند و به شیرینی و اهمیت آن لطمه می‌زند. در مورد پروژه احداث کتابخانه‌مرکزی یزد نیز یکی از مشکلات و موانع پیش‌آمده تعارض میان سازمان‌میراث‌فرهنگی درخصوص ملاحظات‌تاریخی بود که باعث شد روند کار طولانی شود.
جهانگیری با تشکر از همکاری فرهنگی در احداث و بهره‌برداری کتابخانه‌مرکزی یزد افزود: بسیار کار خوبی کردید که پذیرفتید این ساختمان را بر اساس الگوها و فضای معماری یزد به سرانجام رسانده‌ شود. وقتی ارتفاع بالا می‌رود، همه ساختمان‌های دیگر را تحت تأثیر قرار می‌دهد که از حیث تاریخی مناسب نیست.
وی همچنین اضافه‌کرد: ساختمانی که مربوط به دولت بوده و بخشی از دولت که میراث‌فرهنگی هست و می‌توانستند با دستور رئیس‌جمهوری و وزیر مشکل را نادیده بگیرند، همین که نادیده گرفته‌نشده یک پیام را منتقل می‌کند. این‌که هیچ کسی نمی‌تواند در بافت‌تاریخی یزد کاری انجام دهد که بر خلاف قوانین میراثی بافت باشد.
جهانگیری با ابراز امیدواری به ایفای نقش مؤثر کتابخانه مرکزی یزد در فعالیت‌هایش خاطرنشان کرد: کتابخانه مرکزی یزد باید بتواند با کتابخانه‌های مهم دنیا ارتباط برقرار کند. کتابخانه‌ها امروز صرفا مراکزی فرهنگی در محدوده ساختمان‌هایشان نیستند و با ابزارهایی که در اختیارشان قرار دارد می‌توانند به تمام کتابخانه‌های معتبر دنیا وصل شوند.
جهانگیری همچنین اظهار امیدواری کرد دولت در جهت رفع نیازهای مالی نهاد مساعدت کنند.

هزینه برای کتاب یعنی سرمایه‌گذاری برای جامعه سالم
سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن تقدیر از دست‌اندرکاران افتتاح کتابخانه مرکزی یزد، به عناوین شهر یزد از جمله دارالعباده، دارالعلم و دارالکتاب به معنای مرکز کتاب اشاره کرد و توضیح داد:‌ نخستین رویکرد مورد توجه نهاد طی سال‌های اخیر، انجام فعالیت‌ها به پشتوانه دانش علمی بوده است.
با این رویکرد اقدامات مختلفی از جمله تأسیس انجمن علمی ارتقای کتابخانه‌های عمومی ایران در سال۱۳۹۷ انجام شد. این انجمن در حال حاضر یکی از انجمن‌های علمی معتبر کشور است که بیش از هزار نفر از متخصصان حوزه کتابداری در این مجمع حضور دارند و پشتوانه جریان‌های علمی این نهاد هستند. طبیعتا نگاهی علمی به شناخت بهتر موقعیت فعلی، آینده‌نگری و آینده‌نگاری می‌انجامد.
صالحی ادامه داد: دومین رویکرد مورد توجه نهاد، تبدیل کتابخانه به باشگاه فرهنگی مبتنی بر کتاب بوده است. بر این اساس کتابخانه تنها مرکزی برای امانت و قرائت کتاب نیست، بلکه باشگاهی اجتماعی با محوریت کتاب محسوب می‌شود. با این نگاه، تغییراتی در برنامه‌های کتابخانه ‌ها و نیز معماری این مراکز ایجاد شد. در فضای حقیقی، این تغییرات در برنامه‌های روزانه، هفتگی، ماهانه و سالانه کتابخانه‌ها مشهود است. سال گذشته، پیش از شیوع ویروس کرونا، حدود ۳۰۰هزار برنامه با این نگاه در کتابخانه‌ها برگزار شد و شاید بیش از چهارمیلیون نفر در این باشگاه اجتماعی کتابخانه‌ای حضور داشتند. در کنار فضای حقیقی، فضای مجازی نیز فرصت جدیدی بود که به واسطه شیوع ویروس کرونا، بیش از پیش توسعه یافت.
وزیر ارشاد اضافه کرد: سومین رویکرد، توجه ویژه به حوزه کودک و نوجوان بوده است؛ چنانچه کودک و نوجوان ما کتابخوان شوند، جامعه‌ای کتابخوان خواهیم داشت. با این نگاه، بخش کودک و نوجوان در کتابخانه‌های عمومی کشور راه‌اندازی شد و در حال حاضر کتابخانه‌ای فارغ از بخش مستقل کودک و نوجوان نیست.  علاوه بر این‌که این بخش‌ها به اسباب‌بازی‌های فکری و آموزشی و فضای مهدکودکی مناسب برای کودکان کمتر از سن پیش دبستانی، مجهز هستند. به این ترتیب کودکان و نوجوانان در سنین ابتدایی زندگی خود تجربه حضور در محیطی جذاب و دلپذیر خواهند داشت. در حال حاضر حدود یک میلیون کودک دبستانی و پیش‌دبستانی عضو کتابخانه‌های عمومی کشور ‌هستند.
 
منبع: محمدرضا پارسا - ادبیات و هنر / روزنامه جام جم 
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
اجتهاد زنان سیره عُقلاست

درگفت‌وگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کرده‌ایم

اجتهاد زنان سیره عُقلاست

نیازمندی ها