در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
اگر تعادل بین ورود ارز به بازار و میزان تقاضای بازار به هر دلیل بهم خورده و کفه عرضه پایینتر از تقاضا قرار گیرد، نتیجتا این اتفاق باعث ایجاد تورم و افزایش حجم نقدینگی میشود و همین امر به رشد نرخ دلار در بازار دامن خواهد زد.
اما نکته حائز اهمیت این است که وابستگی اقتصاد ایران به نفت میتواند باعث تکانهای اقتصادی شدید و منفی شدن رشد اقتصادی کشور در سالهای آینده باشد که بایدمسئولان و سیاستگذاران اصلی اقتصاد کشورمان با نگاه کارشناسانه، موشکافانه و جدی درباره این امر مهم چارهاندیشی داشته باشند.
این درحالی است که متاسفانه ۵۷ درصد صادرات کشور و ۵۳ درصد واردات ایران تنها با چهار کشور انجام میشود که این نشان دهنده عملکرد ضعیف دولت. مسئولین امر و تجار و سرمایه گذاران کشور در حوزه ارتباط موفق اقتصادی و تجاری با دیگر کشورهای جهان و عدم شناخت درست از بازارهای جهانی است.
از سوی دیگر کشور ما در تولید بسیاری از محصولات کشاورزی مسیر خودکفایی را در پیش گرفته و پتانسیل لازم برای تولید بسیاری از محصولات در کشور وجود دارد . بنابراین واردات بی رویه این محصولات منجر به خروج بخش مهمی از ارز از کشور و ضربه به اقتصاد خواهد شد.
آنچه مسلم است نرخ ارز به طور قطعی قابل پیش بینی و کنترل نیست، چون عرضه ارز تنها با افزایش صادرات و توسعه همکاری با کشورهای طرف معامله امکان پذیر است . ثبات نرخ ارز تا حدود زیادی تابع سیاست های دولت است و عدم شفافیت و دوگانگی در سیاست های اقتصادی باعث بروز رانت و سوء استفاده دلالان شده و تبعات منفی بر نرخ ارز و رشد اقتصادی دارد. عدم اطمینان فعالان اقتصادی از آینده نرخ ارز و عدم ثبات اقتصادی برای سرمایه گذاران مهمترین عاملی است که به اقتصاد کشور و تولید و جذب سرمایه گذاری برای رونق اقتصاد ضربه خواهد زد.
هرچند نباید فراموش کنیم پروندهای قابل توجهتر مقابل اقتصاد کشورمان به نام کارشکنیهای اقتصادی آمریکا گشوده شده و میزان اثربخشی تحریم ها علیه ایران به میزان وابستگی اقتصاد کشور به معاملات دلاری بستگی دارد. این درحالی است که با حرکت تدریجی قدرت های نوظهور اقتصادی مانند چین و روسیه و هند در راستای حذف دلار از مبادلات تجاری بویژه معاملات نفتی اکنون فرصت بسیار مناسبی برای ایران فراهم شده تا دلار را از مبادلات تجاری حذف و تجارت با این کشورها را گسترش دهد.
از طرفی بخش مهمی از افزایش نرخ ارز بدلیل التهابات و جو روانی و هیجانی حاکم بر جامعه بوده است. دولت و رسانه ها باید با کنترل این جو حاکم نرخ ارز را بر اساس منطق اقتصادی سیاست گذاری کنند. آسیب پذیرترین بخش جامعه که از عدم ثبات اقتصادی و عدم اطینان از آینده اقتصادی کشور ضربه خواهند خورد اقشار متوسط و ضعیف مردم هستند که فشار اصلی این نابسامانی بر دوش آنهاست و این مهمتریم مسئله ایست که سیاست گذاران نظام ارزی و پولی کشور باید برای آن چاره اندیشی کنند.
به این ترتیب برای کنترل نرخ ارز و جلوگیری از تاثیرات منفی نوسانات ارز بر اقتصاد کشور و در راستای اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی باید شرایط و زیرساختهای لازم برای حضور موفق در بازارهای جهانی و رونق صادرات و اقتصاد غیر نفتی و خروج از اقتصاد واردات محور فراهم گردد اقتصاد کشورمان از تک محصولی بودن خارج شده و جریان ارزهای خارجی در اقتصاد متناسب باشد.
دکتر مهدی کریمی تفرشی، عضو هیات مدیره کنفدراسیون صنعت ایران
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
حسن هانیزاده در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
گیتی خامنه از دغدغههای محیطزیستیاش میگوید
علی داوودی و پدرش در تحریریه روزنامه «جامجم»:
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد