به گزارش جام جم آنلاین، باورکنید یا نه، بازار مو این روزها بازار پررونق و شلوغی است، بازاری که با رواج اکستنشن(افزودن طول و حجم مو) در سالهای اخیر داغ تر از همیشه شده است؛ آنقدر که پای آگهی های خرید و فروش مو از مغازه ها و آرایشگاه های کوچک و بزرگ سطح شهر به دنیای مجازی هم کشیده شده باشد و با یک جستجوی کوتاه در اینترنت بتوان به افرادی رسید که یا مو می خرند یا می فروشند!
سهیلا دختر 24 ساله ای است که موهای بلند 50 سانتی مشکی رنگش را به بهترین پیشنهاد می فروشد؛ شماره ایرانسلش را در یکی ازسایت های خرید و فروش موی طبیعی گذاشته و بعد از چند تماس بالاخره تلفنش را جواب می دهد. موهایش را هنوز نفروخته ، می گوید که بالاترین قیمت پیشنهادی به او تا حالا یک میلیون و پانصد هزارتومان بوده ، اما این مبلغ او را برای فروش موهایی که چندسال است قیچی نخورده راضی نکرده است. اصرار می کند که حتما عکس موهایش را در تلگرام برای ما بفرستد :« شما فقط موهای من را ببینید ، عاشقش می شوید، حتما می خرید!» سحر درباره اینکه چرا تصمیم به فروش موهایش گرفته توضیح زیادی نمی دهد، فقط می گوید:« خیالتان راحت باشد موهای من سالم سالم است، فقط الان از موی بلند خسته شده ام می خواهم آنها را کوتاه کنم ، حالا این وسط یک مبلغی هم دستم را بگیرد بد نیست!»
مریم، دختر دیگری است که در همین سایت موهایش را برای فروش گذاشته، به ادعای خودش موهای لخت ِیک بار رنگ شده با قدی به بلندی یک متر! با او که تماس می گیریم می گوید موهایش را همان روزهای اول آگهی فروخته:« من چون فروشنده واقعی بودم همان روزها فروختم، خریدارم هم یک آرایشگر بود که رفتم سالن خودشان در شهرک غرب و همانجا موهایم را از سرم چیدند.»
او از سرنوشت موهایش خبر ندارد:« موهای من خیلی خوب بود فقط یک بار رنگ شده بود، سالم بود، فکرکنم اکستنشن خوبی از آنها درست می شد.»
معامله این دختر جوان با آرایشگری که ازطریق اگهی به او رسیده، سر مبلغ یک میلیون و سیصد هزار تومان جوش خورده ، اما اینکه او با این مبلغ چه کار کرده ، سوالی است که جواب واضحی ندارد:« پول لازم بودم ، پولش را هم همان روز خرج کردم.»
مریم توضیح بیشتری درباره اینکه پول فروش موهایش را کجا و چطور هزینه کرده ندارد، اما از تصمیمی هم گرفته پشیمان نیست :« موهایم دوباره در می آید، همین الان از وقتی فروختم 5 سانت رشد کرده!» با این حال می توان ردپای نیاز مالی را در همان یک جمله ای که گفت دید:« پول لازم بودم...»
این پول صرف هرکاری که شده باشد، از انگیزه پنهان بسیاری از فروشندگان مو خبر می دهد، دختران و زنان جوانی که برای حل مشکلات مالی شان دست به دامان فروش موهایشان می شوند!
قیمت های میلیونی برای موهای طبیعی در بازار
اما خارج از دنیای مجازی و آگهی های عجیب و غریبش ، در دنیای واقعی هم رد و نشان خرید و فروش مو در برخی آرایشگاه ها و مغازه های لوازم آرایشی دیده می شود. مغازه هایی که یک راسته پرطرفدار و همیشه شلوغ در خیابان منوچهری تهران را به خودشان اختصاص داده اند و حتی روز عید میلاد رسول اکرم هم پر از مشتری هستند.
داخل یکی از مغازه های بزرگ همین خیابان، کمی جلوتر از کوچه ژاندارک ، با مغازه داری هم صحبت می شویم که موی طبیعی می خرد و می فروشد؛ البته خودش می گوید که مدتهاست در بازار، خریدار بیشتر از فروشنده است و موی سالم کم پیدا می شود.
پشت سر آقای فروشنده، روی دیوار ، دسته های کوچک و بزرگ مو در رنگ های مختلف کنار هم آویزان شده اند، تشخیص طبیعی بودن آنها برای ما دشوار است اما مغازه دار مدعی است که همه آنها موی طبیعی از سر چیده شده هستند؛ البته موی ایرانی بین آنها کم پیدا می شود. فقط دوتا از انبوه موهایی که پشت سرش آویزان است موی ایرانی است. بقیه به گفته خودش موی ازبک و روس هستند با برند معروف ....! که موی 80 سانتی کراتین گیاهی شده ، شاخه ای 6 تا 8 هزار تومان فروخته می شوند.
به گفته این مرد فروشنده، موهای بلوندهای موی طبیعی روس هستند و موهای مشکی هم موی طبیعی ازبک و به طور طبیعی برای پرپشت نشان دادن مو روی سر هر فردی که خریدار است، 170 تا 200 شاخه مو مورد نیاز است؛ یعنی به طور تقریبی چیزی بین یک میلیون تا یک میلیون و 600 هزار تومان.
با اینکه او به ما توضیح می دهد که هر مغازه داری موی ایرانی نمی خرد، اما قیمت موی ایرانی بالاست :« خانم های ایرانی خیلی خوب از موهایشان مراقبت نمی کنند و کمتر پیش می آید که کسی که موهای سالمی دارد، آن ها را برای فروش بیاورد. خیلی ها هم که می آیند موهای بلندی ندارند ، درحالی که موی زیر 50 سانتی متر و کم پشت ، اصلا به درد مشتری نمی خورد و ما این جور موها را نمی خریم.»
این، یعنی بیشتر مشتری هایی که از درِ این مغازه ها در خیابان منوچهری می گذرند، دست خالی به خانه برمی گردند:« از هر 10 یا 15 تا مشتری ، شاید یکی از آنها موی خوبی داشته باشد که اگر این طوری باشد ، ما اول سرقیمت به تفاهم می رسیم . بعد اگر مو چیده شده باشد که آن را همینجا نگه می داریم و بعد به مشتری ها می فروشیم اما اگر موهایش هنوز قیچی نخورده باشند، او را به آرایشگاهی که با ما طرف قرار داد است معرفی می کنیم. موها همانجا چیده می شوند و مبلغ را هم همانجا می گیرد.»
از موهای ایرانی موجود در این مغازه فعلا بالاترین قیمت به موی خرمایی رنگی رسیده که 50 سانت بلندی دارد:« قیمت این مو برای مشتری دو میلیون و پانصد هزار تومان است! » او البته نمی گوید که خودش آن را به چه قیمتی از فروشنده خریده است.
با این حال می گوید که از ابتدای سال تا الان که تا آخر سال سه ماه بیشتر نمانده، موی 4 و 5 میلیون تومانی هم در بازار معامله شده است؛ موی پرپشتِ سالمی که از 80 سانت شروع می شود و تا یک متر هم می رسد!
در این بازار، ملاک قیمت گذاری برای موها هم اول بلندی شان است و بعد سلامت شان. اگر مویی این دو فاکتور را داشت، هر ده سانتی متری که بلند تر از اندازه معمول خرید و فروش یعنی 50 سانتی متر باشد، به مبلغش به طور تصاعدی اضافه می شود. آقای فروشنده توضیح می دهد که مو هرچه بلندتر و سالم تر باشد ، اکستنشن بهتری به مشتری می دهد و با موی طبیعی خودش روی سر تفاوتی ندارد.
فروش موی مصنوعی به جای موی طبیعی
دکتر زهره نیکبخت ، متخصص پوست و مو ، اما نظر دیگری درباره افرادی دارد که می خواهند یک شبه راه چندساله را بروند و از موی کوتاه به موی بلند 80 سانتی و بیشتر برسند ؛ او با تاکید بر اینکه خرید و فروش مو فقط مختص به سالهای اخیر نیست ،به ما می گوید:« مسئله خرید و فروش موی طبیعی ، شاید نه به شکل امروز اما در ابعادی کوچکتر از قدیم مطرح بود. یعنی افرادی که موی خیلی بلندی داشتند موهایشان را می چیدند و به مراکزی که کلاه گیس درست می کردند می فروختند و این کلاه گیس ها توسط افرادی که در یک یا چند ناحیه سرشان کم مویی داشتند استفاده می شد. اما در کل این روش برای زمان هایی بود که کاشت مو هنوز مطرح نشده بود و موی مصنوعی با کیفیت هم در بازار وجود نداشت.»
این متخصص پوست و مو اما درباره دلایل اقبال مردم به موی طبیعی در سالهای اخیر و رونق بازار فروش این موها می گوید:« الان خیلی ها فقط برای اینکه موهایشان پرتر یا بلندتر و زیباتر بشود این کار را می کنند ، یعنی نیاز واقعی به این کار ندارند.» به گفته دکتر نیکبخت، استفاده از مویی غیر از موی خود انسان بیشتر در افرادی کاربرد دارد که دچار بیماری آلوپشیا شده باشند:« بعضی وقت ها بیماری های خاصی که با ریزش مو همراه هستند، سبب ریزش مو می شوند و این درحالی است که رویش مجدد هم جای موی ریخته شده صورت نمی گیرد، که در این موارد افراد باید به پزشک مراجعه کنند تا دلیل ریزش مو پیدا شود و اقدام خود به خود به اکستنشن نه تنها راه چاره نیست بلکه می تواند در دراز مدت آسیب زا هم باشد.»
این متخصص پوست و مو توضیح می دهد :« خیلی ها از موی مصنوعی برای اکستنشن استفاده می کنند که بعدها در مراجعه هایی که به ما دارند می گویند که به این موها آلرژی داده اند، شستشوی موی شان سخت است، با هر شامپویی تمیز نمی شود، زود به زود گره می خورد و به خاطر همین ترجیح می دهند از موی طبیعی استفاده کننداما باید دقت کنند که اغلب موهایی که دربازار بعنوان موی طبیعی فروخته می شوند، طبیعی نیستند و مشتری ها تازه بعد از استفاده متوجه این موضوع می شوند که سرشان کلاه رفته.»
با این حال به گفته دکتر نیکبخت ، ضدعفونی کردن، شستشو و مراقبت سه نکته ای است که هرکسی پیش از استفاده از موهای طبیعی باید آن را رعایت کند:« ریزش مو حتی در اکستنشن هم می تواند استفاده کننده ها را تهدید کند ، چون اینجا هم مو کشیده شده و سنگین تر از حد معمول می شود و به مرور زمان کاهش حجم موهای خود فرد مشهود است.»
خرید و فروش موی طبیعی در آرایشگاه ها ممنوع
با تمام این تفاسیر شهربانو عابدی ، نایب رئیس اتحادیه آرایشگران زنانه تهران خرید و فروش موی طبیعی در آرایشگاه های زنانه را عملی غیرقانونی می داند و به ما می گوید :« هیچ آرایشگاهی حق خرید و فروش موی طبیعی را ندارد. »
او البته استفاده از مویی غیر از موی خود افراد برای شینیون و اکستنشن در آرایشگاه ها را تکذیب نمی کند و می گوید :« این موها خارجی هستند و حتما از مبادی قانونی وارد کشور می شوند و در این صورت استفاده از آنها برای مشتری ها مشکلی ندارد. اما اینکه در آرایشگاه ها موی طبیعی را از سر مشتری بچینند و آن را اکستنشن کنند ، کار عادی نیست، چون تبدیل موی طبیعی به موی شاخه ای برای اکستنشن کار راحتی نیست.»
مینا مولایی – جام جم آنلاین
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت