
درباره تحریمهای مالی (طلا و اسکناس) که امروز بازخواهد گشت، واقعیت آن است که این تحریمها آنچنان اثری بر اقتصاد ایران ندارد. تحریم اسکناس، به لحاظ فنی، شدنی نیست زیرا اساسا روشهایی که بانک مرکزی برای آوردن اسکناس دارد، روشهای مبتنی بر صادرات خرد است و هیچ کس نمیتواند چنین روشی را مورد هجمه قرار دهد و آمریکاییها ابزار یا فناوریای که بتوانند مانع این روش شوند یا آن را ردگیری کنند، عملا ندارند. این واقعیت را نمیتوانیم نادیده بگیریم. درباره تحریمهای طلا یک سند در وزارت خزانهداری آمریکا به طور رسمی وجود دارد که اساسا تحریمهای طلا کارآمد نیستند. یعنی هرچیزی که از بانک خارج شود ابزارهای تحریمی آمریکا در مورد آن، بسیار کند میشود. بنابراین درباره طلا هم خود این موضوع نمیتواند موثر باشد.البته به این معنا نیست که ما از این پس در تامین طلا و اسکناس دچار مشکل نخواهیم شد، بلکه تامین حجم مورد نیاز ایران به اسکناس ارز و طلا از لحاظ لجستیکی دشوار است و خیلی کار راحتی نیست اما با این وجود، مشکل تحریمی نیست بلکه لجستیکی است و بانک مرکزی راهحلهایی دارد. اما قطعا آثار روانی دارد و باید برای مردم توضیح دهیم که این تحریمها خیلی موثر نیست. ضمن اینکه در این مرحله تحریم سوئیفت هم اجرا نخواهد شد و هنوز هم نشانهای از فشار آمریکا بر سوئیفت وجود ندارد.
الان تصمیمات داخلی تاثیر بیشتری بر بازار ارز دارند تا تحریمها و بسته سیاستی بانک مرکزی بشدت میتواند در کاهش التهابات موثر باشد. البته تحریمهای مالی اصلی و جدی در آبانماه برخواهد گشت که بانک مرکزی و وزارت نفت را تحریم خواهد کرد. از نظر نویسنده تحریمهای 15 مرداد جدی نیست و بازار هم جدی نگرفته است.
نکته پایانی آن که به لحاظ سیاسی، آمریکا از برجام خارج شده اما هنوز از لحاظ فنی از برجام خارج نشده است و اگر 15 مرداد تحریمها را برگرداند، از لحاظ فنی هم از برجام خارج میشود.
دکتر مجید شاکری
کارشناس اقتصاد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
جامجم» در گفت وگو با دکترسید محمد مرندی،مهمترین چالشهای پیشرو در دستیابی تهران و واشنگتن به توافق را بررسی کرد
سیدعبدالله صفیالدین، نماینده حزبالله در ایران: