این سفر از یک ویژگی متفاوت در مقایسه با سایر سفرهای مقامات اروپایی برخوردار است و آن هم همزمانی این سفر با اظهارات تهدیدآمیز و ایرانهراسانه دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکاست. در چنین فضایی سفرهای انجام شده نشان میدهد که اروپا از پشتکاری جدی در روند رو به رشد همکاری با جمهوری اسلامی ایران برخوردار است.
این در شرایطی است که به هر حال آنها از دیدگاهها و مواضع دولت آمریکا بخوبی آگاهند و میدانند که نزدیکی با ایران و امضای توافقنامهها و سرمایهگذاریها در چنین فضایی نشان از اراده بالای آنان برای همکاری با ایران دارد. از سوی دیگر توجه به وضعیت سوئد به لحاظ موقعیت این کشور در اروپا و دنیا نیز از نکات حائر اهمیت است. سوئد کشوری در حوزه اسکاندیناوی است و اولویتهای سیاست خارجی این کشور مثل دیگر کشورهای اروپایی در زمینههای همکاریهای اقتصادی و تجاری است.
این کشور در مقایسه با سایر کشورهای اروپایی گرچه از وسعت کمی برخوردار است، اما توانمندیهای خوبی در عرصههای تجاری و بازرگانی دارد. همچنین زمینههای زیادی برای افزایش همکاری سوئد با جمهوری اسلامی ایران در حوزههای تجاری، اقتصادی، کشاورزی، صنعتی و حمل و نقل وجود دارد.
ایران و سوئد گرچه در گذشته هم تا حدودی از روابط خوبی برخوردار بودهاند، اما سوئد به عنوان یکی از اعضای اتحادیه اروپا مجبور به پیروی از سیاستهای این اتحادیه علیه ایران از جمله سیاست اعمال تحریمهای ضدایرانی بود. اما پس از برجام شرایط و موقعیت مناسبی برای افزایش همکاری میان ایران و سوئد فراهم شده است.
مقامات دو کشور در حال رایزنی و بررسی عوامل و زمینههای افزایش همکاری هستند و باید منتظر گزارشها درباره توافقات دو کشور بود، ولی به هر حال سفر نخستوزیر سوئد به تهران آن هم در چنین سطح بالایی که برای اولین بار رخ میدهد، حکایت از عزم و اراده جدی آنان برای انعقاد توافقنامههای مهم با جمهوری اسلامی ایران دارد.
مرتضی مکی - کارشناس مسائل اروپا
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد