به گزارش
جام جم آنلاین به نقل از مهر، بیماری کووید ۱۹ دارای طیف خفیف تا شدید بوده و میتواند نشانههایی مانند سرماخوردگی، تب، سرفه، گلو درد، تنگی نفس، آبریزش بینی و سایر مشکلات تنفسی و گاهی علائم گوارشی مثل تهوع، استفراغ و یا اسهال را به همراه داشته باشد.
تمامی گروههای سنی میتوانند تحت تأثیر ویروس کرونا قرار گیرند، اما سالمندان، مبتلایان به بیمارهای قلبی عروقی، پرفشاری خون، دیابت، آسم و مشکلات تنفسی و کبدی، مبتلایان به نقص سیستم ایمنی بیشتر در معرض خطر ابتلاء به کووید ۱۹ هستند. بنابراین مراقبت از آنها و پیشگیری از ابتلاء در این افراد کاملاً ضروری است.
با اینکه کووید ۱۹ یک بیماری واگیر است، اما افراد مبتلا به بیماریهای غیرواگیر مثل دیابت، پرفشاری خون، سرطان و…، بیشتر در معرض خطر هستند پس همچنان در همه گیری کووید ۱۹ توجه به کنترل و پیشگیری از بیماریهای غیر واگیر باید مورد توجه قرار گیرد. تغذیه سالم یک فاکتور مهم کنترل بیماریهای غیرواگیر و تقویت سیستم ایمنی میباشد که در شرایط همه گیری کووید ۱۹ نیاز به توجه بیشتر دارد.
تغذیه مناسب در حفظ سلامتی افراد و تقویت سیستم ایمنی بدن برای مقابله با بیماریها به ویژه بیماری کووید ۱۹ نقش مؤثری دارد. حتی در قرنطینه خانگی و احتمال دسترسی ناکافی به برخی از مواد غذایی از یک سو و احتمال افزایش مواد غذایی حاوی چربی، قند و نمک به دلیل مصرف زیاد تنقلات نامناسب از سوی دیگر، خانواده میتواند با یک مدیریت مطلوب تغذیه از یک رژیم غذایی متعادل و سالم برخوردار گردد.
قرنطینه خانگی زمان مناسبی برای انتخاب و تهیه غذاهای سالم و با ارزش تغذیهای مناسب است که میتواند ضمن کاهش هزینه غذای خانواده، در ایجاد عادات غذایی سالم و انتخاب مواد غذایی مناسب، متنوع و مغذی نقش مؤثری داشته باشد.
استفاده از برنامه غذایی روزانه
در برنامه غذایی روزانه، به منظور سالم زیستن باید دو اصل تعادل و تنوع رعایت گردد تعادل به معنی مقادیر کافی از مواد مورد نیاز برای حفظ سلامت بدن است و تنوع یعنی مصرف انواع مختلف مواد غذایی که در ۶ گروه اصلی غذایی (نان و غلات، سبزیها، میوهها، شیر و فرآوردههای آن، گوشت و تخم مرغ و حبوبات و مغز دانهها) قرار دارند.
مواد غذایی در هر گروه غذایی، دارای ارزش غذایی تقریباً یکسان هستند و در صورت دسترسی نداشتن به برخی مواد غذایی، میتوان از جایگزین آنها استفاده نمود.
گروههای غذایی
نان و غلات: توصیه میشود ترجیحاً از نان و غلات سبوس دار استفاده شود. این گروه شامل نانها شامل سنگک، بربری، نان جو، لواش، تافتون و سایر نانهای محلی، برنج، انواع ماکارونی، رشتهها، غلات صبحانه و فرآوردههای آنها است.
سبزی ها: مواد غذایی این گروه شامل انواع کاهو، اسفناج، کرفس، سبزی خوردن، انواع کلم، گل کلم، شلغم، کدو حلوایی، هویج، بادمجان، نخود سبز، لوبیا سبز، کدو سبز، فلفل، قارچ، خیار، گوجه فرنگی، پیاز، سیب زمینی و…، است.
میوه ها: این گروه شامل انواع مرکبات (مانند پرتقال، نارنگی، لیمو ترش، لیمو شیرین، گریپ فروت)، انواع توت، طالبی، خربزه، هندوانه، خرمالو، شلیل، هلو، زردالو، انگور، سیب، انبه، گلابی، انار و…، و انواع آب میوه طبیعی، کمپوت میوهها و میوههای خشک (خشکبار) است.
شیر و لبنیات: این گروه شامل شیر، ماست، پنیر، کشک و دوغ میباشد.
گوشت و تخم مرغ: این گروه شامل گوشت، مرغ، ماهی، میگو، بلدرچین، غاز، اردک و تخم مرغ میباشد.
حبوبات و مغز دانه ها: این گروه شامل انواع حبوبات مانند نخود، انواع لوبیا، عدس، باقلا، لپه، ماش، سویا و… و مغزها شامل گردو، بادام، فندق، پسته، بادام زمینی، بادام هندی و…، است که به صورت ترکیب با غلات منبع خوبی از پروتئینها است.
تهیه غذاهای خانگی
از غذاهای آماده و خارج از منزل کمتر مصرف نمائید. با توجه به این که در دوره قرنطینه خانگی مدت زمان طولانی در خانه هستید، میتوانید غذاهایی که تاکنون به دلیل نداشتن وقت، تهیه نکرده اید را آماده نمائید.
غذا خوردن اعضای خانواده با یکدیگر
تهیه غذا و غذا خوردن اعضای خانواده با یکدیگر، یک شیوه مناسب برای ایجاد عادات غذایی سالم و تقویت روابط خانوادگی است. تا آن جا که میتوانید فرزندان خود را در تهیه غذا مشارکت دهید. تا حد امکان سعی کنید به عنوان یک خانواده در کنار هم غذا میل کنید. این امر میتواند در کاهش اضطراب کودکان در این شرایط استرس زا کمک کند.
ایمنی مواد غذایی
ایمنی مواد غذایی پیش نیاز برای تأمین امنیت غذایی و یک رژیم غذایی سالم است. هنگام تهیه غذا برای خود و دیگران، پیروی از اصول بهداشت فردی و رعایت اقدامات بهداشتی برای جلوگیری از آلودگی مواد غذایی و بیماریهای ناشی از غذا بسیار مهم است.
مصرف فیبر کافی
فیبر در داشتن یک سیستم گوارشی سالم نقش مهمی دارد و از پرخوری جلوگیری میکند. برای اطمینان از مصرف فیبر کافی، در صورت امکان در تمام وعدههای غذایی سبزیها، میوهها، حبوبات و غذاهای سبوس دار را انتخاب کنید. از نانهای تهیه شده با آرد سبوس دار، برنج قهوهای، ما کارونی سبوس دار، جو و گندم کامل (پوست نگرفته) بیشتر استفاده نموده و از سبزیها و میوهها به عنوان میان وعده استفاده کنید.
نوشیدن روزانه آب و نوشیدنی های بدون قند
هر فردی در روز باید به طور معمول هشت لیوان آب و مایعات مناسب دریافت کند. آبرسانی مناسب برای حفظ سلامتی و تقویت سیستم ایمنی بدن ضروری است.
برای مصرف کافی مایعات میتوان برشهای خیار، نعناع، لیمو یا پرتقال را به لیوان آب اضافه نمود. به دلیل داشتن قند زیاد در نوشابهها و نوشیدنیهای شیرین مانند نوشابههای صنعتی، آب میوههای صنعتی و شیرهای طعم دار مصرف آنها که موجب تحریک سیستم ایمنی و تضعیف آن میشود را محدود کنید.
از نوشیدن مقادیر زیاد قهوه، چای و به ویژه نوشابههای کافئین دار و نوشیدنیهای انرژی زا خودداری کنید. زیرا ممکن است به کمبود آب بدن منجر شود. چای کمرنگ، انواع دمنوش های گیاهی در حد متعادل نیز مفید است.
مصرف مکمل ویتامین D
با توجه به شیوع بالای کمبود ویتامین D در جامعه، نیاز هست افراد بالای ۱۲ سال ماهانه یک پرل ۵۰ هزار واحدی مکمل ویتامین D، طبق پروتکل وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی مصرف نماید. کودکان ۲ تا ۱۲ ساله نیز هر دو ماه یک عدد مکمل ۵۰ هزار واحدی ویتامین D مصرف کنند. از مصرف خودسرانه سایر مکملهای غذایی خودداری شود.