در کمتر از یک قرن، این شهرک اقدام به استقلال طلبی برای قلمرو شاهزادگی در امپراطوری مغولها کرد. در میانه قرن ۱۴ شاهزادههای آن به چنان مقام و قدرتی رسیدند که مسکو محل استقرار کلیسای ارتدوکسی روسیه شد. در زمان حکومت ایوان کبیر (۱۵۰۵-۱۴۶۲) حکومت مسکو در سرتاسر روسیه توسعه پیدا کرد و اهمیت کرملین به عنوان مرکز قدرت روسیه بسیار بیشتر شد. در سال ۱۴۸۰، عمارتی که زمانی یک خانه شکار بود تبدیل به یک شهر با استحکامات نظامی با ابهت شد.
دیوارهای سنگی آن مورد برکت کلیسای جامع باشکوهی قرار میگرفت که از دلش قد برافراشته و ایوان در آنجا منشوری را که طی آن مسکو به امپراتوری مغول متصل بود را پاره کرد. طی دو قرن بعدی تا زمانی که پتر کبیر یتخت روسیه را به سن پترزبورگ انتقال دهد، کرملین به عنوان صحنه اصلی رویدادهای تاریخی باشکوه و گاه مخوف حکومت تزارها عمل میکرد.
بعد از انتقال حکومت به سن پترزبورگ، شهر و کرملین اهمیتشان افت کرد. هر چند انتخاب مسکو توسط بلشویکها به عنوان پایتخت در مارس سال ۱۹۱۸ این اهمیت و توجه را به آن بازگرداند و در زمان حکومت شوروی، کرملین زندگی دوباره خود را به عنوان مرکز قدرت آغاز کرد. اگر چه دولت شوروی به طور قطع آثار خود را بر چهره کرملین گذاشت، اما این دژ چند صد ساله هنوز هم تأثیرات اولین تزارها را منعکس میکند. به ویژه در میدان کلیسای جامع، روح ایوان مخوف، بوریس گودونوف و اولین رومانفها بسیار بیشتر از استالین و لنین حس میشود.
اسلحه خانه: اسلحه خانه کرملین به دستور پتر کبیر ساخته شد و در آن هم ساخت و هم انبار مهمات و اسلحه در کنار هم صورت میگرفت. بعد از عقب نشینی فاجعهبار ناپلئون از مسکو، این بنا تبدیل به موزهای برای گرامیداشت پیروزی روسیه شد. اکثر توپهایی که در کنار آن چیده شدهاند جزو غنایمی بودند که از ارتش فراری و از هم پاشیده فرانسه به دست آمد. این ساختمان امروزه محل استقرار سران گارد کرملین است.
کاخ دولت کرملین: این سازه شیشهای و بنتی، در سال ۱۹۶۱ تکمیل شده و یکی از جدیدترین الحاقات کرملین به شمار میرود. این کاخ در روزگار آرام حکومت «خروشیوف» ساخته شد تا میزبان حذب کمونیست باشد. سبک اجرای معماری بنا بسیار دقیق و باشکوه است. آمفیتئاتر بزرگ این ساختمان با ۶۰۰۰ صندلی یکی از اصلیترین بخشهای آن به حساب میآید. امروزه کاخ کرملین برای اجراهای باله مورد استفاده قرار گرفته و نقش برجسته معروف لنین از آن حذف شده است.
ساختمان سنا: ساختمان باشکوه نئوکلاسیکی سنا، به دستور کاترین کبیر ساخته شده و یکی از آثار زیبا و ارزشمند معماری به نام «ماتْوی کازاکوف» (Matvey Kazakov) در مسکو است. هدف کاترین از ساخت این بنا ایجاد مکانی برای شورای مشورتی بود اما بیشتر شهرت آن بعد از انقلاب، به عنوان محل کار لنین بود. امروزه ساختمان سنا به عنوان اقامتگاه رسمی رئیس جمهور مورد استفاده قرار میگیرد.
میدان کلیسای جامع: اگر روسیه را مانند یک عروسک ماتروشکای تو در تو در نظر بگیرید، مسکو در دل روسیه، کرملین در دل آن و میدان کلیسای جامع آخرین قطعه در داخل کرملین محسوب میشود. میدان کلیسای جامع کرملین اولین بنای بزرگ عمومی شهر بود که در زمان رشد قدرت مسکو در اوایل قرن ۱۴ ساخته شد. این میدان برای قرنها قلب نمادین حکومت تزارها بود. کلیسایی که در این میدان وجود دارد، در دهه ۱۴۷۰ به عنوان محل استقرار کلیسای ارتدوکسی روسیه و به دستور ایوان کبیر ساخته شد. تا قبل از انتقال پایتخت به سن پترزبورگ، میدان کلیسای جامع مرکز قدرت سیاسی کشور بود و تمام مراسمهای تاجگذاری، مجمع اشراف و رویدادهای مرتبط به دولت در اینجا برگزار میشدند.
اگر تندیس لنین را نادیده بگیرید، میدان کلیسای جامع هنوز حس و حال دوران تزاری روسیه را بازتاب میدهد. دور تا دور این میدان را مجموعهای از کلیساها، برجها و کاخها محاصره کردهاند که در کنار هم کل تاریخ آن بازه زمانی را به نمایش میگذارند. با بازدید از کرملین و بناهای تاریخی متعدد آن، میتوانید سفری به گذشته کرده و تاریخ پر فراز و نشیب روسیه را مرور کنید. قطعاً گردش در دل دیوارهای کرملین تجربهای بی تکرار و گرانبها خواهد بود که طی سفر به شهر مسکو نباید از دست داد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم