به گزارش جام جم آنلاین و به نقل از مهر، پانزدهمین کنفرانس هیدرولیک ایران باحضور محمودی قائم مقام وزیر نیرو، محمد مجابی معاون محیط زیست، همتی استاندار قزوین، مسئولان کشوری و استانی و کارشناسان حوزه آب در سالن آمفی تئاتر دانشگاه بین المللی امام خمینی قزوین برگزار شد.
ستار محمودی در این همایش کشوری گفت:برای بهره گیری بیشتر از منابع آبی و حل بحرانهای ناشی از آن نیازمند علم هیدرولیک و زیرمجموعه های آن هستیم.
وی بیان کرد: ایران چون درمنطقه جغرافیای خشک قرار دارد در گذشته هم بخش عظیمی از نبوغ ایرانی ها در عرصه آب بروز یافته که مجموعه علم قنات ها در کشور اعجاب انگیز است.
قائم مقام وزیر نیرو گفت: در گذشته نگهداری از سدها و توزیع آب و بهره برداری از این منابع با مشارکت مردم صورت می گرفت اما وقتی پیشرفتهایی حاصل شد و تکنولوژی بر امور غلبه کرد و پول نفت دستمان رسید به جای بهتر کردن شرایط زندگی به طبیعت آسیب زدیم.
وی اضافه کرد: وقتی با ابزار جدید و دستگاههای حفاری تا ۲۰۰ متری زمین را می کاویم تا آب را بیرون بیاوریم باید از کمبود آب تالابها نگران باشیم.
۲۹۰ دشت در کشور ممنوعه است
محمودی اظهارداشت: از مجموع ۶۰۹ دشت موجودکشورتعداد ۲۹۰ دشت ممنوعه است ودیگرجایی برای برداشت ندارد و باید فقط برای مصارف ضروری مورد استفاده قرار گیرد.
محمودی گفت: قاعده طبیعت را بر هم زده ایم تا زندگی خود را بهتر کنیم اما نظم طبعیت و هیدرولیک زمین را به هم زده ایم و شاهد فرونشست زمین و پیشروی آب شور هستیم.
وی اضافه کرد: امروز برای خروج از بحران باید از علوم مختلف و هیدرولیک استفاده کنیم تا با طبیعت آشتی شود.
قائم مقام وزیر نیرو اضافه کرد: اگر در برداشت از آب به مسائل زیست محیطی توجه نکنیم موجب ناپایداری می شود و آسیب جدی می بینیم.
محمودی گفت: در شرایط جدید باید از همه ظرفیت ها استفاده کنیم و از سهم فاضلاب که در حال حاضر ۳۰ میلیارد مترمکعب سهم این بخش از منابع آبی را نادیده گرفته ایم و اجازه داده ایم تا شیرابه ها واردچرخه محیط زیست شده و به سلامت ما آسیب بزند.
منابع آبی در معرض آلاینده ها
وی اضافه کرد:متاسفانه منابع محدود آبی هم در معرض تهدید آلاینده هاست و باید ضمن کنترل این وضعیت از پساب ها دوباره استفاده کنیم.
محمودی تصریح کرد:براساس آمارها درطول سالهای ۳۲ تا ۴۸ میزان آب تجدید شونده درکشور ۱۳۰ میلیارد متر مکعب بوده که در ۱۵ سال بعد از آن این میزان به ۱۱۰ میلیارد مترمکعب کاهش داشته است.
قائم مقام وزیر نیرو اضافه کرد: در شش سال اخیر بازهم شاهد کاهش این منابع ارزمند بودیه و میزان آن به ۹۰ میلیارد مترمکعب رسیده است.
وی بیان کرد: اگر پایداری منابع آب تا ۴۰ درصد باشد قابل قبول است واگر به ۶۰ درصد برسد در شرایط ناپایداری قرار می گیرد و بعد ازآن بحرانی است.
محمودی اظهارداشت: در کشور ما شرایط هیدرولیک پایدار حدود ۸۰ درصد است که باید برای آن اندیشه کرد.
مدیریت حوزه ای آب در دستور کار است
قائم مقام وزیر نیرو بااشاره به منطقه ای شدن مدیریت آب درگذشته اظهارداشت:درگذشته مدیریت آب بصورت منطقهای تغییر کرد که این ساختار بسیار اشتباه بود و موجب برداشت بیرویه آب توسط استانها میشد اما اکنون منابع آب به صورت هماهنگ و حوزه ای باید مدیریت شود تا هر استانی فقط تامین نیازهای خود را مورد توجه قرار ندهد.
وی با بیان اینکه پیامد برداشت بیرویه منابع آبی افزایش آلایندههاست، گفت: پیامدهای این موضوع در طبیعت خود را نشان میدهد و تبعات و آثار تخریبی آن روز به روز در حال افزایش است.
قائم مقام وزیر نیرو گفت: مشارکت همه دستگاهها برای حفظ و مدیریت منابع آبی کشور و ودوری از جزیره ای عمل کردن ضروری است و با توجه به رویکرد دولت باید از این ظرفیت برای مدیریت منابع آبی بهره برد.
وی بیان کرد: با منطقه ای شدن مدیریت آب در استان کسانی که باید پاسدار و حافظ منابع آبی باشند خودشان آب راتقسیم کردند وبحران بیشتر شد ولی با بررسی مشکلات گذشته باید مدیریت منابع آبی براساس ۱۸ رودخانه اصلی تعریف شود و با حضور نمایندگان کشاورزان به مدیریت مناسب برسیم.
محمودی گفت: اولویت بندی طرح های آب، اجرای طرح تعادل بخشی، بازگشت پساب به چرخه طبیعت، تصفیه پساب و استفاده مجدد از آن از راهمارهای مقابله با بحران آب در کشور است.
وی اضافه کرد: نیازمند بهره گیری از خرد دانشگاهیان برای مدیریت منابع آبی هستیم و با ارتباط علمی با مراکز دانشگاهی و استفاده از افراد توانمند و خوش فکر و ایده های اجرایی شرایط بحران آبی را مدیریت کنیم.