ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز در طول سالهای گذشته اقدامات زیادی برای تحقق اقتصاد مقاومتی و مبارزه با قاچاق انجام داد و در همین راستا حجم قاچاق از 25 میلیارد دلار به 15 میلیارد دلار رسید، اما متاسفانه اخیرا شاهد تلاطم در مرکز سیاستگذاری مبارزه با قاچاق هستیم.
به گزارش جامجم، در دولت یازدهم ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز سیاستگذاریهای مهمی در امر کنترل واردات غیرقانونی و مبارزه با قاچاق انجام داد و دستگاههای مرتبط با این موضوع تصمیمات ستاد را اجرایی میکردند که اگر به صورت صددرصد اجرا میشد، اکنون قاچاق حجم بسیار کمتری داشت، اما کوتاهی برخی دستگاهها باعث شد تا تصمیمات ستاد مبارزه با قاچاق یا دیرتر به مرحله اجرا برسد یا به صورت کامل عملی نشود.
به عنوان مثال سالها بود که پنجره تجارت فرامرزی در تکلیف گمرک قرار داشت، اما تأخیر در اجرای این پروژه طی چند سال زیانهای زیادی را به اقتصاد ایران تحمیل کرد.
انتظار میرفت با کارنامهای که ستاد در طول سالهای گذشته از خود باقی گذاشته در دولت دوازدهم نمرات بهتری را کسب کند، اما یکباره شاهد استعفای مدیران یا فعالیت آنها در سازمانهای دیگر دولتی هستیم که فعالیت ستاد را مختل کرده است.
این روزها ساختمان سیاستگذار مبارزه با قاچاق در خیابان بهشتی تهران کمرونق شده و رئیس آن در طول یک هفته شاید چند ساعت زمان خود را در آنجا بگذراند.
از زمانی که حبیبالله حقیقی، رئیس ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز در یکی از وزارتخانههای دولتی با حفظ سمت در ستاد مشغول به کار شد، دیگر ورود به این ساختمان در اولویتهای وی نیست.
در همین حال قاسم خورشیدی، سخنگو و محسن قائمینسب، مدیرکل روابط عمومی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز نیز از سمتهای خود استعفا دادند و در سازمان دولتی دیگری مشغول به کار شدند که البته آنها هم به تبعیت از رئیسشان هفتهای چند ساعت را در دفاتر خود در ستاد مبارزه با قاچاق میگذرانند، اما دیگر فرصتی برای سیاستگذاری ندارند.
ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز 24 عضو از دستگاههای مختلف دارد که آخرین جلسه آنها مربوط به شش ماه پیش (اردیبهشت) است. به بیان بهتر شش ماه است که ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز طی این مدت فعالیتی نداشته و قانون کددار کردن تلفن همراه (رجیستری) که از جمله اقدامات اخیر ستاد با همکاری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به شمار میرود نیز هنوز به مرحله اجرا نرسیده و مسکوت مانده است.
آیا ستاد تعطیل میشود؟
برخی کارشناسان معتقدند استعفای مسئولان ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز و ورود آنها به سازمانهای دیگر دولتی شاید نشان از تعطیلی احتمالی این بخش سیاستگذار مبارزه با قاچاق باشد، اما نمایندگان مجلس این موضوع را رد میکنند و میگویند که ستاد تعطیل نمیشود و از دولت میخواهیم که بزودی رئیس آن را معرفی کند.
مجلس اجازه تعطیلی را نمیدهد
بهمن طاهرخانی، عضو ناظر مجلس در ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز در پاسخ به این پرسش که آیا اتفاقات اخیر باعث تعطیل شدن ستاد مبارزه با قاچاق نمیشود، تصریح کرد: آقای حقیقی، رئیس ستاد در جای دیگری مشغول به کار شدند و برخی مدیران هم استعفا دادند، اما طبق اطلاعاتی که بنده دریافت کردم، قرار است رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز بزودی معرفی و دوباره جلسات برقرار شود، اما درباره تعطیلی ستاد بعید است که چنین سیاستی پیگیری شود و در صورت کوتاهی دولت، مجلس پیگیری خواهد کرد.
وی افزود: آخرین جلسه رسمی ستاد، اردیبهشت سال جاری بود و از آن تاریخ به بعد دیگر جلسهای برگزار نشد.
طاهرخانی تاکید کرد: از آنجا که ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز، سیاستگذار مقابله با قاچاق است، رئیسجمهور هرچه سریعتر باید فردی باتجربه در امور اجرایی و آشنا به مبانی حقوقی را انتخاب کند و دوباره تصمیمگیریها و اعلام دستورات به دستگاههای ذیربط از سر گرفته شود.
عضو ناظر مجلس در ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز با بیان اینکه هنوز ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز نتوانسته تأثیر عمیق خود را روی اقتصاد بگذارد، گفت: کوتاهی برخی دستگاهها در اجرای قانون مبارزه با قاچاق باعث شد تا همه اهداف و تصمیمهای اتخاذشده برای مبارزه با قاچاق به مرحله عمل نرسد.
پیگیر معرفی رئیس ستاد هستیم
دکتر محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در گفتوگویی که با جام جم داشت، تصریح کرد: ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز هرچه زودتر باید تعیین تکلیف شود و اگر قرار است آقای حقیقی به کار خود در ستاد مبارزه با قاچاق ادامه دهد، از سمت دیگر دولتی خود باید کنارهگیری کند؛ در غیر این صورت باید رئیس جدید از سوی رئیسجمهور معرفی شود.
وی تاکید کرد: ستاد جایی نیست که رئیس آن به صورت پارهوقت کار کند و باید به صورت تماموقت در آنجا حضور داشته باشد.
پورابراهیمی با تاکید بر اینکه ستاد مبارزه با قاچاق یک ضرورت برای اقتصاد ایران است، گفت: استعفا یا انتقال مدیران ستاد به بخشهای دیگر دولتی به بهانه تعطیل شدن ستاد نیست و پیشبینی میشود در روزهای آینده رئیس جدید از سوی رئیسجمهور انتخاب شود و ساختار آن تغییر نخواهد کرد.
ستاد منحل نمیشود
احمد انارکی محمدی، عضو ناظر مجلس در ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز دراین باره به جامجم گفت: کمیسیون اقتصادی مجلس پیگیر انتصاب ریاست ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز است و در اولویتهای تذکرات مجلس به دولت قرار دارد.
وی تاکید کرد: قرار نیست ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز تعطیل شود و براساس پیگیریهای صورت گرفته بزودی رئیس جدید معرفی و ساختار فعلی آن حفظ خواهد شد.
چه کسی رئیس ستاد میشود؟
شش ماه است که ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز نه رئیس دارد و نه جلسهای در آن تشکیل میشود. در این میان برخی افراد نیز گزینههای احتمالی برای ریاست این ستاد هستند.
علیرضا رشیدیان استاندار خراسان رضوی، علی اوسط هاشمی استاندار سابق سیستان و بلوچستان، سیدمهدی صادقی استاندار قم، علی طیبنیا و مصطفی پورمحمدی وزرای اقتصاد و دادگستری دولت یازدهم از گزینههای احتمالی ریاست ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز هستند، اما تصمیم دیگر برای چگونگی مدیریت ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، تعدیل ساختار این ستاد به این صورت است که یکی از وزرا ـ که به احتمال زیاد محمد شریعتمداری وزیر صنعت معدن و تجارت است ـ به عنوان رئیس ستاد انتخاب شود و همه امور اجرایی بهعهده دبیر این ستاد باشد که رئیس جدید او را انتخاب میکند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم