اینها به اقدام اخیر سازمان حفاظت محیط زیست پوزخند زدند و به گفتههای عیسی کلانتری پاسخ دادند و یکصدا خواستار توقف صدور مجوز شکارچهارپایان به خارجیها شدند.
اینها نوشتند صدور مجوز شکار برای خارجیها در قبال مشتی دلار، قلب فعالان محیط زیست را به درد آورده و محیطبان خوزستانی، قلم لغزاندند که چارپایانی که امروز ابزار تفریح شکارچیان خارجی شدهاند با خون دلِ محیطبانانی حفاظت شدهاند که درفصول مختلف و درشرایط سخت کاری، آرامش خود و خانوادههایشان را فدای بقای حیات وحش میکنند.
اینها پسلرزههای یک تصمیم سوالبرانگیز است؛ تصمیمی که لذت کسب درآمد ازآن به مشام میرسد ولی رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در راس جبهه موافقانِ سرسخت آن گفته است هدفش تعادلبخشی به جمعیت حیات وحش و کنترل گونههای پیر و مریض و جلوگیری از شیوع بیماری درگلههاست و علی تیموری مدیرکل دفترشکار و صید سازمان نیز دنباله این حرف را گرفته و گفته است که پروانه شکار برای خارجیها براساس سرشماریهای جامع و با درنظر گرفتن همه ملاحظات صادر شده است.
محیطبانان میگویند...
معترضانی که تعدادشان کم نیست اما هم به توضیح اول زهرخند میزنند و هم به استدلال دوم با نگاه شک و تردید مینگرند. شجاع مومنی، محیطبان منطقه چهل پای خوزستان است، یکی از زیستگاههای اصلی کل و بز. او حین گفتوگو با ما هم زهرخند میزد و هم تردید داشت، زهرخند به صحبتهای کلانتری ازاین باب که میداند حیوانات پیرکه قدرت باروریشان را از دست میدهند خود از گله کناره میگیرند و در نهایت طعمه حیوانات درنده میشوند و تردید به این علت که او درکسوت یک محیطبان به سرشماریها و درستیشان شک دارد.
مومنی از دیدهها و تجربههایش میگوید، ازاین که برخی محیطبانانی که به هزار و یک دلیل انگیزههایشان را از دست دادهاند فقط شیفت پرمیکنند و در پاسگاه میخوابند و بعد در دفتر روزانه گزارش میدهند که فلان تعداد کل و بز را رصد کردهاند. او میگوید برخی هم اغراق میکنند وحیوانات رصدشده را ضرب درعدد دلخواهشان میکنند و آمارهای غیرواقعی ثبت میکنند.
طبق آمار پاییز سال 94، یک ایران است و 51 هزار و803 راس کل و بز، 72 هزار و 971 قوچ و میش، 17 هزار و517 راس آهو و 2289 جبیر خوش نقش و نگار که حالا دیگر میشود به درستیشان شک کرد و میشود گفتههای علی تیموری را به چالش کشید وقتی که میگوید به خارجیها مجوز شکار دادهایم چون پشتمان به سرشماریهای جامع گرم است.
مدثر تیموری، محیط بان منطقه حفاظت شده تندوره درگز نیز با ماست که دلش حتی با صدور یک پروانه شکارهم نیست چه رسد به بیشتر. او ازخشکسالیهای پی در پی و افول منابع آبی و آذوقهای مناطق چهارگانه میگوید و از آرامشی که لازمه جمعیت همیشه رو به کاهش حیات وحش کشور است. او به ما میگوید درست است که گونههای نر پیر هدف گلوله شکارچیان قرار میگیرند و این مرگ با عقل سازگار است ولی به فصلش، نه الان، نه حالا که حتی تحمل مناطق مختلف برای شکار بدرستی سنجش نشده و معلوم نیست هر چهارپایی که از پا میافتد غیبتش جبران میشود یا نه .
ازآن سو، شجاع مومنی قاطعانه میگوید که خرداد و حتی ماهها بعدترش فصل مناسبی برای شکار نیست چون اردیبهشت و خرداد کل و بزها آبستن اند و نوبت به نوبت وضع حمل میکنند اگرصدای شلیکی بلند شود جانورماده ممکن است سقط جنین کند یا اگر کوچکترین صدایی در زیستگاه طنین افکن شود برهها و بزغالههای نوپا از مادر جدا میشوند و آن وقت مرگ، در غربت سایه به سایه تعقیبشان میکند. این محیطبان میگوید این وضع دستکم تا مهر ادامه دارد.
اما در آن سو که مدیران نشستهاند و محاسبات مدیریتی و نه عملیاتی دارند حرف دیگری میزنند از جمله حمید ظهرابی معاون محیط زیست طبیعی سازمان محیط زیست که به جامجم گفته است گذشتگان در تعیین فصل شکاراشتباه کرده اند چرا که این فصل درمناطق سردسیر از 15 اسفند تا 15فروردین است و در مناطق گرمسیر تا 15 خرداد.
این اظهارنظرها اما درحالی بر زبانها جاری است که گزارشهایی منتشر میشود از این که شکارچیان خارجی درپناهگاههای حیات وحش حیدری و درمیان چند قوچ اوریال را به تیر دوختهاند. شجاع مومنی، محیط بان خوزستانی با ما که حرف میزد نمیدانست آیا برای کسی مهم است که هیچوقت هیچ سهمی از پولی که خارجیها برای شکار در ایران خرج میکنند صرف احیای زیستگاهها و تامین تجهیزات محیطبانی نمیشود. او حتی مانده بود بگوید یا نگوید که پول بنزین خودروهای گشتزنی را محیطبانها خیلی وقتها از جیب خودشان میدهند.
طنین شکار درمجلس
سرو صداهای ناشی از پافشاری سازمان حفاظت محیط زیست در صدور پروانه شکار برای اتباع خارجی به مجلس نیز رسیده و درخانه ملت هم از نبود مدیریت دراین سازمان و لزوم ورود به این مساله گفته میشود. علی اکبری، عضو کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی گفته است که سازمان محیط زیست توان نظارت برحوزه شکار را ندارد و وضعیت اقلیمی کشور نیز صدور هرگونه مجوز شکار را غیرموجه کرده است.
مریم خباز
گروه جامعه
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد