اروپایی‌ها ضد اسرائیلی‌اند یا اسرائیلی‌ها ضد اروپا؟

روابط اسرائیل و اتحادیه اروپا فراز و نشیب‌های زیادی داشته است. فراز و نشیب‌هایی که با موضع‌گیری‌های سیاسی و کنش‌های اجتماعی زیادی همراه بوده است.
کد خبر: ۱۲۶۱۵۴۲

باور اروپایی ها به قدرت مخفی یهودیان

پایگاه اینترنتی جروزالم پست درگزارشی از پاریس نوشت نتایج تازه ترین تحقیقات (2020) نشان می‌دهد از هر پنج اروپایی یک نفر بر این باور است که شبکه‌ای مخفی از یهودیان امور سیاسی و اقتصادی جهان را اداره می‌کند. به‌موجب این گزارش، نتایج یک نظرسنجی از میان 16 هزار داوطلب در 16 کشور اروپایی نشان می‌دهد یک‌پنجم اروپایی‌ها بر این باورند کنترل امور سیاسی و اقتصادی جهان در اختیار یک شبکه مخفی از یهودیان قرار دارد و همچنین همین تعداد می‌گویند یهودیان از حربه مظلوم‌نمایی در ماجرای هولوکاست برای پیشبرد اهداف و تأمین نیازهای خود سوءاستفاده می‌کنند.

بر اساس گزارش منتشرشده این نظرسنجی طی ماه‌های دسامبر و ژانویه در کشورهای اتریش، بلژیک، جمهوری چک، فرانسه، آلمان، انگلیس و لهستان و چند کشور اروپایی دیگر انجام شد و نتایج آن در کنفرانسی که روز دوشنبه ازسوی انجمن یهودیان اروپا با موضوع یهودی‌ستیزی در پاریس برگزار شده بود، ارائه گردید.

دقیقاً درست چند روز پس از انتشار این گزارش اما پارلمان اتریش مقابله با جنبش تحریم کالاهای اسرائیلی و سرمایه‌گذاری در اراضی اشغالی (BDS) در این کشور را به تصویب رساند. پارلمان اتریش در مصوبه خود تمامی اشکال یهودی‌ستیزی به‌ویژه در اسرائیل را به شدت محکوم کرده و از دولت این کشور خواست با جدیت با این مسئله مقابله نماید.

در خلاصه مصوبه پارلمان اتریش آمده است: یهودی‌ ستیزی از قرون گذشته وجود داشته اما این اصطلاح از قرن 19 میلادی مورد استفاده قرار گرفته است. در هر صورت یهودی‌ستیزی بر ترویج نفرت علیه یهودیان با کلمات و اقدامات مختلف تأکید دارد. در طول تاریخ یهودیان قربانی خشونت شده‌اند که اوج آن قتل‌عام وحشیانه آن‌ها توسط نازی‌ها بوده است و با هدف اعلام شده ریشه‌کن نمودن برنامه ریزی شده یهودیان صورت پذیرفت. امروز یهودیان همچنان به صورت مداوم در معرض نفرت پراکنی قرار داشته تا جایی که علیه آنان اقدامات خشونت‌آمیز هم انجام می‌شود.

اما علی‌رغم تصمیم اخیر اتریش، بسیاری از صهیونیست‌ها اروپا را ضد اسرائیل می‌دانند. برخی اقدامات اروپایی‌ها در خصوص تولیدات محصولات خارج از مناطق 1948(مستقر در شهرک‌های اسرائیلی) نمونه و مثال‌هایی برای مخالفین اروپا در اسرائیل است؛ اما از سوی دیگر برخی مسئولین صهیونیستی به اتحادیه اروپا علاقه دارند. به‌طور مثال یوهانن پلسنر، رئیس اندیشکده «موسسه دموکراسی اسرائیل»، بعد از برگزاری مسابقه آواز یوروویژن در اسرائیل در سخنانی گفته بود: «یوروویژن در نظر خیلی‌ها، مثل نشانه‌ای از میل پنهان اسرائیل به تعلق‌ داشتن به اروپا بود...ما همیشه میل شدیدی داشته‌ایم که ما را به عنوان بخشی از اروپا به حساب بیاورند. به عنوان یک عضو مشروع به ما نگاه کنند. دوست داشته‌ایم که در خبرها و گزارش‌های رسانه‌ای به خاطر اتفاقات شاد، مثل مسابقات آواز، از ما نام ببرند، نه به خاطر جنگ و درگیری.»

باور مردم اسرائیل نسبت به نگرش دیگران به اسرائیل

موسسه دموکراسی اسرائیل در سال 2017 در نظرسنجی‌ای از پرسش‌شوندگان سؤال کرده است که کدام مورد را دلیل اصلی انتقادات از رژیم در جهان می‌دانند؟

گزینه نخست که بیشتری رأی را با ۳۳ درصد به خود اختصاص داده است، نشان‌دهنده آن است که دیپلماسی عمومی رژیم صهیونیستی نتوانسته است توجیهی برای رفتارهای خود در کرانه باختری و سرکوب فلسطینیان در جهان ارائه نماید.

حدود ۲۴ درصد از کل ساکنان سرزمین‌های عامل حملات به رژیم صهیونیستی را در جهان، یهودستیزی معرفی کرده‌اند؛ اما حدود ۱۵ درصد هم سومین گزینه را یعنی کاستی و ضعف در دیپلماسی عمومی که انتقادی مستقیم از سیاست خارجی رژیم صهیونیستی است را عامل اصلی انتقادات از رژیم در جهان می‌دانند.

اما از دیدگاه راست‌گرایان، میانه‌روها و چپ‌های رژیم صهیونیستی، مهم‌ترین عامل در خصوص انتقادات به رژیم در جهان تفاوت زیادی باهم دارد. در حالی که ۴۰ درصد راست‌گرایان یهودستیزی را عامل نخست می‌دانند، ۳۵ درصد میانه‌روها و ۶۵ درصد چپ‌گرایان رفتار و سیاست رژیم با فلسطینیان را عامل اصلی انتقادات انتخاب کرده‌اند. این تفاوت آرا نشان می‌دهد که هنوز بسیاری از صهیونیست‌ها بالاخص راست‌گرایان و مذهبیون، نیازی به دیپلماسی عمومی و بین‌المللی برای رژیم نمی‌بینند یا اینکه راه حل برون رفت از فشارهای جهانی را در تقویت سیاست خارجی یا دیپلماسی عمومی جست و جو نمی‌کنند.

این نگرش به‌خوبی نشان می‌دهد که آنان برخورد کشورهای دیگر و حتی کشورهای غربی با خود را ناشی از یهودستیزی می‌دانند. مسئله‌ای موجب می‌شود بارها از زبان مسئولین و شخصیت‌های اسرائیلی بشنویم که برخی اقدامات اروپایی‌ها در قبال اسرائیل ناشی از یهودستیزی است و نسبت خوبی به آنان و حتی اروپایی‌ها ندارند. بنیامین نتانیاهو سال گذشته در سخنانی گفته بود که رفتار اتحادیه اروپا خصمانه و ریاکارانه است.

اخیراً هم پس‌ازآنکه دیوان کیفری بین‌المللی رأی به بررسی جنایات جنگی اسرائیل داد واکنش‌های مختلفی از سوی اسرائیلی‌ها همراه شد. دنی یاتوم یکی از روسای پیشین «موساد» با اشاره به این اقدام دیوان کفیری بین‌المللی تصریح کرد که وجهه رژیم صهیونیستی خدشه‌دار شده است. وی سپس ضمن انتقاد از اقدام دولت‌های خارجی علیه رژیم صهیونیستی علیرغم آنکه سازمان‌های جاسوسی این رژیم اخیراً به این کشورها در شناسایی برخی حملات تروریستی کمک کرده‌اند و با اشاره به حکم دادگاه عالی اروپا بر وادار کردن شرکت‌های صهیونیستی بر استفاده از برچسب بر روی محصولات تولیدی در اراضی اشغالی فلسطینی، گفت: «ما بعنوان مثال، کشوری را به واسطه این حقیقت که محدودیت‌هایی را بر محصولات اسرائیلی تحمیل کرده، تنبیه نمی‌کنیم و وقتی بحث امنیت یا نجات جان بشریت مطرح می‌شود، موساد صرف نظر از نگرش سیاسی کشورهای دیگر در قبال اسرائیل، با دولت‌های خارجی وارد همکاری می‌شود.»

وی سپس توضیح داد که اطلاعاتی که سازمان جاسوسی رژیم صهیونیستی در اختیار دولت‌های خارجی قرار داده است، به خنثی کردن دستکم ۵۰ حمله در سه سال گذشته در ۲۰ کشور از جمله ایتالیا، آلمان، دانمارک و حتی ترکیه که روابط آن با اسرائیل همچنان تیره است، منجر شده است.

رئیس‌ سابق موساد تصریح کرد علیرغم آنکه رژیم صهیونیستی به دولت‌های خارجی در شناسایی حملات تروریستی کمک کرده است اما ظاهراً این اقدامات چندان تأثیری در نگرش آن‌ها نسبت به اسرائیل نداشته است و اعتبار اسرائیل در طول سال‌ها خدشه‌دار شده است.

وی سپس توضیح داد، بعنوان مثال در سال ۲۰۰۳، مطالعات بر روی هفت هزار و ۵۰۰ نفر در ۱۵ کشور اتحادیه اروپا نشان داد که اروپایی‌ها، رژیم صهیونیستی را در مقایسه با ایران، کره شمالی و ایالات‌متحده آمریکا، تهدید بزرگ‌تری برای ثبات جهان می‌دانند.

تحقیق دیگری در سال ۲۰۱۴ نیز نشان داد که اکثر مردم آسیا، اروپا و آمریکای جنوبی، به‌طور عمده نگرش منفی نسبت به رژیم صهیونیستی دارند. وی سپس توضیح داد که احتمالاً وجهه رژیم صهیونیستی به واسطه سیاست شهرک‌سازی و پیشروی در کرانه باختری آسیب‌دیده است.

طبق این گزارش، در بین سال‌های ۱۹۶۷ تا ۲۰۱۷، رژیم صهیونیستی بیش از ۲۰۰ شهرک در کرانه باختری تأسیس کرد و امروز این منطقه، محل اسکان بیش از دو میلیون نفر است. رئیس سابق موساد در این خصوص گفت: «اسرائیل بعنوان غاصبی دیده می‌شود که دیگران را سرکوب می‌کند و همین امر، روابط سیاسی این کشور را با کشورهای دیگر، دشوار کرده است زیرا آن‌ها آزادانه (با استفاده از قدرتی که در اختیار دارند)، می‌توانند در عرصه بین‌الملل، ما را آزادانه مورد حمله قرار دهند.»

اروپای شرقی؛ راهی برای ورود اسرائیل به اتحادیه اروپا؟

اتحادیه اروپا همواره در خصوص مسئله فلسطین بر پایه دو دولت و مرزهای 1967 اصرار داشته و همواره در سیاست‌های اعلامی‌اش این راهبرد را دنبال کرده است. راهبردی که اکنون به سیاست اعلامی بسیاری از کشورهای اسلامی اعم از اتحادیه عرب و ترکیه هم تبدیل شده است.

به‌رغم موضع‌گیری مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا توقع می‌رفت اتحادیه اروپا بر اساس سیاست اعلامی ثابتش معامله قرن را رد کند اما این اتفاق نیفتاد و اتحادیه اروپا برای تصویب قطعنامه‌ای به توافق نرسید. پایگاه صهیونیستی کان در خبری فاش کرد قرار بوده در این بیانیه «شدیداللحن» طرح پیشنهادی ترامپ موسوم به معامله قرن محکوم شود. به ادعای این شبکه، اتحادیه اروپا قصد داشته تل‌آویو را تهدید کند که اگر اراضی اشغالی کرانه باختری را ضمیمه کند، ممکن است با تدابیر تنبیهی مواجه شود. با وجود این، «دو کشور اروپای مرکزی» از شکل‌گیری اجماع و صدور این بیانیه جلوگیری کرده‌اند. پایگاه «یدیعوت آحارونوت» گزارش داده است که مجارستان و جمهوری چک از جمله کشورهایی بوده‌ که با صدور این بیانیه مخالفت کرده‌اند. آورده شدن نام جمهوری چک به رغم نزدیکی این کشور با رژیم صهیونیستی در ماه‌های اخیر کمی عجیب و غیرمنتظره بود؛ زیرا این کشور مرکز بسیاری از اقدامات تحریمی و ضد اشغالگری اسرائیلی‌هاست. این در حالی است که خرداد امسال آندره بابیش نخست وزیر چک در گفت‌وگوی مطبوعاتی گفته بود: جمهوری چک هرگز اقدام به انتقال سفارت خود از تل‌آویو به قدس اشغالی نمی‌کند، زیرا دولت وی به موضع اتحادیه اروپا و قطعنامه‌های سازمان ملل متعهد است و هم‌اکنون هیچ کشور اروپایی نمی‌خواهد سفارت کشورش را منتقل کند و جمهوری چک از آن جدا نیست. رژیم صهیونیستی هم‌پیمان قدیمی جمهوری چک است و رابطه میان ما از حالت عادی بیشتر و بهتر است، با همه این‌ها جمهوری چک عضو اتحادیه اروپاست و در خصوص قدساشغالی توافق‌نامه‌های بین‌المللی وجود دارد که کشور ما به آن متعهد است. جمهوری چک در ماه‌های اخیر روابط خوبی با صهیونیست‌ها داشته است که پایه‌گذار آن رئیس‌جمهور این کشور است. آذرماه سال گذشته میلوش زمان در کنست رژیم صهیونیستی به عبری گفته بود: «انی یهودی» یعنی من یک یهودی هستم. در ماه‌های اخیر شاهد تغییر موضع برخی کشورهای اروپایی در خصوص راه‌حل فلسطین بوده‌ایم؛ روندی که بیش‌ازپیش حامیان فلسطین را نگران کرده است.

جمع‌بندی

در پایان می‌توان گفت نگرش اروپایی‌ها به اسرائیلی‌ها و بالعکس در میانه افکار عمومی علی‌رغم برخی روابط سیاسی حتی در میان کشورهای اروپای غربی، چندان مثبت نیست. مسئله‌ای که بارها هشدارهای مقامات اسرائیلی را به دنبال داشته است. گفتنی است که این مسئله ریشه در تاریخ و نگرش نه‌چندان مثبت اروپایی‌ها نسبت به یهودیان و اقدامات رسانه‌ای یک دهه اخیر بسیاری از جنبش‌های مردمی ضد صهیونیستی اروپا هم دارد.

علی‌رغم تمام موضع‌گیری‌ها و متهم کردن مقامات و افکار عمومی اروپایی به یهودستیزی و دشمنی با رژیم صهیونیستی، اما صهیونیست‌ها آرزوی پذیرفته شدن به عنوان یک همکار راهبردی و پیوستن به ناتو است.

محسن فایضی

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها