روزنامه لیبراسیون چاپ پاریس ، در رابطه با حملات سپتامبر، از سیاست های جرج بوش رییس جمهور آمریکا انتقادهای شدید0 کرده و نوشته است: «دولت بوش این شاهکار را کرد که شور و حرارت عظیم0 از همدرد0 و همبستگ0 که پس از سپتامبر در سراسر جهان نسبت به آمریکا ایجاد شده بود را تبدیل به هیچ و پوچ کند. این یک واقعیت است که رهبر0 بوش در مبارزه علیه تروریسم پیامدها0 ناگوار0 داشته است. اگر جهان امروز خطرناکتر از دیروز به نظر م0رسد، فقط تقصیر القاعده نیست. رییسجمهور آمریکا با سخنان هر چه بیشتر ایدئولوژیک و تردیدآمیز خود مسلما در این مساله نقش داشته که کره زمین را به میدان مصاف گستردها0 تبدیل کند و برخورد فرهنگها را که عوامل افراطی خواستار آن هستند، شتاب بخشد».
روزنامهتایم چاپ لندن، به مناسبت پنجمین سالگرد سپتامبر نوشته است: «چشمانداز در رابطه با سپتامبر تغییر کرده است. آمریکا بلافاصله پس از این رویداد از طرف همه جهان به عنوان قربان0 در نظر گرفته شد. به همین دلیل نخستین سالگرد این واقعه، انگیزها0 برا0 وحدت بود. امروز دیگر چنین نیست. در آمریکا و بویژه در سایر نقاط جهان، نسبت به قربانیان این واقعه ادا0 احترام م0شود، اما هم زمان در میان زندگان تلخکام0 حاکم است. در کنار مساله حملات ، این مساله نیز مطرح است که قربانیان سپتامبر از طرف دولت0 که م0خواست از دست صدام حسین در عراق خلاص شود و ناگهان بهانها0 را که آرزو داشت به دست آورد به شیوها0 بیشرمانه مورد استثمار قرار گرفتهاند».
روزنامهال پایس چاپ مادرید، در تفسیر0 در مورد پنجمین سالگرد واقعه تروریست0 سپتامبر نوشته است: «این حملات، بوش رییسجمهور آمریکا و کابینهاش را غافلگیر کرد. اما آنها از فرصت به دست آمده فورا استفاده کردند تا سیاست نومحافظهکارانه خود را به اجرا درآورند. بوش و نومحافظه کاران حاکم از طریق اقدامات یکجانبه، جانشینکردن فشار نظام0 به جا0 دیپلماس0، محدودساز0 آزاد0ها0 شهروند0 و گسترش اختیارات ریاستجمهور0 بهترین بهره را از این واقعه بردند. نتیجه پنج سال بعد از این حملات، جهان0 خطرناکتر است. مداخله ای قابلدرک اما ناشیانه در افغانستان انجام شد و جنگ0 ناعادلانه و توجیهناپذیر در عراق در گرفت، که آمریکا در آن نه راه پیش دارد و نه راه پس».
روزنامه آلمانی زود دویچه تسایتونگ به مناسبت پنجمین سالگرد سپتامبر نوشته است: «واکنش آمریکا در رابطه با واقعه سپتامبر در برخی زمینهها درست و ضرور0 بود. رژیم طالبان باید ساقط م0شد و شهروندان آمریکایی باید از محافظت بهتر0 برخوردار می شدند. اما دولت بوش درمهمترین درگیر0 ناکام ماند: این دولت پشتیبان0 قلب0 و فکر0 انسانها را از دست داد و با اینکه خود قربان0 ترور بود، اکنون به چشم متهم نگریسته م0شود، زیرا حق را پایمال و نسبت به آن ب0توجه0 کرد، جنگ0 را صحنهساز0 نمود و دروغ گفت. به طور خلاصه: از آن چه که باید دفاع م0کرد دست شست. بوش دیگر قادر به ترمیم این خراب0 نخواهد بود. تغییراین سیاست باید مد نظر رییسجمهور0 بعدی آمریکا باشد».
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد