
به نظر میرسد استراتژی نباید سیاستزده باشد بلکه باید بر واقعیتها بنیان گذاشته شود، اما آنچه ترامپ مطرح کرد بحث سیاسی است و بنیانش براساس تحلیل سیاسی است که آمریکا از شرایط موجود دارد.
بهعنوان مثال، ترامپ در سازمان ملل حملات بسیاری علیه ایران داشت اما همزمان به آقای روحانی پیامی ارسال و درخواست مذاکره کرد، چنین رویکردی نشان میدهد آمریکا در سخن یک حرفی را مطرح کرده، اما در عمل استراتژی دیگری را دنبال میکند، در ارتباط با افغانستان هم به صراحت مواردی را در مورد افزایش نیرو و عملیات نظامی عنوان میکرد اما همزمان ضمن اینکه مذاکره با طالبان را پیگیری میکرد در عمل خواهان افزایش نیروی نظامی خود و بازگشت به دوران اوباما بود که امکان پذیر نیست. به این معنی که با کاهش نیرو به یک دهم قادر به انجام ادعاهایی که مطرح میکند نخواهد بود.
همچنین ترامپ در ارتباط با روسیه در گفتارش سخنانی را به صورت آرام مطرح میکند اما متن مانیفست در این مورد بسیار علیه روسیه تهاجمی بود.در مورد چین نیز در متن مانیفست این کشور را به عنوان رقیب برای آینده آمریکا معرفی کرده بود اما همزمان پیامی مبنی بر کمک از چین برای مدیریت صحنه کره اعلام کرد. مواردی از این نوع، تعارض بین سخنان ترامپ و واقعیتهای صحنه با تاکتیکهایی که وی انتخاب کرده را نشان میدهد.
این مانیفست اعلام شده از سوی ترامپ صرفا هدف تبلیغاتی برای این کشور دارد، در مقدمه این مانیفست از ابتدا تا انتهای آن بیان شده است که آمریکا را به اوج رسانده و اقتصاد شکوفا شود. این در حالی است که همه این مطالب تبلیغات است چرا که هیچ کشوری نمیتواند استراتژی خود را براساس آرمانهایش بنیان نهد. بنابراین آنچه منتشر شده چیزی جز آرزوهای ترامپ نیست.
اعلام ایران بهعنوان دشمن آمریکا بحث تازهای نیست، آمریکا از زمان فروپاشی شوروی به دشمن نیاز داشت چرا که نمیتوانست بدون دشمن اهدافش را پیگیری کند. مانیفست اعلام شده نیز در ادامه سیاست نیاز به دشمن است، در این مانیفست تعداد دشمنهای آمریکا بیشتر شده و روسیه و چین هم به این مجموعه اضافه شدهاند. آمریکا در خاورمیانه نیاز به دشمنی دارد تا بتواند اسرائیل را از تیغ انتقادات نجات دهد، معرفی ایران در خاورمیانه بهعنوان دشمن برای به فراموشی کشاندن مسائل و مشکلات دیگر است.
در مجموع تمام تلاش آمریکا در خاورمیانه این است که در صورتی که توانایی داشته باشد جمهوری اسلامی ایران را در سطح منطقه محدود کند. در همین ارتباط طبق مانیفستی که اعلام شده مهمترین هدفش را افزایش نفوذ آمریکا در دنیا اعلام میکند، این در حالی است که این کشور به واسطه اقداماتش در پایینترین سطح نفوذ قرار دارد. حتی بعد از اعلام قدس به عنوان پایتخت آمریکا در اسرائیل از سوی ترامپ نزدیکترین کشورها به آمریکا نیز این اقدام را مورد نقد قرار میدهند.
بنابراین با توجه به چنین وضعیتی، در حال حاضر آمریکا احساس میکند رقیب اساسیاش در آسیای غربی نفوذ منطقهای جمهوری اسلامی ایران است، در همین راستا اتهامات و ادعاهای موشکی که از سوی آمریکا به کشورمان وارد میشود در جهت محدود کردن نفوذ منطقهای جمهوری اسلامی ایران است. بنابراین با توجه به این رویکرد آمریکا اینگونه اتهامات علیه کشورمان همچنان ادامهدار خواهد بود. این کشور امروز موضوع موشکی را بهانهای علیه ایران مطرح میکند و فردا ممکن است موضوعات دیگری را علیه کشورمان عنوان کند. چرا که چنین مسائل و موضوعات ساختگی همیشه میتواند وجود داشته باشد.
واکنش کشورهای 5+1 در مورد اینگونه ادعاها و موضوعات نیز بستگی به طرح موضوع در چارچوب موضوعات موشکی، مسائل منطقهای یا برجام دارد، آنچه فعلا در چارچوب برجام بحث میشود این است که آمریکا تلاش دارد موضوعات بی ربط را وارد برجام کند و این تلاش آمریکا عمدتا توسط کشورهای مختلف حتی اروپاییان رد میشود اما زمانی که در چارچوب غیربرجام مطرح شده و به نفوذ منطقهای ایران مربوط میشود کشورهای اروپایی هم میخواهند در صف آمریکا قرار بگیرند. البته روسیه و چین در صف دیگری قرار دارند.
سید رسول موسوی/ استاد دانشگاه
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
طالقانی معتقد است سینمای ملی داشتن به هر قیمتی افتخار محسوب نمیشود، چون این مقوله تبدیل به یک ابژه شده و طرف غربی هر قدر خودمان را تحقیر کنیم، بیشتر به ما امتیاز میدهد
رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد
دکتر محمد اسحاقی، استاد دانشگاه تهران: