به گزارش جام جم آنلاین و به نقل از باشگاه خبرنگاران؛ اسمش آرایشگاه است. محل آرایش و پیرایش، ولی این روزها آرایش و پیرایش تبدیل به کارهایی حاشیهای شده است. از خوراکی و لباس گرفته تا مشاوره های پزشکی برای پوست و تغذیه.
بعضی از آنها پا فراتر گذاشته اند و کارهای عجیبی می کنند که اگر با چشم خودمان نبینیم، به سختی باورمان می شود؛ چه برسد به این که از کسی بشنویم که چه مسائلی در پشت پرده بعضی آرایشگاه ها است.
ظاهری ساده و معمولی دارد. آیینه، صندلی و چند دستگاه پیرایش مو. اما وقتی چند ساعتی آنجا بشینیم، مسائل زیادی دستگیرمان می شود.
با همدیگر تفاوت هایی دارند؛ اما وجه اشتراک آنها ارائه خدمات و ارائه کالاهایی است که جزو شرح وظایف شان نیست.
برای کسب سود بیشتر حاضرند هر خدمات یا کالایی که خواهان داشته باشد را عرضه کنند. درحالی که ارائه هر خدمتی به غیر از خدمات آرایشی و پیرایشی، تخلف است. از تخلفات کوچک تا تخلفات خطرناک که به سلامت جسم و روح مشتری صدمه می زند.
بهداشت و امنیت آرایشگاه ها
تتو و اپیلاسیون یک مثال ساده است. درست است که از وظایف آرایشگاه هاست اما نباید فراموش کرد که 90 درصد سالن ها مجوز مربوط به این دو خدمات رایج را ندارند.
یک اپیلاسیون کار می گوید: حداقل 2 سال به طور جدی، پیگیر گرفتن مجوز اپیلاسیون بودم. نزدیک به 20 مولفه را باید داشته باشیم تا مجوز بدهند.
الهام که 6 سال است کار اپیلاسیون انجام می دهد می گوید: مردم باید خودشان نگران سلامت و امنیت خود باشند. وقتی اپیلاسون کار، موم را با یک چوب به تمام بدن بزند، ناقل بیماری می شود که شایع ترین بیماری که الان زیاد شده است، زگیل است.
الهام می گوید: جدا از مسئله بهداشت، امنیت آرایشگاه است. چند سال قبل یک پسر با ظاهر دخترانه، وارد این حرفه شده بود. برخی هم، همجنس گرا هستند. این مردم هستند که باید با تحقیق، آرایشگاه مطمئن پیدا کنند تا در دام افراد مریض نیفتید، مورد سوءاستفاده و باج گیری قرار نگیرند.
ممکن است بعضی تخلفات آنها به کام ما شیرین بیاد. مثل مِزون لباس، فروش لوازم آرایشی و فال گیری. پیش خودمان می گوییم: «چه خوب شد. هم آرایشگاه رفتیم و هم تا نوبتمان برسد، خریدمان را کردیم«.
آرایشگاه، مطب دکتر و اتاق عمل
به هر حال آرایشگاه، پوشش خوبی برای سودجویان شده است. تا حدّی که آرایشگاه را تبدیل به اتاق عمل می کنند. از تزریق ژل و بوتاکس تا خال برداری در محیط غیر استریل آرایشگاهی.
چون اسمش آرایشگاه و کارش برجسته کردنِ زیبایی هاست، به خودشان اجازه می دهند برای پوست و تناسب اندام، پا در کفش پزشکان کنند. از کرم های دست ساز و تخلیه جوش های صورت (که پزشکان هم این کار را انجام نمی دهند) تا تجویز قرص های لاغری، اشتها آور، مکمل غذایی و داروهای گیاهی که مثل نقل و نبات تجویز می کنند.
البته برای جلب اطمینان مشتری، خیلی حرفه ای عمل می کنند. روشی دارند که امتحانش را پس داده است؛ معمولا یک مشتری در آرایشگاه حضور دارد که قبلا از آن روش استفاده کرده است.
می گوید که خیلی خوب بوده و خیلی راضی است. در حرفه تبلیغات، این روش را روش دهان به دهان می نامند. یعنی اشخاصی که از محصول راضی هستند، آن را به دوستان خود و آنها هم به دوستان خود پیشنهاد می دهند.
صدمات تخلفات ریز و درشت آرایشگاه ها
ملینا، بازرس اتحادیه آرایشگاه های زنانه می گوید: یکی دیگر از کارهای غیرتخصصی و خلافی که آرایشگاه ها انجام می دهند، سولار (برنزه کردن رنگ پوست) و لیزر مو است که اکثرا در سالن های غیرمجاز انجام می شود.
متاسفانه خانم ها بخاطر اشتیاق زیاد به برنزه شدن، بجای رفتن کنار استخر و دریا، زیر این دستگاه ها می روند که صدمات پوستی و خطرات جانی برای آنها دارد. مواردی هم به خاطر اینکه زود به حدّ دلخواه برسند، درجه دستگاه را زیاد کردند که باعث پختگی پوست یا اعضا بدن و در نهایت منجر به فوت شده است.
چند سال قبل که برای از بین بردن موهای زائد از الکترولیز استفاده می شد، موردی داشتیم که پس از الکترولیز، موها برعکس(به سمت داخل گلو)رشد کرده بود. موها راه حنجره را بسته بودند و شخص نمی توانست غذا بخورد. درنهایت کار به جراحی کشیده شد.
این بازرس اتحادیه می گوید: الان بجای آن از دستگاه های لیزر استفاده می شود. به آرایشگاه ها می گویند شما مشتری جمع کنید؛ ما دستگاه لیزر می آوریم. بعد به مردم می گویند ارائه خدمات لیزر، زیر نظر پزشک انجام می شود. اما هیچ کس فکر این را نمی کند که کدام پزشک تحصیل کرده، راه میفتد در آرایشگاه ها که شاید روزی 3 تا مشتری برایش بیاید؟
بالاخره وقتی بخاطر پرداخت پول کمتر، آرایشگاهی که مجوز تک تک خدمات را جداگانه ندارد یا آرایشگاه خانگی که به طور کل مجوز تاسیس آرایشگاه را ندارد، انتخاب می کنیم؛ باید بدانیم که از سوی اتحادیه آرایشگران، اداره اماکن، بهداشت و غیره نظارتی بر آنها نیست و منتظر آسیب های جبران ناپذیر یا حداقل یک خاطره بد باشیم.
مریم، نوعروس 28 ساله، می گوید: قشنگ ترین روز زندگیم با سهل انگاری آرایشگر خراب شد. شب عروسی موهایم را سوزاندند. مجبور شدم آنها را کوتاه کنم و با پُستیژ (موی مصنوعی) در عروسی حاضر شوم.
این نوعروس می گوید: فقط شب عروسی ام نبود که خراب شد؛ حالا باید دوران طلاییِ زندگی مشترکم را با مو پسرانه سپری کنم. برای شکایت به اتحادیه رفتم؛ آنها برای رسیدگی به محل مراجعه کردند و بعد از بررسی، متوجه شدند که اصلا مجوز نداشته و من را به کلانتری ارجاع دادند.
مریم با ناراحتی می گوید: یک خانم 53 ساله را دیدم که موهایش در جوانی مثل مال من سوخته بود و دیگر رشد نکرده است. الان 14 سال هست که از کلاه گیس استفاده می کند؛ می ترسم که به این عاقبت دچار شوم.
جریمه های کم قدرت بازدارندگی ندارد
از این ها که بگذریم، مواردی(مسائلی) فراتر از کار اصولی و بهداشت وجود دارد. آرایشگاه محلی است که زن و بچه مردم آنجا می روند. بنابراین باید امنیت اخلاقی بالایی داشته باشد. این امر مهم، نظارت های مستمر و برخورد های سرسختانه می طلبد تا پیشگیرانه و بازدارنده باشد.
یک بازرس اتحادیه آرایشگران درباره نظارت بر آرایشگاه ها می گوید: تخلفات در آرایشگاه ها زیاد و سنگین هست و از طرفی تعداد بازرسان خیلی کم است. یک سال فقط 2 نفر را برای بازرسی آرایشگاه های تهران معرفی کردند. برای بازرسی، به کمک نیروهای اماکن نیاز داریم اما اماکن هم نیروهایش کم است. از طرفی هم مقدار جریمه ها کم است. یک جریمه 2 میلیون تومانی با توجه به درآمد بالا آرایشگاه ها، نمی تواند پیشگیرانه یا بازدارنده باشد.
استفاده از نیروی مرد برای ماساژ
این بازرس اتحادیه می گوید: یکبارگزارش داده بودند که آرایشگاهی در پاسداران، برای ماساژ از نیروی آقا استفاده می کند. برای بازرسی، با لباس عادی رفتم. همان ابتدا بوی مواد مخدر را استشمام کردم. سیگار دستش بود و بالا سر مشتری کار می کرد. یک سگ خانگی هم در بغلش بود. آنقدر محیط و وضع افراد نامناسب بود که ترسیدم گزارش اش را بنویسم.
تجویز شیشه بجای قرص لاغری
بعضی ها اصلاً شغلشان آرایشگاه نیست؛ جایی را می خواهند که با خیال آسوده، سرفرصت برای خود مشتری های دائمی جمع کنند. کمبود بازرس و نظارت ها هم همه شرایط را برای آنها محیا می کند.
آرایشگاه صرفاً یک محل امن، ثابت، موجّه برای پخش مواد مخدر آنهاست تا بدون اضطراب از سررسیدن پلیس، ترس از دستگیری و به دور از چشم مردم عادی با خیال آسوده، فروش خوبی داشته باشند.
جوانانی که آرزوی لاغری دارند و می خواهند بدون زحمت و سریع به ایده آل خود برسند؛ نه با رژیم غذایی و ورزش کردن که صحیح ترین راه است.
با شنیدن یک حرف غیرمستقیم که فلان قرص در یک ماه 8 تا 12 کیلوگرم لاغر می کند؛ خود را در مسیر رسیدن به آرزوی لاغری می بینند و ساده لوحانه، آن قرص ها را تهیه و مصرف می کند. اما غافل از اینکه قرص های لاغری که بدون تجویز و نظارت پزشک و خارج از داروخانه ها تهیه بشود، حاوی مواد مخدر شیشه است.
سلماز 6 سالی است که ناخن کار(آرایشگر)است و می گوید: چند وقت پیش برای کار، به آرایشگاهی در ستارخان مراجعه کردم. آرایشگاه تابلو نداشت. فقط اسم آرایشگاه و ساعت کاری را روی یک بنِر نوشته بود. یک هفته آنجا مشغول بودم. متوجه شدم در زمان استراحت و خلوتی آرایشگاه، ماده مخدر گل مصرف می کنند. خیلی بی محابا و راحت به مشتری ها می گفتند.
سلماز ادامه داد: مواد را برادر تریاکی اش تهیه می کرد و آنها هم در آرایشگاه می فروختند. چندبار هم با مشتری ها پای بساط نشستند. در اتاق بغلی این کار را میکردند نه جلوی چشمانم. وقتی مطمئن شدم که چه کار می کنند، دیگر آنجا نرفتم.
زهرا، مدیر آرایشگاه، درباره رواج مصرف مواد مخدر در آرایشگاه ها و عدم برخورد با آنها می گوید: طبقه پایین ما، یک آرایشگاه است و در ساختمان، دوربین مدار بسته داریم. می بینیم که هر روز ظهر آدم های غیر موجه (چه خانم یا آقا) می آیند و بوی تریاک راه می اندازند. 2-3 مرتبه بخاطر شکایت ساکنین، کلانتری با آنها برخورد کرد اما نمی دانم چرا نمی ترسند و فایده ای ندارد؟
بازرس اتحادیه آرایشگران می گوید: در پاسداران و جنت آباد، هرکدام 2-3 مورد هست که ماده مخدر شیشه مصرف و پخش می کنند. معمولا افرادی که به این آرایشگاه ها می روند، توسط کسی معرفی شده اند و اگر نه به مشتری های ناآشنا پیشنهاد نمی دهند. مگر اینکه متوجه شوند که طرف اهلش است. می گویند: مشروب، شیشه، گل و غیره هرچه بخواهی داریم. متاسفانه با نظارت های ناچیز که تقریبا می شود می توان گفت نظارتی وجود ندارد؛ بهترین راه، اطلاع رسانی صدا و سیما و هشیاری مردم است که به سالن های غیرمجاز نروند.
البته باید با پرس و جو از افراد مطمئن، آرایشگاهی را پیدا کرد و فقط به داشتن تابلو، اکتفا نکرد. مواردی مشاهده شده که مجوز نصب تابلو نداشته، بعد دیدیم که تابلو در طبقه ششم نصب شده است. متوجه شدیم که از کارمندان متخلف شهرداری، جرثقیل آورده و برایشان نصب کرده اند. با نصب تابلو، کار آنها را قانونی جلوه داده می شود وبرای مردم عادی حکم مطمئن بودن را دارد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت