نرگس آبیار، جمال امید، عماد افروغ، حسین کرمی، سیدضیاء هاشمی، محمدعلی حسیننژاد و حجتالاسلام طه مرقاتی، هفت عضو هیات انتخاب امسال بخش مسابقه جشنواره فیلم فجر هستند که جواز حضور برخی فیلمها را در این رویداد صادر میکنند و از سوی دیگر از حضور بعضی فیلمهای دیگر در بخش مسابقه جشنواره جلوگیری خواهند کرد. ابتدا در خبرها نام مهدی فخیمزاده هم بهعنوان یکی از اعضای هیات انتخاب ذکر شده بود که البته در فهرست نهایی حضور ندارد. در این گزارش مروری فهرست وار و محض نمونه خواهیم داشت به برخی کارگردانهایی که برای حضور و رقابت در سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر دورخیز کردهاند و این روزها سخت مشغول کارند.
مهران مدیری
یک دورهمی سینمایی
مهران مدیری، مجری «دورهمی» با کولهباری از تجربه در کارگردانی سریالهای کمدی تلویزیونی سرانجام چندی پیش تصمیم گرفت نخستین فیلم سینمایی خود را بهعنوان کارگردان بسازد. فاصله حرف تا عمل او در این زمینه خیلی کم بود و همه چیز خیلی سریع دست به دست هم داد تا مدیری بدون معطلی و هدر دادن وقت، « ساعت 5 عصر» را کلید بزند. این فیلم که این روزها مراحل پایانی فیلمبرداری را طی میکند، قصه فردی از ساعت هفت صبح تا پنج عصر را به تصویر میکشد.
سیامک انصاری، همچون بیشتر آثار مدیری، نقش اصلی و محوری کار را بهعهده دارد و بازیگران دیگری چون آزاده صمدی هم در فیلم ایفای نقش میکنند. مدیری در حالی تلاش میکند خودش را به سیمرغ نزدیک کند که پیشتر دو نفر از بازیگران کارهای او مثل رضا عطاران و سعید آقاخانی، موفق به دریافت این جایزه شدهاند.
پوران درخشنده
فیلمی درباره طلاق عاطفی
فیلمهایی که پوران درخشنده ساخته، همواره با استقبال عامه مردم مواجه شده که نشانگر کاربلدی این فیلمساز متعهد و دغدغهمند سینمای ایران است. او بهعنوان یکی از بانوان پیشرو و پیشقدم سینمای ایران همیشه سراغ موضوعاتی میرود که معضل و دلمشغولی مهمی در جامعه باشد. «شمعی در باد»، «عشق بدون مرز» و «هیس! دخترها فریاد نمیزنند» فقط بخشی از این دلنگرانی اجتماعی اوست. او اخیرا ساخت فیلمیبا موضوع طلاق عاطفی را به پایان رساند و این روزها مشغول طی مراحل پس از تولید آن است. فرهاد اصلانی، مریلا زارعی، آزیتا حاجیان، رسول نجفیان، شهرام حقیقتدوست، حسام نوابصفوی، مریم بوبانی و هوشنگ توکلی در این فیلم بازی میکنند. در صورت راهیابی این فیلم به بخش مسابقه، از حالا میتوان پیش بینی استقبال خوبی از آن را در جشنواره کرد. درخشنده قبلا برای «هیس! دخترها فریاد نمیزنند» برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه تماشاگران در جشنواره فجر شده بود.
علیرضا داوودنژاد
کلاس کارگردانی
علیرضا داوودنژاد، فیلمنامهنویس و کارگردان قدیمی سینمای ایران را با دو شیوه فیلمسازی میشناسیم؛ یکی سینمای حرفهای و با حضور بازیگران سرشناس و دیگری فیلمهایی ظاهرا ارزان و با حضور اعضای محترم خانواده داوودنژاد. او در هر دو نوع فیلمسازی، کلاس کارش را حفظ کرده و میتوان نمونههای خوب و موفقی از هر دو را برشمرد. از اولی فیلم محبوب و پرفروش «عاشقانه» با حضور پیمان قاسمخانی، بهاره رهنما و خسرو شکیبایی و از دومیآثاری چون «مصائب شیرین» و «کلاس هنرپیشگی». کارگردانها فیلمهای «مرهم» و «نیاز» امسال با فیلمیبه نام «فِراری» در جشنواره فجر حاضر خواهد بود؛ اثری با حضور محسن تنابنده و ترلان پروانه که قصه دختر آرزومندی را روایت میکند که از شهرستان به تهران میآید تا با یک ماشین فِراری چند میلیاردی عکس یادگاری بگیرد! داوودنژاد با سیمرغ بلورین جشنواره فجر غریبه نیست و قبلا چند بار این جایزه را به خانه برده است؛ جایزه ویژه هیات داوران در سی و یکمین دوره جشنواره فیلم فجر برای فیلم «کلاس هنرپیشگی»، دریافت سیمرغ بلورین در دومین دوره جشنواره فیلم فجر در بخش بهترین فیلمنامه برای «خانه عنکبوت» و دریافت سیمرغ بلورین در دهمین دوره جشنواره فیلم فجر در بخش بهترین فیلم برای «نیاز».
مسعود جعفریجوزانی
فیلمی درباره خونهای آلوده
مسعود جعفریجوزانی که همین دو روز پیش 68 ساله شد، این روزها سرگرم ساخت جدیدترین فیلم سینمایی خود به نام «پشت دیوار سکوت» است. این فیلم به موضوع حساس و جنجالی ورود خونهای آلوده به کشور میپردازد که باعث ابتلای برخی افراد به ویروس اچآیوی و درنهایت بیماری ایدز شد.
امین تارخ، سحر جعفریجوزانی، حسین پاکدل، سیامک صفری، بهزاد فراهانی، شقایق فراهانی، آرمان درویش و پرویز پورحسینی از بازیگران «پشت دیوار سکوت» هستند. مسعود جعفریجوزانی را با آثار ماندگاری چون «در چشم باد»، «شیر سنگی»، «در مسیر تندباد» و «جادههای سرد» میشناسیم. آخرین فیلم او در سینما کمدی پربازیگر «ایران برگر» بود. او در حالی پا به رقابت سیمرغی جشنواره فیلم فجر میگذارد که سالها قبل و در سال 1365 سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه را برای «شیر سنگی» به دست آورده بود.
وحید جلیلوند
فیلم دوم و سیمرغ دوم؟
وحید جلیلوند که با نخستین فیلم سینمایی خود بهعنوان کارگردان، «چهارشنبه 19 اردیبهشت» با تحسین تماشاگران و منتقدان در بخش نگاه نو (فیلمسازان فیلم اولی) سی و سومین جشنواره فیلم فجر روبه رو شد، در همان رویداد تائید داوران را هم داشت و دو سیمرغ بلورین بهترین فیلم و بهترین کارگردانی را بهدست آورد. فیلم حساب شده جلیلوند، با ایدهای بکر سراغ موضوعی اجتماعی رفت و بازیهای خوب و تاثیرگذار امیر آقایی، نیکی کریمی، وحید جلیلوند و برزو ارجمند هم راهی جز دوست داشتن این اثر باقی نمیگذاشت. حالا این کارگردان فیلمیبه نام «بدون تاریخ بدون امضا» ساخته و به احتمال فراوان یکی از حاضران جشنواره فیلم فجر خواهد بود. یک اثر اجتماعی دیگر که ترکیب بازیگری آن حکایت از یک غافلگیری دیگر دارد؛ امیر آقایی، نوید محمدزاده و هدیه تهرانی بازیگرانی هستند که میتوانند تماشاگران را به دیدن این اثر بکشانند و آنها را تا پایان با خود همراه کنند.
محمدحسین مهدویان
ایستاده در روشنایی
سال گذشته جشنواره فیلم فجر، محلی برای ظهور و درخشش جوانها بود؛ سعید روستایی با «ابد و یک روز»، احسان بیگلری با «برادرم خسرو» و محمدحسین مهدویان با «ایستاده در غبار» فقط برخی از این جوانهای مستعد و آینده دار بودند. بویژه مهدویان که با تکیه بر تجربه درخشان «آخرین روزهای زمستان» در تلویزیون، سراغ کارگردانی فیلم «ایستاده در غبار» رفت و اثری خلاقانه و متفاوت درباره حاج احمد متوسلیان، یکی از فرماندهان دوران دفاع مقدس ساخت. هنرمندی مهدویان و گروه بیادعا و همراهش بخوبی توسط تماشاگران، منتقدان و البته داوران دیده شد و عنوان فیلم برتر جشنواره فیلم فجر را بهدست آورد، آن هم در شرایطی که فیلم رقیبان پرقدرتی داشت. مهدویان این روزها مشغول ساخت تازه ترین فیلم سینمایی خود به نام «ماجرای نیمروز» است. اثری که با محوریت حوادث سیاسی دهه 60 ساخته میشود و بازیگرانی چون مهرداد صدیقیان، جواد عزتی، مهدی پاکدل، احمد مهرانفر و هادی حجازیفر (بازیگر نقش متوسلیان در ایستاده در غبار) در آن بازی میکنند. باید دید مهدویان میتواند از عنوان قهرمانی خود در مهمترین رویداد سینمایی کشور دفاع کند یا نه.
سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر با دبیری محمد حیدری از 12 تا 22 بهمن در تهران برگزار میشود.
علی رستگار
سینما
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگو با محسن بهرامی، گوینده کتاب «مسیح بازمصلوب»
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم: