حالا چهار روز از غروب سرخ و خونین و دهشتناک کربلا گذشته؛ از عاشورای غمبار. انگار که 4000 سال گذشته، بس که سخت بود و سنگین و عظما مصیبتی بر زینب کبری و اسرای کربلا... هنوز بعد از 1400 سال، خون حسین و یارانش تازه است و مصیبت بازماندگانش عظیم. و ایرانیان چه خوب همراهی میکنند با دختر علی(ع) و مصیبتش...
آیینهای عاشورایی که از دهه اول محرم در سرتاسر کشورمان برگزار شده بود، تا سوم امام یعنی پنجشنبه گذشته با قوت و قدرت همچنان ادامه داشت و این سوگواری در بسیاری نقاط کشورمان در دهه دوم محرم نیز پابرجاست و در برخی مناطق حتی تا اربعین حسینی.
و مردم خوزستان چه خوب مردمی هستند و چه خوب برای مولایشان عزاداری کردند؛ با مراسم و آیینهایی که هشتتای آن ثبت ملی هم شده است. این آیینها شامل آیین سه روزه شوشتر، نخل مقوم حسین شوشتر، سینه زنی سه سنگ، سینی حضرت قاسم(ع)، شیدونه، تعزیه شوش، کولکی بهبهان و مشعل گردانی است.
اما آیین سه روزه شوشتر یا آیین سه روزه شهدای کربلا، دو روز پس از روز عاشورا برگزار میشود. در این آیین که تنها درشهرستان شوشتر برگزار میشود، اجساد شهدا را که به مدت دو روز روی زمین باقی ماندهاند به صورت نمادین دفن میکنند. تعدادی از بازیگران و شبیه خوانان هیاتها، لباسهایی با نقشهای متفاوت را بر تن کرده و با معرفی یک به یک شهدا با نوحه خوانی اجساد را از زمین بلند کرده و به شکل نمادین به خاک میسپارند. امروزه با توجه به جمعیت زیاد استقبال کنندگان درزمان اجرای مراسم، اجساد شهدا را بر روی تخت بزرگی که از قبل آماده شده قرار داده و مردگان را برای دفن به طرف چادر هیات میبرند.
فاطمه مرادزاده
ایران