واقعیت هایی برای نگفتن

گوانتانامو جزیره ای است در کوبا که اکنون به واسطه بازداشتگاهی که از سوی دولت امریکا به بهانه نگهداری مظنونان به تروریسم در آن تاسیس شده ، معروف شده است.
کد خبر: ۱۱۷۳۱۹

این بازداشتگاه در حال حاضر بیش از 500 نفر را از 35ملیت مختلف در خود جای داده است. انتشار اخبار متعدد در خصوص نقض فاحش حقوق بشر در این بازداشتگاه سبب شد از چند سال پیش به این سو، گوانتانامو به مظهر نمایش ادعاهای دروغین ایالات متحده در خصوص دفاع از استانداردهای حقوق بشری تبدیل شود.
مطلبی که پیش رو دارید می کوشد با بررسی مهمترین محورهای مربوط به نقض حقوق بشر در این زندان ، به نوعی جمع بندی در خصوص بازتاب تحولات مربوط به آن بپردازد.امریکایی ها سال 2002سرنوشت افراد اسیر را هنگام جنگ علیه طالبان رقم زدند و آنها را در زندان گوانتانامو بدون رعایت حقوق بشر و حتی قوانین ایالات متحده حبس کردند. تنها حکم اجرایی رئیس جمهور ایالات متحده به نام وضعیت جنگ علیه تروریسم بهانه و دستاویزی برای به بند کشیدن این افراد و ایجاد زندان گوانتانامو شد؛ به طوری که همان زمان به طور رسمی هیچ کیفرخواست یا اتهامی علیه زندانیان تنظیم و اعلام نشد. از آنجا که پیشتر پایگاه گوانتانامو رو به تخریب و ویرانی بود، بازسازی و توسعه فضای آن پیش از پایان 2001و شروع جنگ افغانستان خاتمه یافت.
جمعیت نظامی و غیر نظامی آن سه برابر شد. اکنون فراتر از 6000 نفر در این جزیره در قالب واحدهای وابسته به نیروی ویژه ضربت (JTF)و نیروهای زندان ها در منطقه حواشی پایگاه مستقرند.شرایط موجود در زندان ها به گونه ای است که تاکنون 32مورد خودکشی در یکی از اردوگاه های گوانتانامو به ثبت رسیده است.
براساس اظهارات فرمانده جان ادموندسون - جراحی که در بیمارستان اردوگاه کار می کند 110زندانی یعنی 17درصد زندانیان در شرایط بسیار بد جسمی قرار دارند و بعضی دارای ناهنجاری های روانی هستند.
زندانیانی که به طور قطع حکم محکومیتشان از سوی کمیسیون های نظامی صادر شده در اردوگاه شماره 5نگهداری می شوند. در این اردوگاه اتاق مرگ برای محکومان به اشد مجازات قرار دارد. رئیس جمهور امریکا آنها را مبارزان دشمن توصیف کرد تا بتواند فراتر از قوانین امریکا و موازین حقوق بین الملل محاکمه شان کند. با این اقدام بوش ، رویه ای جدید و مفهومی بیگانه (ناآشنا) در حقوق بین الملل بدعت گذاری شد؛ بعلاوه با اطلاق مبارزان دشمن و نه اسیران جنگی همه حقوق اولیه آنها مطابق کنوانسیون های ژنو و روشن شدن وضعیت آنها به عنوان یک دعوی و خواست حقوقی نادیده گرفته شده است. نظامیان به عنوان بازپرسان ، دادستان ها، مشاوران جلسه دفاع و قضات در کمیسیون های نظامی مشغول به کارند. آنها فقط در مقابل رئیس جمهور خود را پاسخگو می دانند.
واندی پتن ، مدیر بخش قضایی سازمان دیده بان حقوق بشر تصریح می کند: کمیسیون های نظامی به تقاضای استیناف یا فرجام خواهی زندانیان نزد دادگاه مستقل ارزش و وقعی نمی نهند و اقامه دعوی عادلانه برای آنها تضمین نشده است.
چندی پیش پاتریک لی هی از سناتورهای دموکرات از دولت بوش درباره اتهامات مربوط به شکنجه علیه زندانیان گوانتانامو پرسید. بعضی از این اتهامات تحویل بدون محاکمه زندانیان گوانتانامو به برخی کشورهای خاورمیانه متحد امریکا که در آنها شکنجه رایج است و چند مرگ مشکوک زندانیان در پایگاه بگرام افغانستان یا کاربرد تکنیک های بازجویی خشن همراه با ضرب و شتم را شامل می شد.دیوید کل استاد حقوق از دانشگاه جورج تاون در واشنگتن معتقد است تنها 2درصد از تقاضاهای فرجام خواهی ارائه شده از سوی بازداشت شدگان گوانتانامو را دیوان عالی امریکا دریافت کرده است.
او مدعی است بیشتر تقاضاهای استیناف از سوی مراجع قضایی پایین تر رد می شده است.از نوامبر 2003، گوانتانامو از حالت پنهان خارج شد. در خود امریکا افکار عمومی به وسیله گزارشی که کمیته بین المللی صلیب سرخ از شرایط زندان منتشر کرد، از ماهیت مساله آگاه شد. خانم بئاتریس مگواند، نماینده کمیته بین المللی صلیب سرخ می گوید در جنگ بین امریکا و القاعده ، تنها از درگیری و جنگ افغانستان می توان چهره یک نبرد مسلحانه بین المللی یاد کرد. این جنگ در قالب کنوانسیون سوم ژنو قرار می گیرد و در 19ژوئن 2002با تشکیل لویه جرگه و دولت کرزای پایان یافت ؛ بنابراین زندانیان گوانتانامو تحت پوشش کنوانسیون ژنو هستند. وی می گوید: حقوق بین الملل ، امکان حبس زندانیان را به شرط ارائه اتهاماتی دقیق و مستدل با جرایم معینی در یک محکمه قضایی که ضمانت مذکور در کنوانسیون ژنو را مورد ملاحظه قرار می دهد، مشروط می داند. ملاحظات و ضمانت های اساسی یا بنیادین حقوق بشر باید اسیران گوانتانامو را شامل شود. امروزه این زندانیان ماهها یا سالها بدون گذراندن مراحل قضایی یا دادرسی صحیح در زندان به سر می برند و چیزی که برای ما غیر قابل قبول است ، همین موضوع است.

تحلیل


1- آیا گوانتانامو فقط یک اردوگاه یا یک زندان نظامی است یا مکانی برای جدا کردن زندانیان ناراضی؛ یا چرا وجود و تداومش غیر قانونی است؛ تمامی مبارزه انجمن های بشر دوستانه غیردولتی امریکا در دادگاه های نظامی بر محور این پرسشها قرار گرفته است. آنها می خواهند که قانون ایالات متحده و حقوق مندرج در آن ، در گوانتانامو رعایت شود. حال آن که دولت امریکا به میل خود و خارج از هرگونه موازین حقوقی بین المللی از جمله کنوانسیون ژنو عمل می کند. مضافا این پرسش مطرح است که آیا محاکم داخلی امریکا از صلاحیت قانونی برای محاکمه زندانیان گوانتانامو و اعضای القاعده برخوردارند؛
دولت امریکا بر این نظر است که در حوادث 11سپتامبر، محل وقوع جرم در قلمروی سرزمینی امریکا رخ داده و محاکم داخلی این کشور می توانند صلاحیت سرزمینی خویش را برای محاکمه و اشد مجازات متهمان ردیف اول از جمله شخص بن لادن و همدستان او در گوانتانامو تسری دهند؛ ولی حقوقدانان به دلیل فقدان دیوان بین المللی خاص در مبارزه با تروریسم ، صلاحیت جهانی را پیشنهاد کردند. صلاحیت جهانی یعنی صلاحیت دادگاه های همه کشورها برای تعقیب و مجازات برخی جرایم مانند دزدی دریایی و تروریسم. این مساله ، مانع عمده ای در صلاحیت محاکم داخلی امریکا، برای محاکمه زندانیان گوانتانامو متهم به عضویت در القاعده است.
با وجود این دیدگاه ، دولت ایالات متحده پیامی را برای عاملان حملات تروریستی به منظور حمایت از منافع اتباعش در خارج از امریکا فرستاد که براساس آن عاملان حملات تروریستی نباید بدون مجازات باقی بمانند. امریکا از طریق اشاعه این حکم ، دادرسی قضایی خود را تجویز و صلاحیت فراسرزمینی اش را گسترش داد.قانون 19فوریه 1986امریکا، دادگاه های این کشور را برای تعقیب و محاکمه تروریست ها (افرادی که علیه اتباع امریکا در خارج مرتکب قتل یا دیگر اعمال خشونت آمیز می شوند یا تروریست هایی که در خارج از امریکا برای ارتکاب اعمال تروریستی قتل علیه اتباع این کشور سازماندهی می شوند) صالح می داند؛ بعلاوه قانون ضد تروریسم و مجازات اعدام ایالات متحده مصوب 1996 به وزیر امور خارجه این کشور حق تعیین سازمان های تروریستی را تفویض می کند.کمیسیون های نظامی تشکیل شده به عنوان دادگاه های ویژه محاکمه از سوی دولت امریکا، با صلاحیت محاکمه اتباع خارجی متهم به جرم تروریسم به انجام دادرسی می پردازند؛ در صورتی که زندانیان گوانتانامو در خارج از مرزهای ملی امریکا و خارج از حوزه قضایی امریکا قرار دارند. در اینجا صلاحیت سرزمینی محاکم داخلی امریکا زیرسوال می رود. ایجاد این کمیسیون های نظامی به خودی خود به این معنی نیست که افراد متهم برابر با موازین بین المللی از روند محاکمه عادلانه برخوردار نخواهند بود؛ بلکه متهمان با موافقت دولت از حق استیناف و وکیل می توانند بهره مند باشند. بعلاوه دولت امریکا با کاربرد عبارت مبارزان دشمن به جای اسیران جنگی ، قواعد اولیه و بنیادین حقوق بین الملل را زیرپا گذاشت. در حقیقت می توان گفت این کشور با تعریفی متفاوت از اسرای جنگی برای اجتناب از الزامات کنوانسیون های ژنو بویژه کنوانسیون سوم قواعد تازه ای در این زمینه وضع کرده است.
2- امریکا به انعقاد موافقتنامه استرداد با کشورهای عربستان سعودی ، افغانستان و یمن برای انتقال زندانیان گوانتانامو به کشورهای مبداشان مبادرت کرد. عفو بین الملل می گوید انتقال زندانیان به کشورهای مبدا موجبات اعمال شکنجه و مجازات اعدام را برای آنها فراهم می کند.
کشورهای مبدا که تعهدی به انجام این نقل و انتقالات نداشتند، حال با تن دادن به یک معاهده استرداد، الزامات و محدودیت هایی برای دادرسی های مستقل خویش ایجاد کردند و قاعده حمایت از تبعه ای را که ماهیت جرم آن هنوز محرز نشده است نقض کردند.
کلایو استفورد اسمیت ، وکیل بریتانیایی ، 45 تن از زندانیان گوانتانامو، نگرش و عملکرد امریکا را نگران کننده می خواند و اظهار می کند: نگرش امریکایی ها به عدالت و مجازات کیفری و تاسیس زندان گوانتانامو نگرشی ساده لوحانه است. 45 موکل من در گوانتانامو جرم مشخصی مرتکب نشده اند. در واقع تمام تلاش من این بوده که سرنخی از فعالیت آنها در جنگ افغانستان پیدا کنم که هنوز پیدا نکرده ام. از سوی دیگر گفتنی است در 18ماه اول موجودیت اردوگاه ، 28اقدام به خودکشی از سوی 18زندانی به ثبت رسیده است. در آگوست 2003، در یک هفته ، بیش از 20زندانی سعی کردند خود را در سلول خویش به دار آویزند، اما هیچ کدام موفق نشدند. تنها در روز 22آگوست 2003، 10اقدام خودکشی ثبت شده است.
آنچه در زندان گوانتانامو اعمال می شود، اجرای مجازات مرگ فراتر از قانون است .انتقال مخفیانه زندانیان از یک کشور به کشوری دیگر، پروازهای مخفیانه به دستور سیا، حبس های مخفیانه در پایگاه های نظامی امریکا، کمیسیون های نظامی که پرونده های مبارزان دشمن را در اختفا نگه داشته و از دادن این پرونده ها به زندانیان و وکیل مدافعشان امتناع می ورزند، ممنوع کردن سازمان ملل برای بازدید از این پایگاه ، بازدید بسیار محدود و از پیش تعیین شده برای سناتورهای امریکایی و روزنامه نگاران ، همگی نمونه های این سیستم مخفیانه و غیر قانونی محکمه ای است.
کمیته بین المللی صلیب سرخ در بازدید از گوانتانامو تایید کرد 660زندانی از 40کشور که به 17زبان تکلم می کنند در آنجا اسیرند.
صلیب سرخ اعلام کرده که تاکنون به تبادل 85هزار نامه بین زندانیان و خانواده هایشان مبادرت کرده است. صلیب سرخ می افزاید دولت امریکا از این که چنین زندانیانی را در وضعیت اسرای جنگی قلمداد کند، امتناع می ورزد. در مقابل مقامات امریکا می گویند رفتارشان با بازداشت شدگان مطابق کنوانسیون ژنو با رعایت اصول انسانی ، تناسب و ضرورت های نظامی بوده است.
ماده 3کنوانسیون ژنو حق و صلاحیت کمیته بین المللی صلیب سرخ را درخصوص سوال و تحقیق از افراد زندانی و دسترسی به آنها به هنگام منازعه مسلحانه داخلی به رسمیت می شناسد.
بعلاوه کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل متحد و پارلمان اروپا بر نقض شدید حقوق بشر در گوانتانامو صحه گذاردند و همراه کوفی عنان با انتقاد از شیوه رفتار با زندانیان خواستار تعطیلی زندان گوانتانامو شدند ؛ همچنین کمیسیون سابق حقوق بشر سازمان ملل متحد با انتشار گزارش 54صفحه ای ، به انتقاد از روند محاکمه زندانیان گوانتانامو خارج از قواعد معاهدات بین المللی حقوق بشر پرداخت.
انتقادها و گزارش های این نهادهای معتبر بین المللی حاکی از آن است که مقامات قضایی و اجرایی امریکا در مبارزه با تروریسم بین الملل برای کنوانسیون های ژنو درخصوص شیوه رفتار با زندانیان و قطعنامه های مجمع عمومی و شورای امنیت درخصوص منع شکنجه و رفتار تحقیرآمیز ارزش و احترامی قائل نیستند.
3- وزارت امور خارجه امریکا با انتشار گزارش های سالانه به انتقاد از وضعیت حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران می پردازد. وضعیت اسفبار زندانیان گوانتانامو می تواند فرصت مغتنمی برای پاسخ به انتقادهای حقوق بشری امریکا از ایران باشد. استفاده از این فرصت و فرصتهای مشابه همچون اتفاقات زندان ابوغریب ، قالب و زمان مناسب خود را طلب می کند که امید است دولت جمهوری اسلامی ایران در قالب سازمان کنفرانس اسلامی همراه دیگر کشورهای اسلامی به انجام آن مبادرت ورزیده ، کاستی های بسیار کشوری که خود را منادی دفاع از حقوق بشر می داند، در چارچوبی رسمی و دارای پشتیبانی از سوی دیگر کشورها به اطلاع جامعه جهانی برساند.

بهانه ای برای نقض حقوق اولیه انسانی


زندان گوانتانامو خطری برای آزادی های بنیادین حقوق بشر است. امروزه وجدان آگاه و بیدار محافل حقوقی و قضایی جهان ، دولت بوش را مسوول اعمال شکنجه این زندانیان می دانند. امروزه مسوولیت قطعی دولت امریکا در قبال جبران خسارات وارد شده به نظم بین المللی حقوق بشر و هنجارهای حاکم بر آن محرز شده است. عبارت مبارزان دشمن و حذف اطلاق اسیران جنگی به زندانیان گوانتانامو، مرگ تدریجی کنوانسیون ژنو و قواعد عرفی در زمینه رعایت حقوق اسیران در درگیری های مسلحانه داخلی و بین المللی است ؛ بنابراین وقتی دولتهای تاثیرگذار در پویش های نظم حقوق بشری جهان به قواعد آن تن در ندهند نمی توان انتظام تداوم و قوام آنها را داشت.
فرمان اجرایی وضعیت جنگ علیه تروریسم رئیس جمهور امریکا، فلسفه وجود زندان گوانتانامو و نگهداری طولانی مدت زندانیان را در آن توجیه می کند. این حکم در تناقض با قوانین دادرسی امریکا و صلاحیت جهانی دیگر کشورها در مبارزه با تروریسم بین الملل ازجمله شبکه القاعده است.
همان طور که در بخش تحلیل هم اشاره شد، زندان گوانتانامو خارج از مرزهای ملی ایالات متحده و صلاحیت سرزمینی محاکم داخلی این کشور قرار دارد و از آنجا که همکاری دولتها در زمینه تعقیب ، تحقیق ، استرداد یا محاکمه تروریستی به صورت یک قاعده عرفی و الزامی درآمده ، در نتیجه امریکا در اوایل تاسیس زندان گوانتانامو خارج از این قاعده عرفی و الزامی عمل کرده است.




حسین سپهر
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها