به گزارش جام جم آنلاین از باشگاه خبرنگاران جوان، رادارها دستگاههای رادیویی هستند که برای مشاهده، تشخیص یا آشکارسازی اجسام و نیز اندازهگیری برخی ویژگیهای آنها به کمک موجهای رادیویی به کار میروند.
کاربرد اولیهٔ رادار و محل پیدایش و رشد آن در صنایع نظامی و هوانوردی بودهاست. رادارهای نظامی برای کاربردهای نظارت، ردیابی هدف، هدایت و ناوبری، و دیدن از پشت موانع ساخته میشوند.
کاربردهای غیرنظامی رادار در سیستمهای تصویربرداری ماهوارهای، هدایت کشتی و هواپیما، هواشناسی، کنترل ترافیک و اتومبیلهای هوشمند است.
رادارهای به کار رفته در صنایع نظامی، جزئی از سیستم های پدافند هوایی نیروهای نظامی کشورهای دنیا هستند که وظیفه رصد و شناسایی دشمن را دارند و به محض شناسایی، موقعیت دشمن را به سامانههای دفاعی و پدافندی مخابره میکنند؛ هر کدام از این رادارها نیز مربوط به شناسایی ادواتی است که از سوی دشمن برای حمله استفاده میشود.
کشورمان ۴۰ رادار پدافندی دارد که هر کدام کارآییهای خاص خودشان را در اعلام خبر حمله دشمن به سامانههای دفاعی دارند.
رادار ایرانی عصر
رادار عصر اولین رادار سهبُعدی آرایه فازی بردبلند ایران است که به دست متخصصان داخلی کشورمان در نیروی دریایی ارتش و وزارت دفاع طراحی و تولید شده است. روز چهارشنبه ۶ آذر ۹۲ رونمایی شده و هم اکنون نیز در یگانهای مختلفی مورد استفاده قرار گرفته و در حال انجام ماموریت است.
جدیدترین نسخه رادار عصر بر روی ناوشکنهای جماران ( کلاس موج ۱ ) و دماوند ( کلاس موج ۲) نصب شده است تا این ناوشکنها قدرت بیشتری در شناسایی پرندههای مختلف داشته باشند.
ویژگی های فنی
رادار عصر قادر است اهداف را تا شعاع ۲۰۰ کیلومتری شناسایی و کشف کند. قابلیت کشف و رهگیری اهداف هوایی و سطحی، توانایی رهگیری ۱۰۰ هدف بهصورت همزمان و مقابله با جنگ الکترونیک از جمله مهمترین ویژگیهای این رادار به شمار میرود.
این رادار نخستین رادار سه بعدی آرایه فازیساخت صنایع دفاعی کشورمان است که اهداف مورد نظر را تا شعاع ۲۰۰ کیلومتر کشف می کند. از ویژگیهای این رادار، قابلیت کشف و رهگیری اهداف هوایی و سطحی، توانایی رهگیری ۱۰۰ هدف بهطور همزمان، مقابله با جنگ الکترونیک و کاهش توان مصرفی است. رادار عصر قابلیت تفکیک اهداف را ارتقا داده است.
به گفته مقامات نظامی کشورمان رادار عصر برای منطقه مدار ۱۰ درجه ساخته شدهاست. این رادار دید نیروی دریایی ارتش را افزایش داده و توانایی شناسایی انواع موشکهای کروز را دارد. این رادار میتواند دوست و دشمن را تشخیص دهد. این رادار هم در سواحل قابل استفاده است و هم بر روی شناورها نصب میشود.
رادار بومی عصر روز چهارشنبه ششم آذرماه ۹۲ به عنوان جدیدترین سامانه راداری آرایه فازی نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با حضور امیر سرتیپ موسوی جانشین فرمانده کل ارتش و امیر دریادار سیاری فرمانده نیروی دریایی ارتش رونمایی شد.
تست و عملیاتی شدن
امیر دریادار غلامزاده رئیس جهاد خودکفایی نیروی دریایی ارتش دوازدهمین روز شهریورماه ۹۲ در حاشیه اولین همایش فناوریهای نوین دریایی که در نوشهر در حال برگزاری است، با حضور در جمع خبرنگاران از تست جدیدترین رادار دریایی برد بلند آرایه فازی با نام «عصر» خبر داد و گفت که این رادار که به دست متخصصان صنعت دفاعی و نیروی دریایی ساخته شده هماکنون تحت آزمایش است و بر روی برخی ناوهای نیروی دریایی نصب خواهد شد.
این سخنان نشان از آزمایش این رادار دوماه پیش از روز رونمایی آن دارد که در همان سال ها با وجود تشدید تحریم ها نشان از اقتدار و خودکفایی نیروهای مسلح دارد.
رادار عصر در رسانه های خارجی
پایگاه خبری ترندنیوز متعلق به جمهوری آذربایجان روز سوم سپتامبر ۲۰۱۳ در مطلبی به بررسی این موشک پرداخته و خبر رونمایی از آن را با عنوان ازمایش نخستین رادار برد بلند دریایی ایران به نقل از امیر دریادار غلام زاده اعلام کرده است.
کلام آخر
تولید داخل بودن انواع رادارهای میانبرد و دوربرد برای ایجاد یک پوشش کامل در نواحی مختلف بسیار راه گشا بوده و تمامی مسیرهای ورودی به کشور و شیارهایی که برای نفوذ مهاجمین خطرناکی، چون موشکهای کروز و تسلیحات هواپرتاب دورایستا استفاده میشود به طور دائم زیر نظر خواهد بود.
جمهوری اسلامی ایران همانند دیگر کشورهای دنیا حافظ منافع ملی خود است و برای تحقق این امر از هیچ تلاشی فروگذار نیست؛ همانطور که پس از پیروزی انقلاب اسلامی با وجود تهدیدات و دسیسههای دشمن قد خم نکرده و در صنعت نظامی با ساخت تجهیزات بومی جزء ارتشهای قدرتمند دنیا محسوب میشود. نظام جمهوری اسلامی ایران این روند را ادامه می دهد تا پیشرفتهای وسیعتری در ساخت رادارها و تجهیزات نظامی در مقابل تهدیدها داشته باشد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگو با محسن بهرامی، گوینده کتاب «مسیح بازمصلوب»
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم: