2 روایت از قتل خاشقجی، بازار کتاب ترکیه را تکان داد؛ یکی اثری که دربردارنده اتفاقات دقایق آخر زندگی این روزنامه‌نگار است و دیگری به قلم خدیجه چنگیز، نامزد خاشقجی

ناگفته‌های «خدیجه» از «جمال»

جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار منتقد عربستان سعودی وارد کنسولگری این کشور در استانبول شد، اما هیچ‌کس خروج او را ندید. این اتفاق رفته رفته به ماجرای هولناکی بدل شد که در سطح بین‌الملل حواشی و اتفاقات بسیاری را به دنبال داشت. بسیاری در سراسر جهان این اتفاق را دنبال کردند و هربار رسانه‌ها هم درباره‌اش نوشتند تا پرده از راز ناپدید شدن خاشقجی که طبعا به قتل هم رسیده بود، بردارند. ماجرا با حواشی بسیار پیش رفت و گمانه‌زنی‌ها هم در این میان بسیار بود. از یک طرف ابتدا کنسولگری عربستان قتل این روزنامه‌نگار را رد می‌کرد و از سوی دیگر نامزدش که بیرون کنسولگری منتظرش مانده بود، تاکید می‌کرد جمال خاشقجی ورودی بی‌بازگشت به این مکان داشته است. بالاخره بعد از دو هفته و با فشارهای بین‌المللی عربستان قتل خاشقجی را پذیرفت و آن را یک اتفاق دانست! دادستانی کل عربستان سعودی بعد از تغییر چندباره ادعاهای خود در این باره، نهایتا در تاریخ 24 آبان امسال (15 نوامبر) اذعان کرد که این روزنامه‌نگار منتقد در داخل کنسولگری تکه‌تکه شده است. حاشیه‌های ماجرا هم اندک‌اندک فراموش شد اما انتشار کتاب‌هایی درباره این جنایت هولناک این روزها در ترکیه توجه بسیاری را به خود جلب کرده است.
کد خبر: ۱۱۸۶۵۳۳

نتیجه روزنامه‌نگاری تحقیقی
اولین کتاب، نوشته سه روزنامه‌نگار است؛ عبدالرحمان سیمسک، نظیف کارامان و فرهات اونلو سه روزنامه‌نگار ترکیه‌ای براساس فایل صوتی به‌جا‌مانده از این جنایت، کتابی را منتشر کرده‌اند.
کتابی منتشر شده که ابعاد تاریک یک جنایت هولناک را روشن می‌کند و به اتفاقات عجیب و مهمی که در ده دقیقه گذشت و هفته‌ها رسانه‌های جهان را درگیر خود کرد؛ قتل جمال خاشقجی روزنامه‌نگار سعودی در کنسولگری این کشور در ترکیه. هر چند تا کنون درباره این‌که این فایل چگونه ضبط و به دست ترکیه افتاده، اطلاعات واضحی اعلام نشده است، اما در هر صورت این فایل حدودا ده دقیقه‌ای که ثابت می‌کند خاشقجی در کنسولگری به قتل رسیده، دستمایه نگارش یک کتاب شده است. در این کتاب که «جنایت دیپلماتیک، اسرار تاریک قتل جمال خاشقجی» نام دارد، به نحوه عملیات سعودی برای کشاندن این روزنامه‌نگار به داخل کنسولگری و ادامه ماجرا پرداخته می‌شود. البته نویسندگان این کتاب می‌گویند به صورت مستقیم به فایل‌های صوتی دسترسی نداشته‌ و کتاب را براساس اطلاعات اخذ شده از ماموران امنیتی نوشته‌اند. این کتاب اولین‌بار به زبان ترکی در دسامبر سال گذشته میلادی منتشر شده اما هنوز در رسانه‌های ترکیه بیشتر در حد مرور و معرفی به آن پرداخته شده است.

کتاب به چه سوالاتی پاسخ می‌دهد؟
کتاب قرار است ابعاد یک جنایت هولناک را روشن کند و 5/7 دقیقه آخر زندگی جمال خاشقجی را روایت کند. پس طبیعتا تلاش می‌کند به تمام سوالاتی که پیرامون این ماجرا پیش آمده پاسخ دهد. آن‌طور که روزنامه‌نگاران ترک نوشته‌اند، کتاب به این سوالات پاسخ می‌دهد:
5/7 دقیقه قبل از مرگ جمال خاشقجی چه اتفاقی در کنسولگری رخ داد؟ چه کسی قتل را برنامه‌ریزی کرد و انجام داد؟ جسد خاشقجی چگونه تجزیه و نابود شد؟ لحظه قتل و قبل از آن تیم حاضر در کنسولگری چه گفتند؟ شخصیت مرموزی که رئیس اطلاعات عربستان سعودی کشف کرده، چه کسی است؟ سربازان سرویس مخفی ام‌آی‌تی در دفتر مرکزی چه گفتند؟ در حال حاضر جسد خاشقجی کجاست؟ هویت تیم ترور 3+15 چیست؟ چه کسانی درگیر ترور هستند و مهم‌تر از همه چه کسی دستور قتل خاشقجی را صادر کرده است؟ کتاب به دنبال طرح سوالات انتقادی برای دنیاست و علاوه‌بر پاسخ به پرسش‌های ذکرشده می‌خواهد درباره این جنایت از دنیا سوالاتی بپرسد و انتقاداتی را مطرح کند.

یک کتاب دیگر در راه است
چه اشکالی دارد خدیجه چنگیز، نامزد روزنامه‌نگار مقتول هم تا تنور داغ است به قول معروف نانش را بچسباند و در فضای مجازی و واقعی غوغایی به پا کند. او این روزها خبر داده که کتاب خاطراتش از نامزد مرحومش آقا جمال آماده انتشار و قرار است به‌زودی در ترکیه روی پیشخوان کتابفروشی‌ها قرار بگیرد.

آن‌طور که خدیجه چنگیز اعلام کرده، این کتاب دربر دارنده خاطراتش از زمان آشنایی تا به قتل رسیدن جمال است و همه چیز را در این بازه زمانی روایت خواهد کرد تا نشان دهد مقتول چطور انسانی بوده و چه دیدگاه‌هایی داشته، چه اتفاقاتی را از سر گذرانده و در نهایت هم برسد به آن روزی که پشت در کنسولگری عربستان در استانبول منتظر بازگشت نامزدش بوده است.

ترک‌ها بازی را بلدند
حالا خبر انتشار این کتاب‌ها در رسانه‌های جهان دست به دست می‌شود، کتاب اول برای فروش در ‌آمازون ارائه شده و کتاب دوم هم به‌زودی عرضه خواهد شد. در مدت زمانی کم هر دو کتاب به زبان‌های دیگر ترجمه شده و احتمال زیاد چاپ‌های متعددی را هم تجربه خواهند کرد.
ترکیه در بعد رسانه‌ای ماجرا از این اتفاق بهره خوبی برد، هم عکس معروف امراه یورولماز در رسانه‌های جهان حسابی سر و صدا کرد و موجب شهرت این عکاس و عکس مهمش شد و هم در بعد سیاسی آورده‌های زیادی برای این کشور داشت.

انتشار کتاب‌ها هم ماجرا را زنده نگه می‌دارد و هم موجب انتشار آثاری می‌شود که دوباره توجه‌ها را به ترکیه جلب می‌کند تا روایت‌های تازه‌ای از ماجرا بخوانند.

زینب مرتضایی‌فرد

فرهنگ و هنر

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها