سردار «اسماعیل کوثری» در گفتوگو با جام جم آنلاین به مناسبت سالروز آزادسازی سوسنگرد به دست رزمندگان اسلام در آبان ماه 1359 ضمن ایراد نقطه نظرات خود به سؤالات جام جم آنلاین پاسخ داد که در این متن میخوانیم:
در رابطه با آزادسازی سوسنگرد بهفرمان امام خمینی(ره) که در تاریخ ۲۵ آبان ماه ۱۳۵۹ اتفاق افتاد، نقش مقام معظم رهبری همراه با نیروهای جنگهای نامنظم، ارتش و سپاه را در چه سطحی از معادلات نظامی تحلیل میکنید؟
باید بگوییم که از ابتدای آغاز جنگ تحمیلی، در ماههای اول وجود و حضور میدانی مقام معظم رهبری که آن زمان نماینده حضرت امام(ره) در شورای عالی دفاع بودند تأثیر بسزایی در معادلات آفندی و پدافندی رزمندگان داشت بهگونهای که هرگونه کم و کاستی در میدان نبرد توسط ایشان رصد و در کوتاهترین زمان با هماندیشی فرماندهان و نیروهای مردمی در خصوص رفع آن مشکل چاره اندیشیده و موانع را از سر راه رزمندگان برمیداشتند.
همینطور حضور شهید بزرگوار دکتر مصطفی چمران در کنار حضور آقا بسیار اثربخش بود. درآمیختگی تجربه گرانبهای شهید چمران باصلابت مقاومتی محکم و مصمم مقام معظم رهبری در جهت مقابله کردن با دشمن و نیز اصرار ایشان برای حضور بین رزمندگان بهویژه در استان خوزستان؛ باعث بالا رفتن روحیه بسیار زیاد رزمندگان شد.
حضور رهبری در جریان عملیات آزادسازی سوسنگرد، چه تأثیری روی مردم بومی منطقه گذاشت؟
اولاً موجب قوام و تثبیت ستاد جنگهای نامنظم به فرماندهی دکتر چمران شد. همینطور حضور معظم له در بین عزیزان ما در ارتش، سپاه و نیروهای مردمی باعث شد که مردم استان خوزستان با یک روحیه بسیار مضاعفی در مقابل دشمن تادندانمسلحی که میخواست ۳ روزه استان خوزستان را از نقشه ایران جدا کند ایستادگی کنند. شاید یکی از اثرات مثبت این اقدام آن بود که وقتی مردم در برابر هجمه وسیع تبلیغات صدام که شعار حمایت از قوم عرب را سر میداد قرارگرفته بودند، حضور یک مسئول مملکتی آنهم در سطح حضرت آیتالله خامنهای کید و نیرنگ دشمنان را خنثیسازی کرد و مردم فهمیدند که مسئولان جدای از آنها نیستند.
از طرفی عظیمت حضرت آقا مردم را به آینده جنگ امیدوار کرد تا در برابر دشمن بایستند چراکه طبیعتاً در روزهای ابتدایی تجاوز ارتش بعث به لحاظ میدانی و تجهیزاتی جنگ علیه ما را حالت مغلوبه القا میکرد.
اما درنهایت در ۲۵ آبان ماه سال ۵۹ رزمندگان اسلام کاری کردند کارستان. در اصل باید تأکید کنیم دشمنی که بنا داشت چندروزه کل ایران را اشغال کند بعد از بازپسگیری سوسنگرد متوجه قدرت معنوی و توان پدافندی نیروهای مسلح ما شد و این مسئله در تاریخ جنگهای جهانی بزرگ همچون جنگ هشتساله ضبط و ثبت شد که امکانات دشمن متجاوز عامل کافی برای پیروزی آن بر مردمی مظلوم اما مقام محسوب نمیشود.
سردار افزون بر بعد نظامی، عملیات موفقیتآمیز بازپسگیری شهر سوسنگرد چه تأثیری در تحولات سیاسی کشور گذاشت؟
این عملیات یکی از موفقیتهای مثالزدنی و واقعاً باورنکردنی سال ۵۹ بود . عدم همکاری و اختلافنظر نبی صدر بهعنوان فرمانده کل قوا افشا کننده خیلی از مسائل شد. باید بگوییم وی تا خرداد سال ۶۰ این مسئولیت را به عده داشت با هر اقدامی که باید توسط رزمندگان شکل میگرفت مخالفت میکرد. بهگونهای که ادامه کارشکنیهای رئیسجمهور سابق موجبات نارضایتی اما را فراهم آورند و ایشان فرمودند بنیصدر هیچکاره است.
سرانجام سوسنگرد از حدود متصرفاتی نیروهای بعثی پاک شد و شهر بازهم به آغوش رزمندگان و خود مردم قرار بگیرد.
آزادسازی سوسنگرد چه تغییری در استراتژی عراق به وجود آورد؟
خیلی از تحلیل گران غربی ،اعراب مرتجع منطقه و صدام این تئوری در ذهنشان بود که اگر ارتش بعث عراق وارد استان خوزستان شود چون اکثراً عربزبان هستند با آنها همراه میشوند و اصلاً شما مشکلی برایشان به وجود نمیآید. درصورتیکه این عزیزان ما، نهتنها در شهر سوسنگرد بلکه در شهرهای مختلف استان خوزستان هم در درجه اول از اسلامیت خود و در جه دوم از ایرانیت و غیرت ایرانی بودن خود دفاع کردند. شما تصور کنید حتی اگر بخش کوچکی از مردم مناطق اشغالی با متجاوزان همکاری میکردند چه برد تبلیغاتی برای دشمن به همراه داشت. درمجموع تحلیلهای غلط اینچنینی که همچنان از سوی دشمنان ما ادامه دارد، نشا نمیدهد آنها هیچگاه مردم ایران را نمیشناسند.
آنها نشان دادند که چقدر پایبند مملکتشان و خصوصاً به اسلام ناب محمدی هستند و تا آخرین روزهای جنگ و ۸ سال دفاع مقدس هم و مردم خوزستان بسیار محکم در مقابل ارتش بعث عراق ایستادند و نشان دادند که تصور و برداشت استکبار جهانی و حتی ارتجاع منطقه به هیچ وجهه نسبت به مردم ما درست نبوده و باید دستمریزاد گفت به مردم خوزستان، خصوصاً مردم شریف سوسنگرد که اینچنین محکم در رزمندگان ایستادند و توانستند شهر را آزاد کنند.
محمدرضا شجاعیان/ جام جم آنلاین
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت