عربستان در خاک کشتی

1ـ پول‌های نفتی دهه 70 و 80 میلادی برای قبایل بیابان‌نشین حجاز آن‌قدر خارج از تصور بود که طی دو دهه، چهره عربستان را به‌طور کامل عوض کرد.
کد خبر: ۱۲۳۶۰۷۵

اگر از حاجیان سی چهل سال پیش خودمان بپرسید که در سفر به مدینه و مکه با چه چیز رو به رو شده‌اند، احتمالا برایتان از شهرهایی درب و داغان، خاک گرفته، عاری از بهداشت و در یک کلمه، عقب مانده خواهند گفت که حاجیان را مجبور می‌کردند برای غسل وارد آبگیرهای سنتی شوند. ولی رشد قیمت نفت خیلی چیزها را عوض کرد و بادیه‌نشین‌ها به‌سرعت شترها را کنار گذاشتند و سوار خودروهای لوکس آمریکایی شدند. ساختمان‌های خاک گرفته خراب شدند و برج‌ها و پاساژها و آسمانخراش‌ها جای آنها را گرفتند. سبک زندگی جوانان عربستان با سرعت نور تغییر کرد و این وسط چیزهایی حسابی دست و پا گیر بود؛ همان مقررات عجیب و غریبی که خیلی از ما به آن خندیده‌ایم.
2ـ عربستان کشور تندروهاست. آنها سلاطین بلامنازع تندروی در سال‌های گذشته بودند. حالا اما چند سالی است حاکمان سعودی گیج شده‌اند. آنها نمی‌توانند بین سبک زندگی غربی که عاشقش هستند و عقاید و مقررات خشک خود تعادل برقرار کنند. البته سال‌هاست آنها عقایدشان را در مدینه و مکه خلاصه و بقیه عربستان را عاری از دین کرده‌اند. خرده اخبار و تصاویری که از ریاض و جده و دمام می‌رسد این گزاره را ثابت می‌کند که عربستان به هیچ کشور اسلامی نیست. انگار که عربستان اروپا شده و مدینه و مکه، واتیکان. اخبار این یکی دو روز اما میخ آخر بر تابوت عقاید افراطی سعودی‌ها بود.
3ـ از اوایل دهه 50 میلادی، خانواده مک ماهون به این فکر افتادند که مسابقات ورزشی را برگزار کنند؛ خانواده‌ای اصالتا ایرلندی که علاقه زیادی به کشتی از نوع «کچ» و درگیری‌های نمایشی داشتند و البته کار خانوادگی را به هر چیزی ترجیح می‌دادند. همین سلیقه‌ها باعث شد هر‌چه پول دارند وارد این مسابقات کرده و بالاخره سال 1980، WWE را تاسیس کنند، بزرگ‌ترین شرکت برگزاری مسابقات کشتی نمایشی در سراسر جهان که سال 2018، بیش از 930 میلیون دلار درآمد داشته است. حالا درآمد این شرکت از کجا می‌آید؟ از حق پخش تلویزیونی، تبلیغات و البته شرط بندی! و سوال مهم‌تر این‌که WWE چه ربطی به عربستان سعودی دارد؟
4ـ سال 2014، توافق‌نامه‌ای بین WWE و دولت سعودی امضا شد مبنی بر برگزاری این مسابقات در عربستان. اتفاقی که از همان ابتدا با اعتراضاتی همراه بود. اما تاکنون شش‌بار این مسابقات در شهرهای جده و ریاض برگزار شده که از سال 2018، پخش زنده جهانی هم داشته و قرار است چهارمین مسابقه پخش زنده، پنجشنبه این هفته در ریاض برگزار شود. رقابتی که یک اتفاق جدید در آن رخ خواهد داد؛ برای اولین بار، زنان هم در این مسابقات حضور خواهند داشت و چهره‌های معروف کشتی کچ دنیا در استادیوم ملک فهد جمع می‌شوند تا به قول یکی از زنان ورزشکار حاضر در این رقابت‌ها «بخشی از تاریخ باشند.»
5 ـ یک‌بار دیگر تاریخ چند سال اخیر عربستان را مرور کنید. کشوری که تندروی در آن حتی اجازه نمی‌دهد زنان و مردان در رستوران، کنار هم غذا بخورند حالا به جایی رسیده که مسابقات کشتی‌کچ زنان را برگزار می‌کند. کشوری که پر از تناقضات است و پازلی در هم ریخته که هر چه می‌گذرد حل آن سخت‌تر می‌شود و معلوم نیست تا چند سال آینده چه سرنوشتی خواهد داشت. هر چند بعید نیست با اروپایی ناقص‌الخلقه و جدید مواجه شویم که واتیکان را در خود هضم کرده است.

محمدتقی حاجی‌موسی
عضو شورای سردبیری

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها