
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
چین در این رویارویی میدان را خالی نکرده و ضمن محکوم کردن حقوق گمرکی جدیدی که آمریکا بر واردات از چین وضع کرده، تاکید کرده است به دنبال جنگ تجاری با هیچ کشوری نیست با این حال چارهای هم ندارد جز این که از منافع خود در بازار تجاری جهان دفاع کند.
بلافاصله پس از این اقدام آمریکا، کمیسیون گمرکی شورای دولتی چین اعلام کرد که از تاریخ ششم جولای ۲۰۱۸ تعرفه اضافی 25 درصدی مشابهی را به ۵۴۵ کالای آمریکایی به ارزش ۳۴ میلیارد دلار از جمله محصولات کشاورزی و وسایل نقلیه اعمال خواهد کرد.
وزارت بازرگانی چین با انتشار بیانیهای اعلام کرد: آمریکا قوانین تجاری سازمان تجارت جهانی را نقض کرده و بزرگترین جنگ تجاری تاریخ اقتصاد را آغاز کرد.
پیش از این نیز چین هشدار داده بود در صورتی که تعرفههای بیشتری از سوی واشنگتن به کالاهای این کشور اعمال شود اقدامات تلافیجویانه شدیدی علیه آمریکا اتخاذ خواهد کرد.
به گزارش ایسنا، لو کانگ، سخنگوی وزارت خارجه چین جمعه در یک نشست خبری گفت که این تعرفهها به تلافی تعرفههای آمریکا وضع شدهاند.
ترامپ تهدید کرده بود که اگر چین تعرفه تلافیجویانه وضع کند، واشنگتن بر ۲۰۰ میلیارد دلار کالای چینی تعرفه اعمال خواهد کرد.
ترامپ چند ساعت پیش از آغاز این طرح در نیمه شب جمعه به وقت آمریکا اعلام کرد که دولتش شاید نهایتا بر حدود 450 میلیارد دلار کالای چینی وارداتی تعرفه وضع کند. این میزان تقریبا با کل واردات ایالات متحده از چین در سال گذشته میلادی برابر است.
وی گفت: «تا دو هفته آینده بر ۱۶ میلیارد دلار کالای چینی دیگر نیز تعرفه وضع میکنیم. میدانید، ۲۰۰ میلیارد دلار هم الان در وضع تعلیق است، و بعد از آن، 200 میلیارد دلار دیگر هم معلق خواهیم داشت. پس یعنی ۵۰ به اضافه ۲۰۰ به اضافه 200.»
تعرفههای آمریکا بر ۸۱۸ کالا از جمله خودرو، قطعات هواپیما و هارد ذخیره اطلاعات اعمال میشود.
مارپیچ تنش
این تدابیر تجاری با هدف جبران آنچه ترامپ «سرقت» مالکیت معنوی و فناوری توسط چینیها دانسته است، به اجرا گذاشته خواهد شد.
ترامپ همواره دولتهای پیشین آمریکا را به سهلانگاری در برابر شرکتهای چینی متهم کرده و مدعی است که این شرکتها از قوانین تجاری سوء استفاده میکنند و حقوق مالکیت معنوی و فکری را رعایت نمیکنند. او اقدامات تجاری چین را دلیل بستهشدن ۶۰ هزار کارخانه در آمریکا و از دست رفتن شش میلیون فرصت شغلی میداند
قانون جنگل از دیدگاه بسیاری از ناظران این اقدامات آمریکا در واقع حکمفرما کردن قانون جنگل در تجارت بینالمللی است ترامپ با این تحرکات یکجانبه در حال ایجاد هرج و مرج در نظام تجارت جهانی است. |
.
ترامپ در اواخر مارس نیز تعرفههایی بر حدود ۶۰ میلیارد دلار کالای چینی وضع کرد و محدودیتهای جدیدی بر سر راه سرمایهگذاری پکن در صنایع تکنولوژی آمریکا قرار داد. او شب گذشته پس از اجرای تعرفهها علیه واردات از چین توییت کرد که به خاطر پیگیری سیاست «اول آمریکا»، اکنون جهانیان به این کشور احترام میگذارند.
یک سخنگوی دولت چین از شکایت این کشور به سازمان تجارت جهانی خبر داد. پکن میگوید که تعرفههای ایالات متحده بازارها را بیثبات کرده و چرخه عرضه و تقاضای جهانی را با مشکل روبهرو کرده است. این کشور وعده داده که با دیگر کشورها برای تقویت تجارت آزاد همکاری کند.
کارشناسان تجارت خاطرنشان میکنند که اعمال تعرفههای گمرگی متقابل بین دو کشور آمریکا و چین که بزرگ ترین اقتصادهای جهان هستند میتواند پیامدهای جبران ناپذیری را به بار آورد.
آژانس بینالمللی رتبهبندی اعتباری «فیچ» پنجشنبه هشدار داده است که اگر جنگ تجاری بین واشنگتن و پکن آغاز شود و گسترش یابد، هزینه تجارت جهانی میتواند به دو تریلیون دلار برسد.
اما براساس ارزیابیهای صندوق بینالمللی پول، میزان کالاهایی که بر آنها تعرفه وضع شده، هنوز آن قدر نیست که مسالهای جدی برای اقتصاد جهانی به بار آورد. اما تأثیر آن بر ایجاد هراس از بیثباتی در بازار میتواند به مارپیچی از افزایش تنش بینجامد.
به گزارش پارس تودی، در پی تشدید تنشهای تجاری بین آمریکا و چین، ارزش یوان و شاخص سهام در بازارهای مالی چین با کاهش روبهرو شده است.
اتحاد جهانی ضدترامپ
ترامپ وعده داده که ۸۰۰ میلیارد دلار کسری تجاری ایالات متحده را جبران میکند که ۳۷۵ میلیون دلار آن در تجارت با چین به وجود آمده است.
او برای کاهش کسری تجاری مکزیک و کانادا را به خروج از قرارداد تجارت آزاد آمریکای شمالی (نفتا) تهدید کرده است. وی همچنین در اوایل مارس از طرح خود برای وضع تعرفه بر واردات فولاد و آلومینیوم در راستای سیاست «اول آمریکا» پرده برداشت. براساس این طرح، آمریکا تعرفه گمرکی برای واردات محصولات آلومینیوم و فولاد را به ترتیب 10 و 25 درصد افزایش داده است.
کارشناسان میگویند آمریکا بیتوجهی زیادی به سامانههای تجاری بینالمللی نشان میدهد برای اروپا، چین و کشورهای دیگر خط و نشان میکشد و حتی تهدید کرده است که از سازمان تجارت جهانی عبور میکند و یکجانبه گرایی را برای تامین منافع خود به بیشترین حد رسانده است.
به گزارش ایرنا، همه کشورهای هدف، تعرفه تهدید کردهاند با آمریکا وارد رویارویی تجاری میشوند و یک «جبهه متحد جهانی» در برابر ترامپ و دولت وی در حال شکلگیری است در داخل آمریکا هم زمزمههایی از نارضایتیهای عمومی به گوش میرسد که روزها و هفتههای آینده میتواند دوران سختی برای حکمرانان کاخ سفید باشد. بویژه آنکه اروپا اعلام کرده است روی 300 میلیارد دلار از کالاهای صادراتی آمریکا تعرفه وضع میکند و کانادا نیز گفته است اهمیتی به این نمیدهد که آمریکا چه اندیشهای دارد، هر حرکتی از سوی آمریکا را در زمینه تعرفههای تجاری تلافی میکند این موضوع بخصوص با توجه به اینکه دو کشور شرکای بزرگ تجاری هستند برای آمریکا زیان زیادی بهدنبال خواهد داشت.
مکزیک روز پنجشنبه اعمال مرحله دوم تعرفههای تلافیجویانه خود بر برخی از کالاهای آمریکایی را در واکنش به اقدام ترامپ، رئیسجمهور آمریکا در وضع تعرفه بر صادرات فولاد و آلومینیوم این کشور آغاز کرد.
در واقع آنچه امروز در حال شکل گیری است دیگر مساله جنگ تجاری چین و آمریکا نیست بلکه بروز یک نبرد تجاری جهانی است که به رهبری آمریکا در حال گسترش است و کنترل آن اما در آینده از دستان این کشور طبیعتا خارج خواهد شد و بازیگران دیگر با اتحاد خود میکوشند تا این کشور را زمینگیر کنند و اجازه ندهند بیش از این سامانههای تجاری بینالمللی را بیسر و سامان کند. اقدامات یکجانبه دولت ترامپ برای وضع محدودیت در واردات، صاحبان کسبوکارهای آمریکایی را نیز نگران کرده است.
با این همه این اعتراضات، انتقادات و هشدارها تاکنون هیچ تاثیری بر اراده رئیسجمهور آمریکا نگذاشته است. ترامپ معتقد است وضعیت اقتصاد آمریکا در حال حاضر خیلی بهتر از گذشته است و این روند بهبود در آینده نیز ادامه خواهد یافت.
رحیم محمدی
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
با مسعود کاویانی، درباره تاریخچه، روند شکلگیری و افقهای پیش روی رادیو معارف گفتوگو کردیم
گپوگفت «جامجم» با چند هنرمند رادیویی در آغاز سال جدید
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با حجتالاسلام مصباحی مقدم دکتر پیغامی و دکتر صمصامی مطرح شد