مسیح کشاورز در ادامه در گفتوگو با جام جم آنلاین گفت: برآورد آمار دقیق نیازمند داشتن یک برنامه قوی و حسابشده است. در این رابطه باید مسائل متعددی مشخص شود. بهطور مثال ما باید مشخص کنیم که میزان کشت برنج در کشور چقدر است و شرایط جغرافیایی برای کاشت برنج چگونه است. این را هم باید برآورد کنیم که نیاز به برنج در کشور تا چه اندازه است.
دبیر انجمن واردکنندگان برنج افزود: ما برای مشخص کردن این موارد نیاز به برنامههای 5 ساله و 10 ساله و یا کوتاهمدت داریم. اما برنامهای برای اینها وجود ندارد و همین میشود که برای ارائه آمار و فقط برای اینکه یک عددی منتشر کنیم وارد یکرویه غیرواقعی میشویم و مثلاً میگوییم که میزان تولید برنج در سال دو میلیون و 400 هزار تن است.
وی تأکید کرد: آمار غیرواقعی را میتوان از همینجا متوجه شد. چطور بهصورت ناگهانی آمار تولید برنج تا این اندازه بالا میرود و به 700 هزار تن بیشتر افزایش پیدا میکند؟ آیا فنّاوریهای ما بهبودیافته یا اینکه میزان آب در کشور بیشتر شده است؟ پس به این نتیجه میرسیم که آمارها منطقی نیست.
کشاورز گفت: مصرف برنج خارجی نهتنها کم نشده که افزایش هم یافته است. ما اگر میتوانستیم بهاندازه کافی در داخل کشور برنج تولید کنیم به این میزان واردات برنج نیازی نداشتیم. تمامی این موارد نشان میدهد آمارهایی که ارائه میشود هیچکدام مستند نیست. ما اگر آمار درستی در اختیار داشته باشیم متوجه میشویم که این آمارها چقدر میتوانند تعیینکننده باشند. ما هماکنون به 800 هزار تن برنج نیاز داریم. این میزان چرا باید از طریق واردات به دست بیاید؟
این مقام مسئول تصریح کرد: واقعیت جامعه ما این است که اقشار متوسط رو به پایین که شش دهک را دربرمی گیرد برنج خارجی را مصرف میکنند. هماکنون میزان صادرات خارجی برنج 5 درصد کاهشیافته است و 950 هزار تن در هفت ماه نخست سال واردات داشتهایم. هر تن بهطور متوسط 1200 دلار به فروش میرسد.
وی درباره میزان قاچاق برنج گفت: اگر ارز شرایط کنونی را نداشت قاچاق برنج جای توجیه داشت اما امروز تحت هیچ شرایطی قاچاق برنج اتفاق نمیافتد چراکه برای قاچاقچیان هزینه سنگینی دربر دارد. هماکنون برنج با ارز 4200 تومانی خریداری میشود. البته اگر برنج صادر شود توجیه اقتصادی را دارد.
کشاورز یادآور شد: برنجی که وارد کشور میشود باکیفیت است. درواقع کشورهای خارجی برنج باکیفیت خود را صادر میکنند تا درآمد بهتری داشته باشند. البته چون فکر میکنیم برنج خارجی یکسوم داخلی قیمت دارد پس حتماً باید بیکیفیت باشد که اصلاً درست نیست. برنجهای خارجی در کارخانههای مدرن و با بهترین شرایط تولید میشود.
دستورالعملهایی که خرید را گران کرده
دبیر انجمن واردکنندگان برنج درباره دستورالعملهای ممنوعیت واردات برنج نیز گفت: ممنوعیت باعث میشود تا برنج را 300 الی 400 دلار گرانتر بخریم. تقاضای بالا باعث افزایش قیمت جهانی میشود. برنجی که میتوانستیم با 800 دلار بخریم اکنون با 1200 دلار باید تهیه کنیم.
کشاورز در پایان درباره پیشبینی آینده تولید برنج و احتمال بیکاری برنجکاران گفت: اتفاقاتی میافتد که همه فکر میکنند برنج در بازار داخلی به فروش نمیرود و این ذهنیت هم به وجود میآید که عده زیادی از برنجکاران بیکار خواهند شد که کاملاً غلط است. صادرات برنج خارجی اگر روند عادی خودش را داشته باشد رقابت بهتری شکل میگیرد. باید اصولی رعایت شود تا قیمت برنج داخلی پایینتر بیاید و میزان واردات هم کمتر بشود.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
ابراهیم الموسوی، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با «جامجم»:
در گفتوگو با بهرام کلهرنیا، دبیر هفدهمین جشنواره تجسمی فجر عنوان شد
رئیس کمیسیون عمران و حملونقل شورای شهر تهران درگفتوگو با «جامجم»:
«جامجم» در گفتوگو با مدیر بخش زلزله و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، دلایل بروز و راههای مهار فرونشست زمین را بررسی میکند