در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
همه ما ممکن است در شرایطی از دیدن خون احساس ناراحتی کنیم اما این حس را نباید با فوبیا اشتباه گرفت. هموفوبیا یک ترس شدید از دیدن خون یا انجام آزمایش یا دیدن تصاویر خون آلود است. این ترس میتواند تأثیر جدی بر زندگی فرد بگذارد، خصوصاً اگر تصمیم گرفته باشد به خاطر این ترس، هیچ گاه به انجام اقدامات پزشکی تن ندهد.
نشانههای خون هراسی چیست؟
اگرچه گفته میشود، انواع فوبیا علائم جسمی و عاطفی نسبتا مشابهی را در افراد ایجاد میکنند اما اگر به دنبال نشانههای جسمی ناشی از این فوبیا هستید، میتوان به این موارد اشاره کرد:
- مشکل تنفس
- ضربان شدید قلب
- تنگی یا درد در قفسه سینه
- لرزش
- سرگیجه
- احساس تهوع
- گرگرفتگی و تعریق
نشانههای احساسی خون هراسی نیز شامل این موارد است:
- احساس اضطراب یا وحشت شدید
- نیاز شدید به فرار از خون و محیطی که در آن خون وجود دارد
- جدا شدن از خود یا احساس "غیر واقعی" داشتن
- از دست دادن کنترل
- احساس ناتوانی نسبت به ترس
- احساس مرگ
کودکان مبتلا به هموفوبیا نیز این ترس را به این شکل تجربه میکنند:
- احساس خلسه
- چسبنده شدن
- گریه کردن
-پنهان شدن
عوامل خطر چیست؟
فوبیا اغلب از کودکی شروع میشود. این هراس در بچههای زیر ۷ سال معمولاً حول چیزهایی مانند ترس از تاریکی، غریبهها، صداهای بلند یا هیولاها میچرخد و در سنین ۷ تا ۱۶ سالگی، آسیبهای جسمی و روحی شدیدتری را با خود همراه میآورد. خون هراسی نیز یکی از همین ترسهاست که به طور متوسط، در مردان در سن ۹.۳ سالگی و در زنان ۷.۵ سالگی بروز میکند. اما چه عواملی در بروز این ترس دخیل هستند؟
ژنتیک: برخی از افراد نسبت به دیگران بیشتر دچار فوبیا می شوند. ممکن است یک پیوند ژنتیکی عامل ایجاد این ترس در این افراد شود.
والد یا مراقب مضطرب: فردی که با الگوی ترس آشنا شود، ممکن است یاد بگیرد که از چیزی بترسد. به عنوان مثال، اگر کودک ببیند مادرش از خون میترسد، ممکن است او نیز با دیدن خون دچار هراس شود.
والد یا مراقب بیش از حد محافظ: برخی افراد دچار اضطراب تعمیم یافتهتری میشوند. این ممکن است ناشی از قرار گرفتن در محیطی باشد که والدین بیش از حد از آنها محافظت میکنید.
ضربه: حوادث استرسزا یا آسیبزا ممکن است منجر به هراس شود.
اگر مشکوک هستید، چه کنید؟
اگر مشکوک به خون هراسی هستید، با پزشک خود مشورت کنید. در این جلسه مشاوره قرار نیست آزمایش یا سوزنی به شما زده شود و شما فقط درمورد علائم و مدت زمانی که آنها را تجربه کردهاید با پزشک خود صحبت میکنید. کمک گرفتن هر چه سریعتر، روند درمان را برای شما آسانتر میکند.
اگرچه مطمئناً یک عامل ژنتیکی این هراس را در شما و همه افراد مبتلا به آن، ایجاد کرده است اما قرار گرفتن در مسیر بهبود و مقابله با این هراس عذابآور، نه تنها شما را به روند عادی زندگی برمیگرداند، بلکه این روبهرویی با ترس، میتواند از ابتلای فرزاندان شما به خون هراسی تا حدی جلوگیری کند.
گزینههای مداوا چیست؟
اگرچه برخی از هراسها ممکن است تاثیر زیادی در زندگی ما نداشته باشند و نادیده گرفتن آنها، زندگی ما را مختل نکن اما برخی از این هراسها با روزمره ما در ارتباط هستند و نمیشود از آنها گذشت. ترس از خون اگر حملات هراس یا اضطراب شدید یا ناتوان کنندهای را به همراه داشته باشد و به قیمت اجتناب از هرگونه درمان و اقدامات پزشکی باشد، یک خطر جدی است باید مداوا شود.
پزشک متخصص بسته به نوع و شدت هراس، ممکن است روشهای مختلفی را پیشنهاد دهد. درمان از طریق مواجهه یکی از آنهاست. در این روش درمانی، شما در معرض ترس خود قرار میگیرید، روشی که ممکن است به شکل باورنکردنی در یک جلسه نتیجهبخش باشد. درمان شناختی، مدیتیشن، یوگا و البته دارو میتواند از دیگر روشهای درمانی پیشنهادی باشد.
منبع:ایرنا
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم