
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در این شرایط با احتمال خروج ایران از توافقنامه برجام بدون تردید نوسانهایی درروند اجرای قراردادهای نفتی، گازی و پتروشیمی کشورمان ایجاد خواهد شد که در پارهای از این موارد ممکن روند ادامه همکاری شرکتهای خارجی قطع و تعدادی از پروژههای موجود به حالت تعلیق درآیند.
این در حالی است که برخی از کارشناسان معتقدند توانمندیهای داخلی درواقع امتیازی است که میتواند صنعت نفت ایران را حتی بدون برجام نیز مدیریت کرده و روند توسعهای خود را ادامه دهد.
در این زمینه دکتر رضا پدیدار، نایبرئیس فدراسیون صنعت نفت ایران به جام جم آنلاین گفت: درباره برجام و صنعت نفت ایران لازم است به دو نکته افزایش فروش و توسعه سرمایهگذاری اشاره کرد که هرکدام مستلزم بررسی متفاوتی خواهند بود.
پدیدار در ادامه افزود: درباره میزان فروش و همچنین افزایش درآمدهای نفتی برجام قطعاً دستاوردهایی برای ایران داشت و در آینده هم اگر برجام منتفی شود قطعاً راهکارهایی خواهیم داشت اما نکته اصلی توجه به ادامه روند روبه رشد سرمایهگذاری در این صنعت خواهد بود. چون اگر سرمایهگذاری دقیقی در این بخش انجام نشود مشکلاتی را تجربه خواهیم کرد که یکی از آنها ممکن است افزایش قیمت تمامشده محصولات ما باشد.
نایبرئیس فدراسیون صنعت نفت ایران تأکید کرد: طی اجرایی شدن برجام پیشرفتهای قابل قبولی داشتیم که عبارت است یک سری قراردادها برای توسعه میادین نفتی و صنعت نفت داخلی ایران که بخش قابلتوجهی از آن مربوط به صنایع بالادستی بود.
پدیدار با اشاره به 5 قرارداد منعقدشده در این زمینه به خبرنگار ما گفت: عمده این قراردادها مربوط به اکتشاف در حوزه غرب کارون بود و برخی از آنهم درباره توسعه میادین پارس جنوبی بوده است.
رئیس کمیسیون انرژی و محیطزیست اتاق بازرگانی تهران اعلام کرد: اتفاق مثبتی که در دوره برجام در صنعت نفت ایران ایجاد شد؛ انعقاد 55 قرارداد ساخت تجهیزات برای انتقال دانش فنی بین شرکتهای خصوصی ایران و شرکتهای خارجی بود که ارزش آن تقریباً معادل 3/5 میلیارد دلار بود و هماکنون نزدیک به 50 درصد پیشرفت داشته است.
وی تصریح کرد: طرفین قرارداد با شرکتهای ایرانی عمدتاً شرکتهای اروپایی، کانادایی و آسیایی هستند که بر اساس اظهارنظرشان تا پایان قرارداد همکاری خود با ایران را ادامه خواهند داد مگر آنکه روند نقلوانتقال پول با شرکتها با چالش مواجه شود. هرچند در صورت قطع ارتباط تا تاریخ 4 نوامبر سال 2018 پیشرفت پروژه به حدود 70 درصد خواهد رسید.
پدیدار معتقد است پیشرفت 70 درصدی در قراردادهای جوینت ونچر درواقع زمینهای مناسب برای شرکتهای داخلی است که بتوانند ادامه کار را انجام دهند، هرچند ممکن است وقفهای کوتاه در کار صورت پذیرد. اما نکته اصلی مربوط به اعتبار 6 میلیارد دلاری وزارت نفت در این قراردادهاست که در سال 97 هنوز معلق باقیمانده و به جریان نیافتاده است.
نایبرئیس فدراسیون صنعت نفت ایران توانمندی داخلی صنعت نفت ایران را 75 درصد عنوان کرد و به خبرنگار ما گفت: این میزان توانمندی داخلی در شرکتهای نفتی ایران برای تأمین تجهیزات و دانش فنی قابلاتکا است و میتوانیم در صورت خروج ایران از برجام نیز روند توسعه را ادامه دهیم ازاینرو نگرانی خاصی برای صنعت نفت بدون برجام نداریم.
وی تصریح کرد: اگرچه نیاز صنعت نفت ایران به فناوریهای نوین غیرقابلانکار است ولی با توجه به حضور شرکتهای هندی و همچنین دیگر شرکتهای از جنوب آسیا میتوانیم این فناوریها را نیز تأمین و در اختیار صنعت نفت کشورمان قرار دهیم فقط تنها تأثیر میتواند وقفهای کوتاه در کار و اندکی افزایش هزینه تولید باشد.
رئیس کمیسیون انرژی و محیطزیست اتاق بازرگانی تهران درباره فعالیت شرکت توتال در صنعت نفت ایران نیز تأکید کرد: این شرکت در دوره حضورش تقریباً 90 میلیون دلار سرمایهگذاری انجام داده که این رقم طبق قرارداد قابل بازگشت به توتال نیست بنابراین در صورت جایگزینی شرکت سیان پی سی به این شرکت منتقل خواهد شد.
پدیدار به جام جم آنلاین گفت: مهمترین دستاورد همکاری توتال با صنعت نفت ایران این بود که تقریباً 80 شرکت ایرانی از سوی توتال مورد ارزیابی قرار گرفتند و درنهایت تائید شد که این شرکتها ازنظر استاندارد موردنیاز امکان همکاری با توتال رادارند که این خود دستاوردی قابلاتکا برای صنعت نفت کشورمان به این معنی است که داخلیها میتوانند نیاز صنعت نفت کشورمان را درحد بالایی تأمین کنند.
به گفته این کارشناس صنعت نفت تائید کیفیت فعالیت شرکتهای داخلی از سوی توتال دستاوردی بسیار مهم در صنعت نفت کشورمان است که در صنعت نفت بدون برجام میتوانیم بر اساس فرمایشات مقام معظم رهبری آنها را بکار گرفته و رفتهرفته وابستگی به خارج از مرزها را به کمترین میزان خود برسانیم تا صنعت نفت کشورمان از گزند کارشکنیهای دیگران در امان باشد.
عماد عزتی / جام جم آنلاین
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی عیدانه با نخستین مدالآور نقره زنان ایران در رقابتهای المپیک
رئیس سازمان اورژانس کشور از برنامههای امدادگران در تعطیلات عید میگوید
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با دکتر محمدجواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شد