در جهان معاصر که موسوم به عصر اطلاعات و ارتباطات است و رسانهها همه چیز را در تسخیر خود درآوردهاند، کارکرد و اهمیت رسانهها بر کسی پوشیده نیست. بنابراین رسانههای نوین در اطلاعرسانی نقش موثری دارند. امروزه در فرآیند توسعه، مهمترین عامل در پیشبرد اهداف و باقی ماندن در عرصه رقابت جهانی، استفاده موثر از منابع علمی و رسانههای نوین است. در این میان نقش این رسانهها انکارناپذیر است.
آینده رسانههای نوین یا همان رسانههای مجازی رو به توسعه است، البته پیامدهای مثبت و منفی رسانههای مجازی بحث دیگری است و من هم در این نوشته به آن ورود پیدا نمیکنم، اما نمیتوان منکر این مساله شد که فضای رسانههای مجازی با توجه به توانمندیهایی که دارند رو به گسترش است، حتی نشر و توزیع اطلاعرسانیها متفاوت شده است.
رسانههای سنتی برای اینکه از این قافله عقب نمانند، باید فرمتهای جدید را در اختیار بگیرند که البته این اتفاق تا حدودی رخ داده و رسانههای سنتی هم از نظامهای جدید بهرهمند شدهاند، ضمن اینکه در رسانههای نوین یا مجازی، فرد تولید محتوا میکند. حال ممکن است این تولید هم حرفهای باشد، اما در رسانههای سنتی مشارکت افراد بیشتر است.
در حال حاضر رسانههای سنتی دو نظام تولید دارند؛ یکی از نظامهای تولید همان رادیو، تلویزیون و مطبوعات است و نظام دیگر که الان شکل گرفته و شامل تولید محتوا در بستهبندی جدید برای توزیع است، البته ماهیت سرعت و مدیریت در رسانههای سنتی و نوین کاملا متفاوت است. ماهیت رسانههای نوین مبتنی بر سرعت است، حتی نحوه مدیریت و بهرهبرداری از آن بسیار متفاوت بوده و اصلا قابل قیاس با رسانههای سنتی نیست، زیرا تفاوتهای بنیادی بین این دو رسانه وجود دارد، اما در مجموع رسانههای سنتی برای حفظ بقای خودشان باید از فضای مجازی بهره ببرند تا بتوانند در عرصه رقابت باقی بمانند.
دکتر حسن خجسته
استاد دانشگاه
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی عیدانه با نخستین مدالآور نقره زنان ایران در رقابتهای المپیک
رئیس سازمان اورژانس کشور از برنامههای امدادگران در تعطیلات عید میگوید
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با دکتر محمدجواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شد