به گزارش جام جم آنلاین به نقل از پایگاه اطلاع رسانی شهرداری تهران، محمد علی نجفی که صبح امروز به منظور ارایه گزارش درباره سند تحویل و تحول مدیریت شهری تهران در صحن شورای شهر حاضر شده بود، طی سخنانی با اشاره به اینکه ترسیم وضعیت موجود در شهرداری یک امر ضروری بوده است، گفت: حتی اگر تکلیفی از سوی شورا بر شهرداری اعمال نمی شد، این کار باید صورت می گرفت اما اقدام هوشمندانه شورا و تصویب مصوبه برای تعیین وضعیت زمان تغییر و تحول در شهرداری تهران کار ما را در تنظیم این سند تسریع کرد و سطح کارشناسی تهیه این گزارش را وسعت بخشید.
وی با اشاره به کمک های صورت گرفته برای تهیه این سند، گفت: از یک طرف مجموعه اعضای شورا و کارشناسان برای انجام این تکلیف به کمک ما آمدند، از سوی دیگر کارشناسان شهرداری تهران در بخش های مختلف و جمع بزرگی از کارشناسان و صاحب نظران از بیرون شهرداری به کمک طلبیده شدند و در تهیه این گزارش زحمت کشیدند.
شهردار تهران با بیان اینکه معاونت برنامه ریزی و مدیریت شهری شهرداری مثل سایر معاونت ها در چهار ماه و نیم گذشته حجم انبوهی از مسئولیت ها را بر دوش داشته است، ادامه داد: در این مدت باید مقدمات برنامه سوم شهرداری را تهیه می کردیم و اعمال مدیریت بودجه سال 96 را دنبال کرده و بودجه سال 97 را آماده می کردیم که هم اکنون بوجه سال آینده شهرداری تهران آماده تقدیم به شورای شهر است.
12 سال گذشته تهران فرصت های زیادی را از دست داد
وی با اشاره به نکات ضعف و اشکالات موجود در تغییر و تحول، تصریح کرد: باید برای عبور از چالش ها و مشکلات هم رای شویم و تلاش کنبم در آینده راه های خطای تجربه شده در قبل را طی نکرده و از بروز خطا جلوگیری کنیم.
نجفی با بیان اینکه در 12 سال گذشته شهرداری تهران فرصت های زیادی را از دست داد که قابل برگشت نیست، گفت: به عنوان نمونه آنچه در منطقه 22 اتفاق افتاد، یک فرصت بزرگ برای تهران بود. منطقه 22 اولین منطقه ای است که طرح تفصیلی کاملی داشت و می شد این منطقه را به منطقه پایلوت نمونه تهران تبدیل و از این منطقه به عنوان کانال هوا و ریه تهران استفاده کنیم اما متاسفانه این فرصت را از دست دادیم.
شهردار تهران با بیان اینکه اشتباهات در تصمیم گیری و سیاست گذاری ها در 12 سال گذشته خیلی زیاد بود، افزود: شهرداری خطاهای محاسباتی زیادی در این مدت داشته است که نمونه آن خطا در محاسبه هزینه های عمرانی پروژه هایی مثل پل صدر، تونل توحید و ... است.
اصلی ترین وجه تمایز این شورا و شورای قبلی مبارزه با فساد است
نجفی در ادامه به وجود ضعف های مدیریتی و عملکردی زیاد در شهرداری اشاره و تصریح کرد: در کنار این ضعف ها مواردی بوده که متاسفانه به نظر بنده سوء استفاده بوده است و باید از طریق مراجع قضایی آنها را دنبال کنیم که برخی ها را نیز دنبال خواهیم کرد. اصلی ترین وجه تمایز این شورا و شورای قبلی نیز عزم آنها برای مبارزه با فساد است و همین عزم به مدیریت شهرداری منتقل شده است.
نجفی با بیان اینکه «اصلی ترین رویکرد استراتژیک ما برای اداره شهر تهران مبارزه با فساد است»، گفت: در اواخر اسفندماه 95 قراردادی با یک فردی در دانشگاه پلیس به مبلغ یک میلیارد تومان برای تدوین شاخص ارزیابی عملکرد بسته شده است. ایشان هم بعد از مدت ها یک گزارشی داده که شاید ارزش کارشناسی آن 10 میلیون تومان هم نباشد. حدود 850 میلیون تومان از این رقم پرداخت شده و جای تاسف است که آخرین پرداختی در تاریخ یک مرداد 96 بوده است. یعنی این پرداخت حتی بعد از انتخابات شوراها و قطعی شدن تغییر و تحول در مدیریت شهرداری صورت گرفته است.
شهردار تهران افزود: چیزی که عرضه شده بود در مقایسه با این رقم 850 میلیون تومانی قرارداد ناچیز بود. سپس دنبال کردیم تا مشخص شود این رقم چه شده است؟ بررسی کردیم و دیدیم یک قرارداد دیگری در تاریخ دوم مرداد 96 به مبلغ 730 میلیون تومان با همین فرد بسته شده است که آخرین پرداختی هم در دوم مردادماه 96 بوده است، یعنی روز قرارداد با روز پرداخت یکی بوده که در نهایت 584 میلیون تومان به ایشان پرداخت شده است.
هزینه کرد انتخابات از بودجه شهرداری تهران
وی یادآور شد: چیزی که تاکنون دستگیر ما شده است آن است که این فرد مدعی است از کل مبلغ یک میلیارد و 534 میلیون تومان دریافتی تنها 170 میلیون به خودش داده اند؛ بقیه مبلغ را به حساب ایشان واریز کردند و ایشان به حساب یکی از روسای دفتر معاونان شهرداری واریز کرده است. به ادعای فرد دوم، این پول در انتخابات خرج شده است. در همان 173 میلیون تومانی که به این فرد داده شده و مکتوب اعلام شده است نیز 20 میلیون سهم خودش و بقیه سهم دیگران بوده است.
نجفی ادامه داد: یعنی از دو قرارداد یک میلیارد و 730 میلیون تومانی، مجری 20 میلیون و افراد دیگر 140 – 150 میلیون گرفته اند و حدود یک میلیارد و خرده ای از طریق رئیس دفتر یکی از معاونان شهردار به فعالیت های عام المنفعه انتخاباتی برگشت داده شده است. از این موارد زیاد داریم و موارد متعددی است که باید به دستگاه قضایی ارجاع دهیم، این مورد را نیز تنها به صورت مصداقی اشاره کردم.
وی به جزئیات گزارش تغییر و تحول مدیریت شهری اشاره و تصریح کرد: در این گزارش سعی کردیم قضاوت نکنیم و قضاوت را به عهده همه کسانی قرار دهیم که ارزیابی می کنند. بعد از مطالعات دقیق، همه در خواهیم یافت راه اداره شهر با چه مشکلات و دشواری هایی مواجه است.
تذکر دادیم تا انصاف و بی طرفی در گزارش مورد توجه قرار گیرد
شهردار تهران با اشاره به اصول و قواعد اخلاقی و علمی در ارایه گزارش گفت: به طور مرتب تذکر دادیم تا انصاف و بی طرفی در گزارش مورد توجه قرار گیرد. در مواردی که فکر کردیم محرمانه است نیز خیلی به اجمال اشاره کردیم و این موارد جداگانه در اختیار اعضای شورای شهر قرار خواهد گرفت که بخشی از موارد جزئی در بررسی های بعدی اصلاح خواهد شد.
وی به دیون و بدهی های ثبت شده در دفاتر اشاره کرد و افزود: تاکنون 29 هزار و 510 میلیاردتومان به صورت دقیق ثبت شده است. در برخی زمان ها می بینم دوستان رسانه ای در عرایض بنده و بعضی از مسئولان شورا و شهرداری دقت نمی کنند و بحث می کنند که چرا این اعداد با هم همخوانی ندارند؟ این در حالی است که اعداد کاملا با یکدیگر همخوانی دارند. بدهی ثبت شده شهرداری تا امروز این رقم است که 65 درصد بدهی های مربوط به دیون بانکی است.
نجفی افزود: دیون و بدهی های ثبت نشده شهرداری چند نوع است که رقم آن 22 هزار و 600 میلیارد تومان است؛ این رقم تقریبا قطعی است و ممکن است 2 تا 3 هزار میلیارد آن ثبت نشده باشد.
شهردار تهران به بدهی های احتمالی شهرداری نیز اشاره و تاکید کرد: بدهی های احتمالی شامل موارد متعددی است که افرادی از شهرداری در دستگاه قضایی شکایت کردند و احتمال دارد حکم به نفع آنها صادر شود؛ در این زمینه حدود 8 هزار و 600 میلیارد بدهی احتمالی در شهرداری تهران داریم.
شهرداری 3 برابر بودجه 96 بدهی دارد
نجفی با بیان اینکه بدهی مجموع ثبت شده، ثبت نشده، قطعی و همچنین احتمالی شهرداری تهران 52 هزار و 100 میلیارد تومان است، ادامه داد: مجموع بدهی های شهرداری تهران برابر با سه برابر بودجه سال 96 است؛ این در حالی است که بودجه سال 96 نیز به صورت صد در صد محقق نشده است.
وی به مطالبات قابل وصول شهرداری تهران اشاره کرد و گفت: بعضی افراد سند، چک و بدهی قطعی به شهرداری دارند که این رقم 4 هزار و 723 میلیارد تومان است. همچنین مطالبات شهرداری از دولت نیز وجود دارد که بخش عمده این مطالبات مربوط به مواردی بود که در قانون بودجه سال های قبل آمده است و گفته اند دولت مکلف است این کار را انجام دهد.
به گفته شهردار تهران در حدود 9 هزارمیلیارد تومان از بدهی دولت به شهرداری تهران جزو مواردی بوده است که گفته اند دولت مجاز است این پرداخت را انجام دهد اما دولت آن را پرداخت نکرده است؛ از نظر حقوقی و قانونی دولت مدعی است که مجاز بوده و این مبلغ را در آن سال ها پرداخت نکرده که این حرف هم درست است.
وی افزود: بخشی از بدهی های دولت به شهرداری تهران منوط به ارایه گزارش های حسابرسی شهرداری تهران است. این در حالی است که در بعضی سال ها حسابرس شهرداری اظهار نظر نکرده است، اما دولت این موارد را قبول ندارد و می گوید گزارش حسابرسی تایید شده را باید ارایه کنید.
ماجرای املاک نجومی خارج از آمارها است
وی در خصوص وضعیت سازمان املاک و مستغلات نیز تصریح کرد: هم اکنون هیچ برآورد دقیقی از ارزش املاک اختصاصی شهرداری تهران و وضعیت ثبتی آن در دست نیست. همچنین از مجموع املاک 674 ملک غالبا به صورت سلیقه ای در اختیار اشخاص و نهاد ها قرار گرفته است. مثلا شما به این نهاد یک ملک 5 میلیاردی واگذار کردید و به یک نهاد دیگری که همان فعالیت را داشته است، ملکی واگذار نکردید اما مشخص نیست که وجه تمایز این دو نهاد چه بوده است و در این باره هیچ رابطه ای برای واگذاری املاک پیدا نکردیم.
به گفته نجفی ماجرای املاک نجومی خارج از این آمار است و به جز تعداد کمی از املاک نجومی، مابقی آن ها در سازمان املاک و مستغلات شهرداری تهران ثبت نشده است.
وی با اشاره به وضعیت کارگزاران که خروجی آن هولوگرام ها و مفاسد برخواسته از هولوگرام ها بوده که خیلی تاسف بار است، افزود: بحث بود از امکانات بانک ها برای افزایش نقدینگی استفاده کنیم، اما تقریبا برعکس شده است. یعنی بخشی از وجوه نقد و چک های شهرداری در اختیار کارگزاران قرار می گرفت و بخشی از املاک قابل وصول شهرداری به کارگزینی ها واگذار شد که 5 درصد حق کارگزاری دریافت کردند.
سود عملیاتی فروشگاه شهروند 9 میلیارد تومان است
نجفی ادامه داد: تقریبا هیچ کدام از کارگزاری ها مسئولیت خود را به درستی انجام ندادند، این موضوع از کارگزاری بانک شهر گرفته تا کارگزاری وابسته به یکی از شرکت های وابسته به سپاه وجود دارد که متاسفانه با برخی از این کارگزاری ها هنوز نتوانستیم حساب و کتاب کنیم.
شهردار تهران با اشاره به عملکرد فروشگاه شهروند، گفت: از مجموع 48 میلیارد تومان سود شرکت تنها 9 میلیاردتومان سود عملیاتی است و 35 میلیاردتومان از سود شهروند مربوط به سپرده بانکی و 4 میلیاردتومان نیز سود حاصل از سایر درآمدها است. این در حالی است که اگر شهروند به درستی اداره شود با هزاران میلیاردتومان سرمایه در اختیار، باید بیش از 100 میلیاردتومان سود عملیاتی داشته باشد اما در سال 95 تنها 9 میلیاردتومان سود عملیاتی داشته است.
تعیین نهادی برای ارزیابی ساختار و تشکیلات آینده شهرداری
وی با اشاره به وضعیت پیشرفت پروژه های عمرانی تصریح کرد: مجموع پروژه های عمرانی شهرداری تهران در مجموع 35 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است و برای تکمیل آن 34 هزار میلیاردتومان اعتبار مورد نیاز است که این رقم به قیمت ثابت سال 95 محاسبه شده است.
وی به وضعیت ساختار و تشکیلات شهرداری تهران نیز اشاره و تاکید کرد: این وضعیت ساختاری جزو موارد تاسف باری است که باید برای اصلاح آن کمک کنیم. در سال 96 حدود 16 هزار پست سازمانی و 68 هزار و 127 نفر نیرو داریم این در حالی است که ماه پیش 68 هزار و 400 نیرو داشتیم که ماموران به خدمت و برخی بازنشسته ها از شهرداری جدا شده و به صورت تک تک نیز برخی قراردادها لغو شده است از این رو آمار منابع انسانی شهرداری تهران مقداری کاهش داشت هاست.
به گفته نجفی به ازای هر 426 نفر در شهرداری 100 پست مدیریتی وجود دارد.
وی خاطر نشان کرد: یکی از کارهایی که شروع کردیم تعیین نهادی برای ارزیابی ساختار و تشکیلات آینده شهرداری است، در نهایت مقرر شد تا این کار در دو فاز شش ماهه و یک ساله انجام شود، در آغاز شش ماه اقدامات ضروری تر انجام خواهد شد و در یک سال به سمت تغییر ساختار شهرداری حرکت خواهیم کرد.
شهردار تهران در ادامه گزارش تغییر و تحول مدیریت شهری به بررسی وضعیت سازمان فناوری اطلاعات شهرداری پرداخت و از نبود یکپارچگی اطلاعات در شهرداری گلایه کرد.
آماری در سازمان فناوری اطلاعات شهرداری وجود ندارد
وی تصریح کرد: اگر بخواهید از سازمان فناوری آمار و اطلاعات املاک شهرداری را بگیرید، هیچ چیزی وجود ندارد. همچنین اصلا به پروژه هوشمند سازی در شهر پرداخته نشده است این در حالی است که در این مدت شورایی برای پیگیری این پروژه تعیین کردیم تا اقدامات جالبی انجام شود و خبرهای خوبی طی چند ماه آینده در این بخش خواهیم داشت.
نجفی افزود: در این زمینه قراردادی با مدیریت جزیره کیش امضا کردیم تا بخشی از فعالیت های مربوط به هوشند سازی را به صورت پایلوت در کیش اجرا کنیم؛ چرا که کیش هم زیر ساخت قوی دارد و هم برای تست پروژه ها قابل کنترل است .
شهردار تهران به تشریح عملکرد دفاتر خدماتی الکترونیک شهر پرداخت و عنوان کرد: در حال حاضر 114 دفتر خدمات الکترونیکی در تهران وجود دارد و قرار بوده است با راه اندازی این دفاتر، آمار نیروی انسانی شهرداری کاهش یابد اما نیروهای شهرداری نه تنها کم نشده، بلکه 13 هزار نفر به نیروهای شهرداری اضافه شده است.
75 درصد اتوبوس های شهری باید تعویض شوند
وی افزود: میزان تحقق اهداف برنامه پنج ساله دوم در مترو تهران نشان دهنده عقب ماندگی جدی در این حوزه است؛ براساس مقایسه صورت گرفته 50 درصد از اهداف کمی درباره طول خطوط مترو و 13 درصد از اهداف درباره تعداد واگن ها محقق شده که نشان می دهد از بسیاری از اهداف عقب هستیم.
شهردار تهران گفت: درباره اتوبوسرانی وضع ما مقداری بهتر است اما درباره میانگین عمر اتوبوس ها شاهد هستیم که عمر اتوبوس های شهر تهران به شدت بالا است. در این راستا بیش از 75 درصد اتوبوس های شهرداری باید تعویض شوند که این کار باید از سوی بخش خصوصی و شهرداری انجام شود، اما متاسفانه بودجه آن وجود ندارد.
وی تاکید کرد: در آخرین گزارش ارایه شده به مجلس درباره آلودگی هوا و حمل و نقل عمومی همه این موارد را ارایه کردیم و به مجلس گفتیم، اگر واقعا می خواهید مسایل تهران به صورت اساسی حل و فصل شود، این شما و این هم بودجه سال 97 که در حال بررسی آن هستید.
وی افزود: در حوزه تاکسیرانی برای کاهش میانگین سنی ناوگان باید به صورت متوسط هر سال یارانه ای تحت عنوان وام پرداخت شود.
اگر سازمان فرهنگی و هنری شهرداری کاری کند بلافاصله یقه شهردار را می گیرند
به گفته نجفی حمایت های شهرداری تهران از برنامه های فرهنگی و اجتماعی بیش از چهار برابر شده است و 64 درصد بودجه های حمایتی شهرداری به فعالیت های مذهبی اختصاص یافته است.
شهردار تهران با اشاره به وضعیت موجود سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران، با بیان اینکه «بزرگ ترین چالش ما این است که مدیریت شهری نقش تعیین کننده ای بر مدیریت سازمان فرهنگی و هنری ندارد» گفت: این سازمان یک هیات امنای 11 نفره دارد که شهردار تهران و رئیس شورای شهر تنها دو عضو این هیات امنا هستند. در حال حاضر اگر سازمان فرهنگی و هنری هر کاری کند، بلافاصله یقه شهردار و شورای شهر را می گیرند و کسی نمی گوید شش نفر دیگری که در هیات مدیره تصمیم می گیرند چه می شود؟
وی یادآور شد: درآمدهای عملیاتی سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران طی سال های 93 تا 95 از 33 هزار میلیاردتومان به 16 هزار میلیارد تومان کاهش یافته و از آن طرف کمک های دریافتی از شهرداری سال به سال بیشتر شده است؛ به نحوی که در سال 95 این سازمان 65 میلیارد تومان از شهرداری تهران کمک گرفته است.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت