
ترامپ این شعار را با نیت خروج کشورش از تمام تعهدات اقتصادی دو یا چندجانبه مثل نفتا و ترانس پاسفیک انتخاب کرده و از همان روزهای ابتدایی فعالیتش در کاخ سفید به گونهای برنامهریزی کرده که هر روز نسبت به قبل از اجرای تعهدات قبلی دولت باراک اوباما فاصله بگیرد.
سیاستهای اقتصادی یکجانبه وی درباره مبادلات اقتصادی کشور آمریکا با دیگر نقاط دهکده جهانی به گونهای برای فعالان اقتصادی و کارشناسان نگرانکننده شد که اکنون در آستانه یک سالگی دولت وی، محققان دانشگاه مونیخ با انتشار نتایج تحقیقات گسترده خود درباره آینده سیاستهای فعلی دونالد ترامپ هشدار دادهاند.
آسیب همگانی
هانس ورنر سین، اقتصاددان آلمانی درباره آینده تجارت بینالمللی با توجه به سیاستهای اقتصادی دونالد ترامپ میگوید: به طور کلی برقراری عوارض کمرکی یا ایجاد محدودیتهای اقتصادی برای کشورهای طرف تجاری آمریکا میتواند عاملی در کاهش شدید رشد اقتصادی جهان باشد.
سین تاکید میکند: از آنجا که در قرن حاضر روابط اقتصادی سراسر دهکده جهانی به گونهای به یکدیگر گره خورده که نمیتوان آنها را از یکدیگر جدا کرد، هرگونه سیاستگذاری ترامپ علیه این به هم پیوستگی میتواند دردسرساز باشد تاجایی که کل اقتصاد جهان تحت تاثیر وی قرار خواهد گرفت.
این اقتصاددان آلمانی معتقد است، درصورت افزایش سیاستهای غیرمنطقی اقتصادی ترامپ علیه دیگر کشورها مثل چین یا اتحادیه اروپا، کشورهای یاد شده یا هر کشور دیگر که مورد حمله قرار گرفته باشد، به دنبال اجرای سیاست مقابله به مثل خواهد رفت که نهایتا دودوتای اقتصاد جهانی را با چالش مواجه خواهد کرد.
در همین حال، گئورگ آسموسن دیگر اقتصاددان آلمانی درباره آنچه سیاستهای اقتصادی ترامپ میتواند به سراسر جهان تحمیل کند، میگوید: فرض کنیم دولت ترامپ برای مقابله با واردات کالاهای خارجی به آمریکا تنها 20 درصد به عوارض گمرکی کالاهای مختلف خارجی ـ که قرار است به این کشور وارد شود ـ بیفزاید. قطعا دیگران نیز همین میزان عوارض را به کالاهای آمریکایی تحمیل خواهند کرد.
آسموسن میافزاید: این روند که زنجیروار صورت خواهد گرفت، میتواند درآمد هر آمریکایی را به میزان 1300 دلار کاهش دهد و نکته اینجاست که زیان اقتصادی این سیاست در دیگر کشورها متفاوت است. به عنوان مثال کاناداییها از این روش به ازای هر نفر 1800 دلار زیان خواهند کرد.
این اقتصاددان آلمانی تصریح میکند، تبعات سیاستهای اقتصادی ترامپ علیه دیگر کشورها متفاوت است و بستگی به وابستگی و گره خوردن اقتصاد آنها به اقتصاد آمریکا خواهد داشت. به عنوان مثال، زمانی که آمریکاییها به ازای هر نفر 1300 دلار زیان کردهاند، آلمانیها تنها 160 دلار از دست میدهند.
فقط آلمانیها هشدار نمیدهند
از همان آغاز رقابتهای انتخاباتی در ایالات متحده، اغلب کارشناسان اقتصادی با توجه به شعارهای تبلیغاتی دونالد ترامپ به عنوان نامزد انتخابات واکنش منفی نشان داده و اعلام کردند این سیاستها نه تنها برای اقتصاد آمریکا مفید نیست بلکه میتواند ایالات متحده را با چالش بزرگ بیکاری و رکود اقتصادی مواجه کند. بسیاری از اقتصاددانان آمریکایی نیز در کنار همکاران دیگر خود که در اقصی نقاط جهان فعالیت میکنند، در این زمینه هشدار دادهاند.
نیتین نوهریا، رئیس مدرسه اقتصاد هاروارد میگوید: سیاستهای اقتصادی ترامپ تهدیدی برای اقتصاد آمریکاست و نمیتواند به گشایشی در اقتصاد منجر شود.
نوهریا میافزاید: آن طور که ترامپ اعلام کرده، با خروج از تفاهم نامههای اقتصادی چند جانبهای که آمریکا با دیگر کشورها منعقد کرده است، زمینه انزوای بیشتر آمریکا مهیا خواهد شد.
این اقتصاددان معتقد است، روابط تجاری آمریکا و دیگر کشورها به قدری گسترش یافته که قطع کردن یک رشته میتواند به فروریختن بخش قابل توجهی از اقتصاد منجر شود. به عنوان مثال اگر روند ورودی برخی مواد اولیه به آمریکا قطع شود، تولید خودرو در ایالات متحده با چالش مواجه خواهد شد.
وی تاکید میکند: ترامپ بسیاری از سیاستهای اقتصادی خود را براساس یکهتازی برخی صنایع آمریکا در دهکده جهانی بنا کرده و میگوید خریداران چارهای جز انتخاب کالای آمریکایی ندارند و به این ترتیب رونق اقتصادی ادامه خواهد داشت؛ اما به این نکته توجه نداشته که اغلب کشورها همانطور که وی دنبال تقویت تولید داخلی است، برای کشورشان برنامه ریختهاند.
رئیس مدرسه اقتصاد هاروارد با اشاره به کارخانه بوئینگ، جنرال الکتریک و برخی دیگر از تولیدات انحصاری آمریکا میگوید: اقتصادهایی مثل چین و اتحادیه اروپا میتوانند ضمن حذف ارتباطاتشان با این شرکتها بسادگی جایگزینهایی برای خود دست و پاکنند. بنابراین بازنده اصلی خود ترامپ است که به دنبال انزوای اقتصادی آمریکاست.
نوهریا تاکید کرد: این سیاستها به اشتغالزایی در آمریکا منجر نخواهد شد و تنها میتواند بیکاری را گسترش دهد چون تقاضای داخلی آمریکا نمیتواند چرخ اقتصاد کشور را به حرکت درآورد و باید به بازارهای صادراتی توجه ویژه داشت.
شعاری نامناسب
بنیاد آلمانی برتلزمن در پژوهش اخیر خود ـ که با همکاری استادان اقتصاد پژوهشکده اقتصاد دانشگاه مونیخ انجام شده ـ درباره سیاستهای اقتصادی دونالد ترامپ به این نتیجه رسیده است که سیاستهای وی یعنی همان سیاست حمایت از صنایع داخلی آمریکا و وضع عوارض گمرکی و محدودیتهای گسترده برای صادرات کالا به آمریکا ـ که در دستور کار وی قرار گرفته ـ نهتنها به اقتصاد این کشور کمک نمیکند، بلکه به کاهش درآمد سراسر جهان منجر میشود و برای آمریکا بسیار خطرناک است. در این تحقیقات آمده، اقتصاد ایالات متحده آمریکا با ادامه این روند، کاهش 3/2 درصدی را طی آینده نزدیک تجربه میکند و تا یک سالگی دولت ترامپ، هزینهای معادل 415 میلیارد دلار از دست خواهد رفت.
نکته قابل توجه این جاست که اقتصاددانان آلمانی که در این پژوهش شرکت داشتند، معتقدند، وضع موانع گمرکی جدید یا افزایش روند کاغذبازی در گمرکات آمریکا برای محافظت از تولیدات آمریکایی تنها در منطقه آمریکای شمالی و معاهده تجاری نفتا میتواند درآمد سرانه آمریکاییها و کاناداییها را به ترتیب 125 و 730 دلار کاهش دهد.
منابع: ایندیپندنت، سی ان ان و دویچه وله
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
گفت وگوی اختصاصی تپش با سرپرست دادسرای اطفال و نوجوانان تهران:
بهروز عطایی در گفت و گو با جام جم آنلاین:
گفتوگوی «جامجم» با حجتالاسلام محمدزمان بزاز از پیشکسوتان دفاع مقدس در استان خوزستان